Cum a distrus Putin băncile din Rusia și s-a tras Cortina de fier: ”Ne-au aruncat cu 30 de ani înapoi”

Duminica, 07 August 2022, ora 23:45
8677 citiri
Cum a distrus Putin băncile din Rusia și s-a tras Cortina de fier: ”Ne-au aruncat cu 30 de ani înapoi”
Putin a distrus băncile din Rusia, trimițându-le cu 30 de ani în urmă FOTO: Insider

Războiul declanșat de Putin în urmă cu mai bine de 5 luni în Ucraina pătrunde treptat în fiecare aspect al vieții de zi cu zi a rușilor, dar și mai grav în sectorul bancar, care este împins spre trecutul sovietic.

Petr Aven, care a condus Alfa Bank din Rusia până în luna martie 2022, arată dezastrul care se produce în sistemul financiar din țară, ”unde tot ceea ce am construit timp de 30 de ani a fost distrus”.

Și asta după ce în anul 2018, compania Deloitte Digital a plasat Rusia în primele cinci țări bancare digitale din organizația EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), alături de Turcia, Polonia, Spania și Elveția, potrivit Insider.

O economie închisă, cum este cea a Rusiei, după 5 luni de rzăboi, împinge sectorul bancar înapoi către trecutul său sovietic, când organizațiile financiare răspundeau nevoilor unor industrii specifice.

O singură industrie din Rusia a scăpat de sancțiunile SUA și ale Occidentului: De ce nu se poate atinge nimeni de ea

Războiul din Ucraina pătrunde treptat în viața rușilor de rând: nu este o chestiune de dacă, este o chestiune de când. Momentul adevărului a lovit deja multe bănci din Rusia și clienții lor îl pot simți pe propria piele.

Noile reguli bancare din Rusia introduse de Tinkoff Bank au însemnat un adevărat șoc pentru clienții săi, care sperau că multe lucruri vor rămâne neschimbate, dar se înșelaseră.

S-a introdus o taxă lunară de administare pentru conturile în valută de 1.000 de dolari sau mai mult, cu atât mai mult având în vedere interdicția națională a retragerilor de numerar în dolari și euro introdusă de Banca Centrală a Rusiei.

O țară NATO se prăbușeste din cauza lui Putin: Prețurile la alimente au crescut cu 94,7%, iar ce e mai rău urmează

În realitate, toate băncile din Tusia au trecut la modul de supraviețuire, chiar și cel mai mare jucător din piață, Sberbank. Începând cu 1 iulie 2022, Sberbank a introdus un comision de 1,25% (calculat în intervalul de la 30 la 150 de ruble) pentru transferurile de carduri către alte bănci. Toate băncile au introdus diferite comisioane, iar aceste evoluții au generat zvonutri despre viitoarea confiscare a valutei străine de la populație.

Catastrofa din sistemul bancar din Rusia

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a dat o lovitură asupra întregii industrii bancare, iar aceasta a fost una dură, aproape la egalitate cu tragerea Cortinei de fier: interzicerea transferurilor SWIFT pentru cele mai mari bănci din Rusia, retragerea marilor companii americane VISA și Mastercard.

Toate astea au făcut ca, cardurile din Rusia în străinătate să fie inutile, iar sancțiunile internaționale împotriva băncilor au făcut ca instituțiile de credit occidentale să își vândă filialele din Rusia. În mod similar, băncile rusești și-au luat la revedere de la filialele lor din Europa.

Încă o lovitură pentru economia lui Putin: Un gigant din China a închis magazinele din Rusia

Ministrul finațelor a făcut o mutare în 15 iulie și a anunțat decizia guvernului de a bloca vânzarea filialelor băncilor străine din Rusia (care mai există). Fuga băncilor străine din Rusia a fost însoțită și de un exod al managerilor de top. Sverbank și-a pierdut directorul adjunct, Lev Khasis și vicepreședintele CTO David Rafalovski. Și au urmat demisii în lanț.

Vicepreședintele Gazprombank, Igor Volobuev, a plecat în Ucraina, directorul executiv Gazprombank, Ruslan Dostovalov a demisionat din motive etice. Petr Aven a renunțat la conducerea Alfa Bank. ”Afacerea noastră a fost distrusă. Tot ceea ce am construit timp de treizeci de ani a fost distrus”, a spus Aven, unul dintre cei mai bogați ruși, cu o avere de 4,7 miliarde de dolari, în 2022, în Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#banci Rusia, #Rusia banci, #Putin Rusia, #Rusia razboi, #Putin razboi, #razboi Ucraina, #banci Rusia sanctiuni UE , #stiri afaceri