Actiunile Johnson & Johnson s-au prabusit dupa dezvaluirile anchetei Reuters

Sambata, 15 Decembrie 2018, ora 08:395108 citiri
Actiunile Johnson & Johnson s-au prabusit dupa dezvaluirile anchetei Reuters
Foto: Captura video reclama Johnson & Johnson

Actiunile gigantului Johnson Johnson (JJ) au scazut cu 10% dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri, iar valoarea de piata a companiei s-a diminuat cu 40 miliarde de dolari.

Asta dupa ce o ancheta Reuters a scos la iveala faptul ca Johnson Johnson (JJ) stia de cateva decenii ca in pudra pentru copii pe care o produce exista azbest, care poate provoca diverse boli, inclusiv cancerul.

A fost cea mai rea zi la bursa pentru companie din 2002 pana in prezent, scrie CNN.

Pe 19 iulie 2002, actiunile Johnson Johnson au scazut cu 16%, in conditiile in care autoritatile federale de reglementare au investigat afirmatiile unui fost angajat, care sustinea ca firma falsifica niste documente despre un produs nou la acea vreme.

Informatiile despre compozitia Johnson's Baby Powder au fost ascunse de companie, atat fata de public, cat si fata de diverse institutii. De exemplu, JJ nu a spus FDA, autoritatea de securitate alimentara si de sanatate din Statele Unite ale Americii, ca cel putin trei teste, care au fost efectuate de trei laboratoare diferite, intre 1972 si 1975, au aratat ca exista azbest in pudra de talc pe care o proceduce, iar intr-un caz nivelurile raportate erau "destul de ridicate".

In prezent, compania este implicata in cateva mii de procese sub acuzatia ca produsele realizate cuprind substante cancerigene. Dupa mai multe decenii de acuzatii, de-abia anul acesta, JJ a fost obligata sa le prezinte mii de paginii de documente interne confidentiale avocatiilor a peste 11.700 de reclamanti. Acuzatorii sustin faptul ca talcul din produsele companiei provoaca, printre alte boli, si cancer.

Documentele interne arata ca, intre 1971 si 2001, in produsele JJ in care exista pudra de talc a fost semnalata prezenta azbestului, iar oficialii companiei, cercetatorii, doctorii si avocatii din cadrul acesteia erau ingrijorati de modul in care sa abordeze aceasta problema. Cu toate acestea, niciunul nu a anuntat ca stie de aceasta situatie.