7 alimente care reduc balonarea și 5 care o cauzează. Sfaturile nutriționiștilor

Miercuri, 24 August 2022, ora 04:47
17130 citiri
7 alimente care reduc balonarea și 5 care o cauzează. Sfaturile nutriționiștilor
Merele, lactatele, varza și broccoli se numără printre alimentele care îți provoacă balonare FOTO: Unsplash.com

Dacă te simți inconfortabil după mese, ar putea fi timpul să te uiți la tipurile de alimente pe care le consumi, potrivit publicației Health.com

Cele care te balonează cel mai tare: broccoli și varza

Varza și broccoli sunt alimente care conțin rafinoză - un zahăr care rămâne nedigerat până când bacteriile din intestin îl fermentează. Asta produce gaze și te face să te balonezi.

Cu toate acestea, consumul lor mai des poate ajuta, de fapt, pe termen lung. "Mâncarea constantă a alimentelor bogate în nutrienți, bogate în fibre duce la un sistem digestiv mai puternic, mai sănătos, care este mai puțin predispus la balonare”, a spus Cynthia Sass, editor de nutriție.

Așa că continuă să mănânci legumele verzi, dar limitează-ți porțiile. Și dacă nu te poți despărți de varză, fierbe-o la abur.

Fasolea, lintea, soia și mazărea te balonează

Fasolea - împreună cu lintea, soia și mazărea - sunt cunoscute ca alimente care cauzează gaze. Deși conțin suficiente proteine, conțin și zaharuri și fibre pe care corpul nostru nu le poate absorbi.

Deci, atunci când leguminoasele ajung în intestinul gros, bacteriile tale intestinale preiau conducerea și se sărbătoresc cu ele. Acest proces duce la apariția gazelor, care îți pot întinde talia.

Combinați leguminoasele cu cereale integrale ușor digerabile, cum ar fi orezul sau quinoa.

Lactatele te balonează

Dacă ai gaze după câteva felii de brânză sau un bol de cereale cu lapte, este posibil să ai intoleranță la lactoză – ceea ce înseamnă că organismul tău nu are enzimele necesare pentru a descompune lactoza (zahărul care se găsește în produsele lactate).

Când se întâmplă acest lucru, conform unui studiu Mbio din iunie 2022, poate provoca formarea de gaze în tractul gastro-intestinal, ceea ce poate declanșa balonarea.

Și merele intră în categoria celor care balonează

Bogate în fibre, merele conțin și fructoză și sorbitol, zaharuri care se găsesc în fructe pe care mulți oameni nu le pot tolera, a spus Sass, ceea ce duce la gaze și la inevitabila senzație de umflare.

Merele sunt totuși o gustare grozavă, așa că nu renunța cu totul la ele. "Mâncatul de mere în mod specific a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și probleme respiratorii, inclusiv astm, bronșită și emfizem”, a explicat Sass.

Alimentele sărate te balonează

CDC a raportat că aproximativ 90% dintre americani consumă mai mult sodiu decât este recomandat pentru o dietă sănătoasă.

Sodiul se strecoară în majoritatea alimentelor procesate și ambalate, inclusiv supe, pâine și alte alimente de tip fast-food surprinzător de sărate. Dacă ajungi să mănânci multă mâncare sărată, bea multă apă pentru a ajuta la îndepărtarea sării.

Castraveții și bananele te ajută să scapi de constipație

Poți să tai castravetele felii și să îl mănânci ca atare sau să schimbi băuturile dulci cu un pahar cu apă de castraveți.

Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi: bananele, avocado, kiwi, portocalele și fisticul, previn retenția de apă prin reglarea nivelului de sodiu din organism și pot reduce astfel balonarea indusă de sare. Bananele au și fibre solubile, care pot ameliora sau preveni constipația.

Apelează la papaya sau sparanghel dacă ești balonat

Papaina (enzima din papaya) ajută la descompunerea proteinelor din sistemul GI, ceea ce face digestia mai ușoară. Sass a spus că fructul tropical are și proprietăți antiinflamatoare, precum și fibre care susțin un tract digestiv puternic. Mănâncă papaya întreg și proaspăt sau amestecat într-un smoothie.

Sparanghelul este un aliment anti-balonare: te ajută să urinezi, ceea ce elimină tot acel exces de apă pentru a ameliora orice disconfort și balonare.

De asemenea, conține prebiotice, care ajută la susținerea creșterii bacteriilor „bune”, potrivit Sass. Acest lucru ajută la menținerea unui echilibru sănătos în sistemul digestiv pentru a preveni sau reduce gazele.

Ghimbirul te scapă de balonare

Ghimbirul conține enzima digestivă zingibain care îți ajută sistemul digestiv să descompună proteinele. Compusul poate ajuta alimentele să fie digerate mai ușor, reducând balonarea, gazele sau constipația.

Bea ceaiuri de mentă și mușețel

Dacă te simți umflat după cină, poți să bei o ceașcă fierbinte de ceai de mentă sau de mușețel.

Ambele tipuri relaxează mușchii gastrointestinali, conform unui articol din aprilie 2020 din Journal of Medicinal Plants Studies, pentru a ajuta la disiparea gazului care provoacă balonarea stomacului.

Pe lângă îmbunătățirea digestiei, mușețelul poate calma și relaxa, ceea ce poate ajuta la ameliorarea oricărui tip de disconfort la stomac.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#balonare, #alimente, #sistem digestiv, #viata sanatoasa , #stiri sanatate