Care este rolul băncilor centrale naționale. Ce înseamnă „asistență pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență”

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 08:30
6271 citiri
Care este rolul băncilor centrale naționale. Ce înseamnă „asistență pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență”
"Băncile centrale naționale sunt responsabile de furnizarea asistenței pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență" FOTO Pixabay.com

Ce se poate întâmpla în perioadele marcate de turbulențe financiare, când băncile pot manifesta neîncredere în ceea ce privește creditarea lor reciprocă iar persoane pot dori, în mod spontan, să îşi retragă banii din conturile lor bancare?

Ziare.com îţi explică in cadrul rubricii Banii tăi care este roul bancilor centrale naţionale in perioade economice nepredictibile.

Băncile centrale naționale din zona euro reprezintă ultima soluție pentru băncile care nu pot obține din altă parte finanțarea de care au nevoie. Această plasă de siguranță este denumită „asistență pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență” (emergency liquidity assistance – ELA), potrivit ecb.europa.eu.

"În zona euro, împrumuturile acordate ca asistență pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență sunt furnizate de banca centrală națională a țării în care își are sediul banca aflată în dificultate. Banca centrală națională suportă, de asemenea, orice costuri sau riscuri care pot apărea".

Care este rolul BCE

Deși băncile centrale naționale sunt responsabile de furnizarea asistenței pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență, activitățile desfășurate de acestea în calitate de creditori de ultimă instanță sunt verificate și monitorizate de Banca Centrală Europeană (BCE).

Consiliul guvernatorilor BCE poate limita asistența în situații de urgență sau poate formula obiecții cu privire la aceasta, dacă două treimi dintre membrii săi își exprimă acordul în acest sens.

Totuși, aceștia pot formula obiecții numai în cazul în care consideră că asistența pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență ar interfera cu politica monetară a BCE sau cu obiectivele și misiunile Eurosistemului.

Asistența pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență, destinată doar băncilor solvabile

"Pentru a se califica pentru acest tip de asistență, băncile pot fi nelichide, dar trebuie să fie solvabile.

„Nelichide” înseamnă că băncile s-ar putea confrunta, la momentul respectiv, cu dificultăți în ceea ce privește rambursarea tuturor deponenților lor. „Solvabile” înseamnă că băncile vor avea însă capacitatea de a face acest lucru pe termen lung.

O bancă poate deveni nelichidă, rămânând totuși solvabilă, în cazul în care fondurile sale ar putea fi blocate în împrumuturile pe termen mai lung pe care le-a acordat clienților.

Acest tip de asistență este destinat numai situațiilor de urgență și va fi acordat numai în circumstanțe neprevăzute", mai arată BCE.

De ce este important ca băncile să aibă un creditor de ultimă instanță

"Deși este solventă, dacă o bancă nu poate răspunde solicitărilor clienților și creditorilor săi pe termen scurt, clienții pot avea temeri cu privire la siguranța banilor lor, ceea ce ar putea conduce la retrageri masive de numerar din conturile bancare. Băncile ar putea apoi da faliment. Consecințele unei astfel de situații pot fi de amploare".

CEC Bank te învaţă să fii responsabil cu banii tăi!

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Banca, #BCE, #creditor, #euro, #lichiditate , #Banca