Actuali şi foşti directori ai Boeing au acceptat să plătească 237,5 milioane de dolari. Acordul vine după prăbușirea a două avioane Boeing 737 MAX

Duminica, 07 Noiembrie 2021, ora 08:31
8735 citiri
Actuali şi foşti directori ai Boeing au acceptat să plătească 237,5 milioane de dolari. Acordul vine după prăbușirea a două avioane Boeing 737 MAX
Actuali şi foşti directori ai Boeing au încheiat un acord de 237,5 milioane de dolari cu acţionarii FOTO Pixabay

Actuali şi foşti directori ai Boeing au încheiat un acord de 237,5 milioane de dolari cu acţionarii, pentru închiderea unui proces referitor la supravegherea siguranţei avionului 737 MAX de către consiliul de administraţie, transmite Reuters.

În urma a două prăbuşiri fatale a unor avioane 737 MAX într-un interval de cinci luni, în 2018 şi începutul anului 2019, care au ucis 346 de oameni, cel mai bine vândut avion Boeing a fost blocat la sol timp de 20 de luni şi a revenit în funcţiune după ce compania a făcut îmbunătăţiri semnificative ale software-ului şi ale instruirii personalului.

Acordul propus, care a fost depus vineri seara la un tribunal din Delaware şi a fost confirmat de Boeing, va necesita alegerea a încă unui director în consiliul de administraţie, cu expertiză în aviaţie/aerospaţială, inginerie sau supravegherea siguranţei produselor, în termen de un an.

Controlorul statului New York, Thomas P. DiNapoli, şi Asociaţia de pensii a pompierilor şi poliţiei din Colorado, reclamanţii principali, au declarat că acordul, dacă va fi aprobat, va fi cea mai mare recuperare monetară într-un proces intentat în instanţa din Delaware pentru acuzaţiile că directorii nu au protejat împotriva riscului de vătămare.

Consiliul de administraţie al Boeing ”nu şi-a îndeplinit responsabilitatea fiduciară de a monitoriza siguranţa şi de a proteja compania, acţionarii şi clienţii săi de practicile comerciale nesigure şi a recunoscut comportamentul ilegal”, a spus DiNapoli.

”Sperăm că, în continuare, reformele convenite în acest acord vor ajuta la protejarea Boeing şi a publicului călător împotriva tragediilor viitoare şi vor începe să restabilească reputaţia companiei”. Acordul prevede ca consiliul de administraţie al Boeing să aibă întotdeauna cel puţin trei directori cu experienţă în materie de siguranţă, conform propunerii, care trebuie aprobată de un judecător pentru a deveni definitivă.

Conform acordului, Boeing îşi va modifica statutul pentru a solicita separarea posturilor de CEO şi de preşedinte al Consiliului, va crea timp de cel puţin cinci ani un program de ombudsperson care să ofere angajaţilor Boeing care desfăşoară activităţi de certificare a avioanelor pentru Administraţia Federală a Aviaţiei o modalitate de a semnala problemele legate de muncă.

Acordul ar cere, de asemenea, ca Boeing să furnizeze rapoarte publice anuale privind îmbunătăţirile legate de siguranţă implementate de producătorul de avioane de la dezastrele aeriene care au implicat avioanele MAX.

Sancţiunea financiară urmează să fie plătită de către asigurători către Boeing, arată documentele, minus până la 29,7 milioane de dolari în onorariile legale şi cheltuielile pentru avocaţii acţionarilor.

Actualii şi foştii directori ai Boeing nu admit fapte greşite şi susţin că au acţionat în interesul Boeing şi al acţionarilor săi, potrivit acordului.

În septembrie, instanţa din Delaware a decis că acţionarii Boeing ar putea depune unele reclamaţii împotriva consiliului de administraţie, declarând că primul accident al avionului 737 MAX a fost un ”steagul roşu” despre un sistem de siguranţă cunoscut sub numele de MCAS ”pe care consiliul ar fi trebuit să-l ia î n considerare, dar în schimb l-a ignorat”.

Accidentele au costat Boeing aproximativ 20 de miliarde de dolari. Boeing a încheiat în ianuarie un acord cu Departamentul de Justiţie al SUA, care include amenzi de 2,5 miliarde de dolari şi despăgubiri ca urmare a prăbuşirilor aeronavelor 737 MAX.

Boeing a confirmat acordul şi a spus că ”Boeing a întreprins acţiuni semnificative pentru a consolida angajamentul nostru faţă de siguranţa aviaţiei”, după accidente.

Acordul, a adăugat aceasta, ”se bazează pe acele acţiuni cu supraveghere suplimentară şi reforme de guvernanţă care vor promova şi mai mult siguranţa şi calitatea muncii pe care o desfăşurăm”.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acord, #Boeing, #prabusire , #tranzactii