Ce trebuie să faci dacă aeroportul îți pierde bagajul. Șiretlicul care poate fi încercat pentru a evita infamul birou ”Lost&Found”

Luni, 11 Iulie 2022, ora 22:38
18204 citiri
Ce trebuie să faci dacă aeroportul îți pierde bagajul. Șiretlicul care poate fi încercat pentru a evita infamul birou ”Lost&Found”
Cozi uriașe pe aeroporturi din cauza bagajelor rătăcite FOTO Twitter

Criza de personal cu care se confruntă aproape toate aeroporturile din Europa a creat cel puțin două probleme majore turiștilor care au ales să călătorească în această vară: zboruri anulate și bagaje pierdute sau întârziate.

Este motivul pentru care tot mai multe companii aeriene recomandă călătorilor să renunțe la bagajul de cală, oferind reduceri de preț semnificative în cazul în care alegeți să plecați în vacanță doar cu bagaj de mână.

Birourile ”Lost&Found” amplasate în sala de recuperare bagaje a terminalului sosiri din marile aeroporturi europene sunt cozi imense, comparabile cu cele de la check-in unde oamenii așteaptă să primească informații despre bagajul lor rătăcit. Operatorii de la serviciul ”Lost&Found” pur și simplu nu mai fac față reclamațiilor, iar timpul de așteptare este de cel puțin 60 de minute până să ajungi să fii preluat de un angajat al acestui birou.

Ce trebuie să faci dacă vrei să pleci în vacanță cu avionul și cu bagaj de cală

Este recomandată asigurarea bagajului care se face odată cu cea medicală. Pentru câteva zeci de lei în plus, ai garanția că, în caz că geanta ta se pierde pe drum, vei primi o sumă de bani care să acopere măcar o parte din valoarea bunurilor pe care le aveai în bagaj. Cuantumul despăgubirii variază de la o companie la alta, dar nu poate depăși 1000 DST (moneda virtuală a Fondului Monetar Internațional).

În momentul în care ai constatat că bagajul tău nu se află pe bandă la terminalul sosiri aferent cursei tale, trebuie să urmezi într-o primă fază doi pași:

te adresezi biroului ”Lost&Found” unde vei completa un formular tipizat pe care ți-l va înmâna operatorul. Acest formular se numește Property Irregularity Report (P.I.R.) unde vei completa datele de identitate ale persoanei pe numele căreia se afla bagajul de cală pierdut, datele de identificare ale zborului (companie aeriană, ora plecării, ruta etc), datele de identificare ale bagajului (culoare, greutate, formă și obligatoriu tagul de bagaj – codul care ți se înmânează odată cu permisul de îmbarcare) și adresele unde vei putea fi găsit: adresa provizorie (hotel, de exemplu), adresa permanentă, numere de telefon, adrese e-mail.

De regulă, bagajul este recuperat în 2-3 zile, dar, în această perioadă de haos din marile aeroporturi, timpul de așteptare s-a dublat, așa că există riscul real să nu mai intrați în posesia bunurilor cât timp sunteți în vacanță.

Totuși, înainte de a ajunge la ”Lost&Found” verificați cu atenție în zonele din jurul zonei de recepție a bagajelor aferentă zborului dumneavoastră. Au fost cazuri când gențile au căzut de pe bandă și puse de oameni de bine pe o altă bandă, la întâmplare. Călătorii cu experiență au genți personalizate (un breloc agățat, un desen, o etichetă colorată, un imprimeu aparte etc) tocmai pentru a-și identifica ușor bagajul în aeroport.

Ce puteți face dacă vă treziți pe străzi într-o țară străină fără haine de schimb?

Dacă aveți bagajul asigurat, luați legătura imediat cu asigurătorul (datele de contact sunt trecute pe polița de asigurare) și explicați în detaliu situația în care vă aflați pentru ca societatea de asigurare să poată deschide un dosar de daună.

Câți bani primiți pentru cheltuielile de urgență

Aveți dreptul să cereți o minimă despăgubire pentru ”disconfortul creat”. Cu alte cuvinte, firma la care aveți asigurate bagajele are obligația să vă deconteze cumpărăturile de urgență. Dar pentru asta este necesar să faceți dovada cumpărăturilor cu bonuri fiscale cu menținea ce reprezintă fiecare cheltuială în parte (magazin, oraș, obiect cumpărat, valoare).

Există o limită maximă pentru cheltuielile de urgență, în funcție de valoarea poliței de asigurare. În general valoarea este de 5 euro/ oră, nu mai mult de 25 ore, dacă bagajul este asigurat pentru suma de 1000 de euro. Atenție, asigurătorii sunt foarte atenți la detalii.

Dacă bagajul este asigurat pe numele unui bărbat de exemplu, este recomandat ca obiectele de strictă necesitate cumpărate la urgență să fie bărbătești, dacă ne referim la haine. Banii de despăgubire nu îi primiți imediat, ci doar în momentul în care veți putea face dovada cu documente că bagajul a ajuns la dumneavoastră în X zile sau că este pierdut. Un bagaj este considerat pierdut dacă nu este găsit într-un timp de 21 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#bagaje, #bagaje pierdute aeroport, #avion, #asigurare calatorie , #calatorie