O bancă dintr-o țară cu sute de mii de români se prăbușește: Criza imobiliară lovește necruțător

Sambata, 17 Februarie 2024, ora 05:32
14357 citiri
O bancă dintr-o țară cu sute de mii de români se prăbușește: Criza imobiliară lovește necruțător
O bancă germană se prăbușește, iar acțiunile sale scad foarte mult FOTO: Borsen Zeitung

O bancă dintr-o țară dezvoltată din Europa, în care trăiesc sute de mii de români se prăbușește, după ce agenția Standard & Poor’s Global Ratings a retrogradat creditorul, invocând expunerea sa ridicată pe piața imobiliară din Statele Unite. Acțiunile băncii germane Deutsche Pfandbriefbank au scăzut joi, 15 februarie 2024, cu 12%, până la un nivel record.

Firma de rating internațională și-a revizuit ratingul pentru emitent la BBB-, cu un nivel peste categoria junk. Analiștii de la S&P au spus că rata creditelor neperformante a băncii a crescut probabil la 3,9% din totalul creditelor la sfârșitul anului 2023, datorită expunerii sale mari la imobiliare comerciale, în special în segmentele de birouri și retail, potrivit Business Times.

Unul dintre cei mai mari finanțatori imobiliari din Germania, o țară unde trăiesc peste 800.000 de români, banca Deutsche Pfandbriefbank (PBB) a încercat săptămâna trecută să-i asigure pe investitori că are suficiente fonduri pentru a face față unei scăderi imobiliare care a aruncat o umbră asupra numeroșilor creditori. PBB deține 15% din portofoliul său pe piața imobiliară din SUA, unde îngrijorările cu privire la neplați au crescut recent, conform Reuters.

Coșmarul se apropie de Putin: Noua fotografie a unei super arme americane cu însemnele Ucrainei VIDEO FOTO

Acțiunile PBB au pierdut acum peste 36% din valoarea lor in acest an. Obligațiunile băncii scadente în 2027 de 150 de milioane de euro (161 de milioane de dolari) au derapat joi cu 2 cenți, până la un minim record de 44,8 cenți. Obligațiunea s-a tranzacționat la aproximativ 70 de cenți marțea trecută.

Băncile din întreaga lume încep să raporteze pierderi la împrumuturile acordate proiectelor imobiliare comerciale, după ce creșterea ratelor dobânzilor a afectat evaluările proprietăților. Problema este și mai acută pe piața din SUA, care reprezintă 15% din portofoliul total de proprietăți imobiliare comerciale al PBB, din cauza creșterii lucrului la distanță în urma pandemiei.

Banca Centrală Europeană a semnalat că creditorii se pot confrunta cu cerințe de capital mai mari dacă nu gestionează suficient riscurile legate de bunurile imobiliare comerciale.

Un expert a descifrat mesajul ciudat al lui Putin despre Biden: Totul este calculat cu un scop ascuns

Obligațiunile PBB au scăzut abrupt în ultimele săptămâni, deoarece rapoartele privind câștigurile de la creditori, inclusiv New York Community Bancorp și Aozora Bank din Japonia, au arătat impactul împrumuturilor care s-au înrăutățit. Mișcarea a fost exacerbată atunci când analiștii de la Morgan Stanley au recomandat vânzarea obligațiunilor ale PBB într-un apel cu clienții.

PBB urmează să raporteze rezultatele pentru întregul an pe 7 martie, dar a dezvăluit deja că provizioanele sale pentru 2023 vor fi de până la 215 milioane de euro (311 milioane USD). Profitul înainte de impozitare pentru anul este de așteptat să ajungă la 90 de milioane de euro, la capătul intervalului deja retrogradat.

Analiștii S&P subliniază că baza de finanțare a PBB își reduce nevoile de a accesa piețele de capital în acest an pentru a obține finanțare suplimentară. Banca a dezvăluit săptămâna trecută o rată de acoperire a lichidității de 212% la sfârșitul anului 2023, dublu față de cerința minimă de reglementare.

Aareal Bank, un alt creditor german cu expunere pe piața imobiliară comercială din SUA, și-a redus ratingul de credit la BBB, cu două niveluri peste junk, de către Fitch Ratings miercuri. Fitch se așteaptă ca alte împrumuturi depreciate să crească rata creditelor depreciate a Aareal la o medie de 4% pe patru ani la sfârșitul anului 2023.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#banca germana, #colaps banci europene, #banca Germania, #romani Germania, #colaps financiar, #criza financiara, #Germania , #banci