9 bănci în sistemul național de plăți instant - cum pot beneficia clienții de acest serviciu

Advertorial
Luni, 05 Decembrie 2022, ora 17:37
6426 citiri
9 bănci în sistemul național de plăți instant - cum pot beneficia clienții de acest serviciu
FOTO: pexels.com

De curând, o nouă bancă s-a alăturat sistemului de plăţi instant administrat de Transfond, ducând numărul total de instituții financiare la 9. Este vorba despre Intesa Sanpaolo Bank, care a anunțat implementarea serviciului de plăţi interbancare instant ca parte din strategia de digitalizare a produselor şi serviciilor băncii.

La momentul actual, există așadar aproape o treime dintre băncile comerciale din România în sistemul de plăți care se realizează în doar câteva secunde, în orice zi a săptămânii, la orice oră. Primele bănci care au aderat sistemul de plăţi instant au fost Banca Transilvania, CEC Bank, BCR şi Libra Internet Bank, în perioada 2019 - 2020. Un an mai târziu, s-au alăturat Vista Bank şi Patria Bank. La începutul acestei toamne, două bănci de top au implementat de asemenea sistemul de plăți online pentru clienții lor: Raiffeisen Bank şi BRD. Acum, Intesa Sanpaolo Bank a devenit așadar a 9-a bancă din sistemul de plăți instant.

Ce înseamnă plăți instant interbancare și care sunt beneficiile

Plătești sau încasezi bani în timp real, 24/7, comod și avantajos - iată, pe scurt, principiul pe care funcționează acest sistem. Dacă în mod normal plățile interbancare (de la un cont dintr-o bancă din România, spre un cont dintr-o altă bancă din țara noastră) durează câteva ore și se pot face doar în zilele lucrătoare, ținând cont de anumite intervale orare, plățile instant revoluționează practic sistemul.

Optând pentru plăți instant, clienții trimit banii în doar câteva secunde. Este avantajos desigur mai ales pentru cei care au bani de primit, care nu trebuie să mai aștepte uneori chiar și până în următoarea zi lucrătoare, așa cum se întâmplă în cazul plăților interbancare realizate în mod clasic. Prin plățile instant, practic nu se mai face diferență pentru utilizatori (din punct de vedere al timpilor de execuție) între plățile intrabancare și plățile interbancare.

Într-o lume în care timpul înseamnă bani, a avea acces mai rapid la bani este evident un mare avantaj. În cazul sumelor mari, fiecare zi de dobândă contează. De asemenea, accesul instant la bani poate ajuta la realizarea unor investiții, oportunități de moment pe piața de capital și nu numai. Te grăbești să transferi bani pentru urgențe, unor prieteni sau unor persoane din familie? Acum, totul este mai rapid și mai simplu.

De plăți instant pot beneficia și clienții operatorilor de jocuri de noroc online - un domeniu în plină expansiune în lumea divertismentului digital. Cele mai multe plăți se fac în sistem electronic către agenții de pariuri sportive și cazinouri online, iar transferul de bani instant este evident un mare avantaj - de la client spre operator, dar și de la operator către client, în cazul retragerilor de numerar în contul bancar personal. Dezvoltarea sistemului de plăți instant este așadar o veste bună pentru pasionații de păcănele online și alte astfel de jocuri de noroc.

Plăți instant pentru orice clienți ai băncilor din sistem

Serviciul de plăți instant este oferit atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Plățile sunt sigure, căci banii transferaţi nu părăsesc sistemul bancar – plăţile efectuate prin Plăți Instant sunt transferate interbancar de către Transfond, având finalitatea decontării asigurată de către Banca Națională a României, după cum este menționat pe website-ul oficial de prezentare a acestui serviciu inovator.

Suma maximă pe care o puteți transfera prin intermediul serviciului de plăți instant este de 49.999 RON, însă se pot realiza în mod repetat mai multe plăți, atât timp cât valoarea fiecăreia ține cont de acest criteriu. În prezent, tot mai multe bănci din România oferă clienților pachete speciale de cont curent cu facilități financiare, astfel că se pot face în multe cazuri plăți și încasări interbancare cu zero comision.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#banci, #clienti , #banci