Ce riști dacă cheltui de pe cardul partenerului/partenerei fără acord

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 05:03
4160 citiri
Ce riști dacă cheltui de pe cardul partenerului/partenerei fără acord
Un bihorean s-a ales cu dosar penal pentru că a scos bani de pe cardul concubinei sale FOTO Pixabay

Un bărbat din Bihor a fost trimis în judecată pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic după ce a scos bani de pe cardul concubinei sale.

Bărbatul a fost achitat după ce doi martori au declarat că femeia obișnuia să îi dea cardul să scoată bani de pe el.

Tribunalul Bihor a pronunțat o primă sentință într-un dosar în care un bihorean a fost trimis în judecată pentru că „în perioada 26.05.2018-09.06.2018, în calitate de concubin și-ar fi însușit fără drept și fără consimțământul persoanei vătămate, prin retragerea de numerar, de pe cardul cu numărul …… aparținând acesteia, suma de 1.857,59 de euro. Concret, bărbatul a fost acuzat că, prin cinci tranzacții, a retras de pe cardul concubinei sale suma de 1.857 de euro.

Banii câștigați în Germania, cheltuiți cu acordul iubitei

Bărbatul trimis în judecată s-a apărat la proces susținând că la începutul anului 2018 a avut o relație de concubinaj cu partea vătămată, mutându-se împreună în apartamentul femeii. Bărbatul a arătat că „pe durata relației nu au avut discuții legate de cheltuielile curente, la care au contribuit ambii concubini”.

Inculpatul s-a mai apărat spunând că fosta sa iubită lucra în Germania și „de fiecare dată când revenea în țară cheltuiau împreună banii câștigați de aceasta”. „Nu a negat că a retras bani de pe cardul persoanei vătămate, însă a arătat că a avut acordul acesteia, fiindu-i indicat codul PIN. Relația celor doi a durat până în august 2018. Banii au fost retrași pe durata relației cu persoana vătămată”, se arată în datele de la dosar.

Salvat de martorii din dosar

În procesul în care bărbatul a fost judecat pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni în mod fraudulos au fost audiați și doi martori. Aceștia au depus mărturie în favoarea bărbatului, declarând că îi cunoaște pe inculpat și persoana vătămată, despre care știe că locuiau împreună. Martorul a arătat că „a participat la numeroase petreceri organizate de persoana vătămată, și că aceasta avea obiceiul de a achita întreaga consumație”.

Martorul a mai spus, de asemenea, că o dată a asistat la o discuție între inculpat și persoana vătămată, aceasta din urmă spunându-i să retragă bani de pe cardul bancar al acesteia, pentru a achita consumația, „percepând în mod nemijlocit momentul remiterii cardului bancar”.

O martoră audiată în dosar a arătat, la rândul ei, că a văzut în mai multe rânduri cum „persoana vătămată i-a dat inculpatului un card bancar pentru a scoate bani pentru achitarea consumației, la petrecerile organizate de persoana vătămată”. Martora a spus că „nu a auzit ca persoana vătămată să-i fi comunicat inculpatului PIN-ul cardului bancar, însă a presupus că acesta era cunoscut de inculpat întrucât altfel nu ar fi putut retrage bani de pe card”.

Bărbatul, declarat nevinovat

Tribunalul Bihor l-a declarat nevinovat pe bărbat susținând că „retragerile de numerar s-au efectuat pe timpul relației de concubinaj dintre inculpat și persoana vătămată ceea ce determină aprecierea că există o probabilitate ridicată ca persoana vătămată să fi consimțit la retragerile de numerar de pe cardul său”.

„Nu este dovedită înafara oricărui dubiu cerința accesării de către inculpat fără drept a sistemului informatic (a bancomatului) pentru a efectua retragerile de numerar fără consimțământul persoanei vătămate (câtă vreme martorii audiați în cauză au perceput în mod nemijlocit câteva situații în care persoana vătămată i-ar fi remis un card bancar inculpatului, pentru a fi folosit la achitarea consumației de la petrecerile organizate de aceasta, și care implică consimțământul privind folosirea cardului).

Astfel, în situația dată, întrucât nu există o concordanţă între elementele obiective ale faptelor săvârşite cu cerinţele obiective stabilite în norma de incriminare, rezultă că nu este îndeplinită condiţia tipicităţii, în limitele reliefate, impunându-se achitarea, în temeiul prevăzut de art. 16 lit. b) teza I din C. proc. pen.”, se arată în sentința Tribunalul Bihor, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine e ”ispita” cu care s-a afișat milionarul Arpad Paszkany, la puțin timp după divorț. Diferența de vârstă dintre cei doi FOTO
Cine e ”ispita” cu care s-a afișat milionarul Arpad Paszkany, la puțin timp după divorț. Diferența de vârstă dintre cei doi FOTO
Milionarul Arpad Paszkany (52 de ani), fost patron la echipa de fotbal CFR Cluj, este într-o nouă relație, după ce a divorțat de femeia cu 20 de ani mai tânără cu care s-a căsătorit în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Bancomat, #card, #retrategere, #concubina, #sotie , #justitie