Adrian Vasilescu (BNR) explica de ce tot creste euro. Legatura cu criza politica

Luni, 02 Martie 2020, ora 11:19
11333 citiri
Adrian Vasilescu (BNR) explica de ce tot creste euro. Legatura cu criza politica
Foto: Arhiva Ziare.com

In ultima perioada, leul s-a depreciat puternic in fata euro, moneda unica doborand record dupa record. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,8127 lei/euro, in crestere cu 0,12% fata de valoarea atinsa joi, fiind cel mai mare nivel anuntat vreodata de BNR.

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, spune ca deprecierea leului este cauzata de mai multi factori, cel mai important fiind deficitul comercial. Apoi, moneda nationala mai este afectata si de inflatie, deficit, precum si de criza politica.

"Acest curs leu-euro se misca in functie de mai multi idicatori, cel mai important este balanta comerciala. Cat timp avem un deficit comercial mare, cat timp importam mai mult decat exportam, este normal ca determinanta pentru leu este interventia importatorilor. Asta inseamna ca leul se depreciaza.

Inflatia, datoria publica, deficitul bugetar influenteaza si ele. La fel si piata publica, politica. Cat timp nu avem o siguranta, nu stim ce guvern vom avea si cand, este normal ca aceste lucruri sa afecteze", a declarat Adrian Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Digi24.

Totusi, afirma consilierul de strategie al guvernatorului BNR, leul nu s-a depreciat foarte mult fata de euro, in comparatie cu monedele tarilor de langa Romania.

"Vineri, pe parcursul zilei, leul s-a depreciat cu 0,60%, in medie. Sa ne uitam ce se intampla in acest patrulater - Romania, Ungaria, Cehia si Polonia. Monedele lor s-au depreciat intre 1 si 2%. Leul a avut cea mai mica depreciere. Aceasta depreciere este minima, nu putem vorbi despre maxim istoric, aceasta expresie este neadecvata", a completat Adrian Vasilescu.

Analistii CFA estimeaza ca euro va trece de 4,89 lei

Analistii CFA Romania au estimat ca leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel, 85% dintre ei estimeaza, pentru orizontul de 6 luni, un curs valutar de 4,8345 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931 lei/euro.

PNL dadea insa asigurari, saptamana trecuta, ca aceasta depreciere a leului nu este cauzata de situatia politica in care ne aflam.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat ca toate monedele din tarile din jurul Romaniei s-au depreciat, ceea ce a dus si la scaderea leului comparativ cu euro.

"Toate analizele de la BNR si Ministerul de Finante ne arata ca deprecierea este generata de o depreciere a monedelor si in tarile din jurul tarii noastre, nu este rezultatul perceptiei referitoare la mersul si directia economiei romanesti si ca nu exista o legatura directa intre situatia politica din momentul de fata si forta monedei nationale", a precizat Raluca Turcan, intr-o conferinta de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#curs leu euro, #depreciere leu , #curs valutar