Istoria falsificatorilor care au umplut România cu bancnote false. La 11 ani distanță, au primit pedepse penale ridicole

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 22:27
5565 citiri
Istoria falsificatorilor care au umplut România cu bancnote false. La 11 ani distanță, au primit pedepse penale ridicole
Banii falși au circulat pe piață inclusiv în anul 2020 FOTO Poliția Română/Arhivă

Ioan Mare, Robert Alexandru Farkas, Adrian Iosif Kanczi, trei bărbați din județul Mureș care au plasat pe piață în 2009 sute de bancnote false de 50, 200 și de 100 de lei au fost condamnați la pedepse simbolice la mai bine de 11 ani de la săvârșirea faptei.

Tribunalul Mureș a decis, joi 20 ianuarie 2022, ca doi dintre falsificatori să primească pedepse de închisoare cu suspendare. Doar Adrian Kanczi a fost condamnat la închisoare cu executare (3 ani și 6 luni), pedeapsa fiind mai mare pentru că bărbatul este recidivist.

Decizia de condamnare nu este definitivă, cei trei falsificatori având posibilitatea să atace pedeapsa cu apel la instanța ierarhic superioară.

Banii falsificați de mureșeni au fost plasați pe piață în 2010 în mai multe localități din zona județului Mureș, dar o parte dintre bancnotele false au circulat până inclusiv în mai 2020.

Începând cu luna aprilie 2010, mai mulți cetățeni au mers la posturile de poliție din Județul Mureș și au raportat că au încasat bani falși. Bancnotele de 200 și de 100 de lei au fost primite inclusiv prin intermediul factorilor poștali de vârstnici care primeau acasă pensia, dar și de operatori din bancă sau de vânzători de la fast food-uri, de la cofetării, cabinete veterinare, benzinării sau magazine de cartier, de la Casa Judeţeană de Pensii Mureș, Super Bingo Metropolis, Selgros etc. Cele mai multe bancnote false au fost plasate la magazinele sătești din comunele aflate în zona orașului Reghin sau în magazine de tip ABC.

Polițiștii au descoperit banii falși care circulau deja în județul Mureș de o bună perioadă de timp abia în 2010, când o vânzătoare de la un magazin și-a dat seama că încasase o bancnotă care nu părea autentică. Femeia a fost atentă de la cine primise banii și a reușit să descrie destul de detaliat persoanele care intraseră în magazin și cumpăraseră lucruri ieftine, plătind cu o bancnotă de valoare mare. Acesta era de fapt și întreaga schemă. Falsificatorii cumpărau din magazine obiecte de câteva zeci de lei și achitau totul cu bancnote de 100 sau de 200 de lei, primind rest în bani autentici.

Pornind de la această informație, polițiștii au aflat că mai mulți cetățeni care se deplasau cu un autoturism marca Ford Mondeo de culoare neagră, înmatriculat în Ungaria, introduceau pe piață, prin metoda amintită anterior, bani falși. Cercetările au dus la descoperirea unui grup de indivizi din Reghin care au început să contrafacă bancnote de 100 şi 200 lei, pe care le plasau în diferite localități de pe raza judeţului Mureș, în general achiziţionând bunuri pe care le plăteau cu aceste bancnote sau prin intermediul altor persoane. Banii erau falsificați prin cea mai simplă metodă posibilă, cu o imprimantă banală și un laptop pe care unul dintre cei trei falsificatori îl cumpărase pentru fiica sa.

Cei trei mureșeni falsificatori de bani au fost prinși după ce DIICOT Mureș a reușit să infiltreze în rețea un polițist sub acoperire.

Audiați, falsificatorii de bani au recunoscut că nu mai puțin de 258 de bancnote false cu cupura de 50, 100 și 200 de lei au reșuțit să introducă pe piață în decurs de câteva luni. Afacerea ilegală începuse să se dezvolte bine în 2009-2010 în zona orașului Reghin, astfel că cei trei aveau comenzi mari de bancnote false pe care le vindeau pur și simplu ca pe orice altă marfă. 40 de bancnote de 200 de lei erau vândute cu o mie de euro, se arată în rechizitoriul anchetatorilor, potrivit rejust.ro. Așa au și fost prinși în flagrant, în timp ce încercau să vândă un teanc de bani falși unui investigator sub acoperire.

”S-a stabilit că în afara bancnotelor la care s-a făcut referire, inculpaţii au contrafăcut şi alte bancnote în cupură de 100 şi 200 lei, care ulterior, prin intermediul unor persoane neidentificate până în prezent, le-au introdus în circuitul financiar cu ocazia mai multor tranzacţii efectuate întâmplător, achiziţionând în general diverse bunuri de consum. Bancnotele contrafăcute puse în circulație de către inculpați au circulat la diverși agenți economici sau persoane fizice, fără ca aceștia să cunoască aspectul neautenticității, astfel că s-a ajuns ca în unele cazuri, depistarea contrafacerilor să aibă loc la unitățile bancare sau unități comerciale care au la dispoziție sisteme de verificare a elementelor de siguranță”, arată procurorii, potrivit sursei citate.

După oprirea fabricii de bani falși de la Reghin, începând cu februarie 2010, la poliție au început să curgă reclamațiile. Zeci de persoane, în general reprezentanți ai unor societăți comerciale (inclusiv din partea unor magazine care vindeau la acea vreme etnobotanice), dar și simplii cetățeni au început să aducă bancnotele contrafăcute, unele chiar grosolan. Nu este clar însă dacă toți banii falși au fost retrași de pe piață până în prezent, pentru că inclusiv anul trecut a apărut o bancnotă de 200 de lei care părea făcută de același individ din Reghin.

Unul dintre escroci a mărturisit în fața instanței că avea chiar comenzi să falsifice bancnote în valoarea de o sută de milioane de lei, dar nu a mai reușit să-și ducă proiectul până la capăt, fiind prins în flagrant de către polițiști. Bancnotele de 200 și de 100 de lei erau falsificate în cel mai banal mod cu putință: cu ajutorul programului Paint, imprimate pe o hârtie de calitate, ulterior decupate în zona elementelor de siguranță unde era aplicată o folie de scotch transparent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Manifești un...
#bani falsi Romania, #bani, #falsificatori, #Mures, #condamnare , #stiri juridice