O familie de români a rămas fără 15.000 de euro daţi avans pentru o casă: Ce prevedea contractul pe care l-au semnat cu dezvoltatorul

Marti, 09 Mai 2023, ora 21:50
12571 citiri
O familie de români a rămas fără 15.000 de euro daţi avans pentru o casă: Ce prevedea contractul pe care l-au semnat cu dezvoltatorul
Persoane care semnează un contract FOTO Pixabay

Doi ieşeni au pierdut 15.000 de euro, bani plătiţi ca avans pentru o tranzacţie care nu s-a mai finalizat.

Constantin şi Ana Maria S. s-au adresat instanţei și au solicitat rezoluţiunea antecontractului de vânzare-cumpărare încheiat în mai 2018 cu SC Sitera Development SRL.

Societatea începuse construcția complexului „Cubic Village” din Valea Lupului, iar cei doi voiau să cumpere o casă de 112 mp.

Preţul stabilit a fost de 80.000 euro, din care 15.000 euro au fost plătiţi pe loc, ca avans, urmând ca diferenţa să fie achitată printr-un credit ipotecar, însă afacerea nu a ajuns însă să se mai concretizeze, scrie ziaruldeiasi.ro.

Cei doi soţi lucrau în Marea Britanie şi banca a refuzat să le mai acorde creditul, în urma Brexit-ului.

După noi discuţii cu reprezentanţii firmei, soţii au convenit să cumpere un alt imobil din acelaşi complex, contra sumei de 85.000 de euro. Urmau să completeze avansul cu încă 10.000 de euro, iar diferenţa, în rate lunare de 1.365 euro.

În plângerea adresată instanţei, soţii S. au afirmat că societatea nu şi-a respectat termenul de finalizare a casei, ci a vândut-o altei persoane, refuzând însă să restituie avansul.

În întâmpinarea depusă la dosar, reprezentanţii firmei au afirmat că soţii S. nu-şi îndepliniseră obligaţia asumată de a completa avansul cu încă 10.000 de euro. Ulterior, renunţaseră la cumpărarea casei din „Cubic Village”, precizând că urmau să mai aibă un copil şi nu-şi mai permiteau achiziţia.

Tranzacţia nu se mai realizase, dar nu din vina firmei, ci a cumpărătorilor. Casa fusese vândută altor clienţi, în cele din urmă, dar la trei luni după ce soţii S. comunicaseră societăţii că renunţă la cumpărarea ei.

Ambele părţi aveau parţial dreptate

Din actele depuse la dosar, magistraţii Tribunalului au constatat că ambele părţi aveau parţial dreptate. Dezvoltatorul întârziase finalizarea lucrărilor cu doar 40 de zile şi nu influenţase decizia soţilor S. de a renunţa la cumpărarea casei. În email-ul trimis firmei la acea dată, menţionau alte motive, personale, nu şi întârzierea lucrărilor.

„Contractul a încetat ca urmare a răzgândirii reclamanţilor, care au solicitat contractantului, respectiv societăţii pârâte, să fie de acord cu încetarea contractului din motive independente de culpa acesteia din urmă, mai precis din motive care privesc dreptul lor de opţiune.

Cu alte cuvinte, reclamanţii s-au răzgândit şi au solicitat societăţii pârâte încetarea contractului pentru această cauză”, au consemnat judecătorii.

Contractul încheiat între soţii S. şi SC Sitera Development SRL menţiona posibilitatea restituirii avansului, dar numai în situaţii determinate de culpa societăţii. Or, nicio astfel de culpă nu a putut fi stabilită de judecători. Aceştia au decis respingerea plângerii depuse de cei doi soţi. Sentinţa a fost contestată de aceştia, Curtea de Apel urmând să decidă soarta avansului plătit.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#bani pierduti, #avans, #casa, #contract, #dezvoltatori imobiliari, #familie romani , #stiri imobiliare