Taxa pe bâlci, invenția unui primar pesedist pentru a stoarce bani de la bogați. După zece ani de șpăgi, edilul a fost trimis la închisoare: ”Te-ai făcut mare, plăteşti mai mult”

Vineri, 31 Martie 2023, ora 22:01
4539 citiri
Taxa pe bâlci, invenția unui primar pesedist pentru a stoarce bani de la bogați. După zece ani de șpăgi, edilul a fost trimis la închisoare: ”Te-ai făcut mare, plăteşti mai mult”
Primarul din Gostavățu, condamnat la închisoare pentru luare de mită FOTO gds.ro

Un primar dintr-o comună din județul Olt a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare în regim de detenție, fiind găsit vinovat pentru luare de mită în formă continuată și înșelăciune.

Edilul comunei Gostavățu a ajuns în fața instanței pentru că timp de zece ani a cerut bani de la oamenii înstăriți din localitate, de regulă patroni de mici afaceri sau proprietari de utilaje agricole, pentru a organiza, chipurile, bâlciul comunal. În realitate banii erau folosiți în interes personal de către primar, serbarea satului fiind finanțată cu fonduri de la bugetul local.

Cine nu plătea birul anual, avea necazuri. Fie se trezea cu câte un control urmat de amendă, fie cu un șanț în fața magazinului. Zece ani au îndurat oamenii apucăturile edilului, până ce unul dintre localnici a decis să-l denunțe la DNA.

Taxa de bâlci devenise în Gustavățu o tradiție de la care oamenii înstăriți și micii afaceriști nu se puteau sustrage, iar sumele de bani pe care le plăteau la început de august au crescut constant. Dacă în 2008, taxa de bâlci era de 500 de lei, zece ani mai târziu se dublase cel puțin. Oamenii ajunseseră să plătească măcar 1000 de lei și chiar bunuri (bicicletă, frigider) pentru a acoperi nevoile primarului.

Pentru ca totul să fie cât mai bine organizat, edilul Ștefan Marius Popescu înființase și o comisie de colectare a birurilor, membrii acesteia (angajați ai primăriei) aveau responsabilități clare, stabilite prin fişa postului şi an de an îl asigurau să stea liniștit pentru că totul este în ordine. Când vreunul dintre afaceriștii din comună uita să plătească sau se văita că taxa a crescut prea mult era pus la colț de către primar: ”lasă, bă că te – ai făcut mare, plăteşti mai mult”, i-a spus primarul Popescu unui afacerist care adusese doar 300 de lei în loc de 500 de lei.

Ca să dea o aparență oarecum legală acestei taxe, mai ales în fața acelora care cereau un act prin care să dovedească faptul că au sponsorizat organizarea bâlciului, primarul a trimis o angajată a primăriei să cumpere un chitanțier de la papetărie. Chitanțele erau doar de ochii lumii, sumele nefiind niciodată înregistrate oficial, banii fiind cheltuiți după bunul plac al primarului, arată anchetatorii în rechizitoriu.

Dacă vreun afacerist refuza să contribuie la ”sponsorizarea” bâlciului organizat an de an în data de 6 august, se trezea imediat cu un șant în fața magazinului săpat de angajați ai primăriei. Era una dintre metodele de constrângere.

”(…)în cadrul unei şedinţe la care a participat, l – a auzit pe inculpat când a afirmat că va săpa un şanţ în faţa magazinului deţinut de martorul denunţător, unde opreau vehiculele care aduceau marfă, în aceeaşi situaţie fiind şi alte magazine la care însă nu era nevoie să se execute o astfel de lucrare”, se arată în rechizitoriu.

Unul dintre funcționari, audiat ca martor în dosar, a mărturisit că a auzit un localnic sponsor care venise să-i reproșeze primarului că fusese amendat în condițiile în care plătise ani de zile taxa de bâlci

”voi îmi daţi mie amenzi după câţi bani v – am dat, nu vă ajunge?” şi a auzit când martorul a spus că nu este nicio problemă pentru că sancţiunea nu se va executa, afirmând următoarele: ho, bă, că nu se dă în debit!”, sunt declarațiile unui martor consemnate în actul care îl incriminează pe edilul din Gostavățu.

Audiat, primarul a negat tot și a încercat să arunce vina pe funcționarii primăriei. Edilul Popescu a recunoscut că primea bani de la localnici, dar a susținut că niciodată nu ar fi făcut presiuni, sumele fiind strânse doar pentru a spori calitatea serbării, pentru a aduce artiști mai mulți, pentru transportul acestora, pentru plata oamenilor care ridicau scena, pentru focul de artificii, dar și pentru protocol, la bâlciul de la Gostavățu fiind prezenți mulți oaspeți de seamă, după spusele primarului. Argumentele acestuia nu au stat în picioare, documentele din primărie dovedind că bâlciul avea finanțare de la bugetul local.

Primarul a fost deferit justiției pentru înșelăciune, dar și pentru luare de mită (117 acte materiale).

Dosarul său s-a judecat la Tribunalul Olt, instanță care a și dispus condamnarea primarului la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Judecătorii au decis și menținerea sechestrului pe averea primarului până ce acesta va da banii oamenilor înapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele...
#balci, #taxa, #spaga, #primar, #Olt, #afaceristi , #coruptie