Partidele cheltuie munți de bani pe presă și propagandă și au probleme majore de transparență RAPORT

Joi, 23 Iunie 2022, ora 14:19
2402 citiri
Partidele cheltuie munți de bani pe presă și propagandă și au probleme majore de transparență RAPORT
Cel mai mulți bani din subvenție iau primit PNL și PSD FOTO Hepta

Un raport publicat de ExpertForum cu privire la finanțarea partidelor politice în anul 2021 a dezvăluit cum banii de la stat reprezintă principala metodă de venit a partidelor politice, care investesc în continuare sume uriașe în presă și propagandă.

Anul trecut, cea mai mare subvenție a încasat-o PSD, respectiv 91 de milioane de lei, o bună parte din acești bani mergând însă către presă și propagandă. Social-democrații nu au oferit niciun detaliu cu privire destinațiile concrete ale sumelor.

O altă sursă de venit a partidelor o reprezintă cotizațiile membrilor. Conform raportului, PNL a adunat cele mai multe cotizații, adică 10 milioane de lei, membrii formațiunii plătind sume cuprinse între 1 leu și 56.250 de lei.

Sute de partide au fost amendate

Expert Forum mai arată că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aplicat anul trecut zeci de amenzi în cuantum de 50.000 de lei, respectiv 15.000 de lei, cea mai mare fiind dată Partidului Forța Național (80.000 lei), urmată de câte 65.000 lei pentru PNL și PNȚCD.

Prezent la dezbaterea EFOR, Constantin Rada, şeful Departamentului de control al finanţării partidelor din cadrul AEP a dezvăluit că instituția a aplicat în cele mai multe cazuri amenda maximă posibilă pentru partide. Totodată, din datele privind amenzile date de către AEP reiese că PSD, USR, ALDE și PNL au încălcat prevederile legale care interzic folosirea veniturilor din subvenții în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, însă nu este specificată natura acestor încălcări.

Ce partid cere cea mai mare cotizație

Conform datelor din raport, partidele au colectat în total, din cotizații, 29 de milioane de lei. Cei mai mulți bani au mers către PNL (10 milioane de lei), respectiv PSD (7,8 milioane de lei).

Sumele plătite pentru cotizații sunt diverse și diferă în funcție de statutul persoanei. În cele mai multe cazuri este posibil ca partidele politice nici să nu insiste prea mult cu membrii obișnuiți, fără funcții, ci mai degrabă cu cei cu funcții de conducere, care pot contribui cu sume mai mari. Sumele pe care le plătesc membrii de partid nu sunt publice, iar deciziile forurilor superioare ale partidelor politice nu sunt nici ele disponibile.

La PNL cea mai mică cotizație a fost un leu, iar cea mai mare de 56.250 de lei, plătită de fostul președinte al partidului, Florin Cîțu. George Simion, președintele AUR a plătit 540 de lei, deși sunt mult mai mulți membri care au plătit până de zece ori mai mult decât acesta.

Partidele nu pot cheltui destul de repede banii pe care-i primesc

În 2021, formațiunile politice au primit 243 de milioane de lei, iar de la începutul anului 2022, pentru primele șase luni, s-au transferat 124 de milioane de lei. Anul trecut cele mai mari procente din banii publici s-au cheltuit în 2021 pentru presă și propagandă (56%- 62 mil. lei), personal (16% – 18 mil. lei), chirii/utilități sedii, consultanță politică, activități cu caracter politic (câte 4%) și sondaje de opinie (3%).

În 2021, partidele au cheltuit în medie jumătate din banii primiți. PSD a cheltuit 61% din bani, PMP 58%, iar Pro România 90%. Liberalii au cheltuit doar 43%, iar USR 40%. AUR nu a cheltuit niciun ban din subvenție, cu excepția dobânzilor.

PSD a cheltuit 71% din bani pentru presă, PNL 64% și USR 7%. În 2022, PSD a alocat cel mai mare procent din sumele cheltuite pentru presă și propagandă, și anume 74%, PNL un procent de 78%, USR 7%. Comparativ, cheltuielile pentru propagandă au crescut semnificativ, de la 14 mil. lei în primele patru luni din 2021 la 30 mil lei în primele patru luni din 2022. La PSD s-au dublat cheltuielile, de la 8 la 17 milioane, iar la PNL au crescut de la 5 la 11 milioane.

Partide netransparente

O problemă semnificativă care reiese din raportu este cumpărarea de publicitate din media în mod netransparent. Conform EFOR, AEP publică doar statistici pe categorii legate de cheltuirea banilor, dar nu și informații legate de contracte, pe care nu le verifică dacă le transmite partidul.

Marile partide, dar mai ales PSD, au refuzat constant să publice aceste contracte, în ciuda insistențelor unor organizații civice. Singurul partid care publică din propria inițiativă lista de contracte despre cheltuieli la nivel de Secretariat General rămâne USR. Pentru alte partide se poate afla parțial informația din rapoartele de venituri și cheltuieli, dar cu întârziere de un an, dar nu și pentru PSD, care cheltuie cei mai mulți bani. Lipsa unei reglementări care să oblige partidele politice să marcheze campaniile de promovare și lipsa de transparență în publicarea contractelor afectează independența media și modul de informare a alegătorilor, afirmă Expert Forum.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#bani partide, #finantare partide, #subventie partide, #finantare publica , #partid