Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invenție minune a cercetătorilor de la Cambridge: Bacteriile care transformă lumina solară în electricitate

Joi, 10 Martie 2022, ora 02:00
33974 citiri
Invenție minune a cercetătorilor de la Cambridge: Bacteriile care transformă lumina solară în electricitate
Bacteriile pot produce electricitate, au descoperit cercetătorii de la Cambridge FOTO: Tech Xplore

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a reușit să dezvolte o invenție minune, concepând niște mici ”zgârâie-nori” de bacterii care pot să transforme lumina Soarelui în electricitate.

Cercetătorii au folosit imprimarea 3D pentru a crea niște grile speciale în care bacteriile iubitoare de razele solare pot crește rapid. Apoi, ei au extras electronii reziduali ai bacteriilor, rămași după fotosinteză, care pot fi folosiți la alimentarea electronicelor, potrivit Tech Xplore.

Rezultatele experților de la Universitatea Cambridge au fost publicat în prestigioasa revistă Nature, în 7 martie 2022. Acestea deschid noi perspective în privința generării de bioenergie și sugerează că sursele ”biohibride” de energie solară ar putea fi o componentă importantă în mixul energetic cu emisii zero de carbon.

Trebuie menționat faptul că tehnologiile actuale, cum ar fi celulele solare pe bază de siliciu și biocombustibilii sunt cu mult superioare combustibililor fosili, în ceea ce privește emisiile de carbon.

”Abordarea noastră este un pas către realizarea de dispozitive de energie regenerabilă și mai durabile pentru viitor”, a spus dr. Jenny Zhang de la Departamentul de Chimie al Univesrității Cambridge, care a condus cercetarea.

Invenție epocală a cercetătorilor: Panouri solare care extrag apa din aer VIDEO

Bacteriile fotosintetice sau cianobacteriile reprezintă cea mai abundentă viață de pe Pământ din prezent. De câțiva ani, cercetătorii au încercat să ”reconecteze” mecanismele de fotosinteză ale cianobacteriilor pentru a extrage energie din ele.

Pentru a crește, cianobacteriile au nevoie de multă lumină solară, precum suprafața unui lac vara. Și pentru a extrage energia pe care o produc prin fotosinteză, bacteriile trebuie să fie atașate pe niște electrozi.

Echipa de la Cambridge a imprimat în 3D niște electrozi personalizați din nanoparticule de oxid de metal, care sunt adaptați pentru a funcționa cu cianobacterii, în timp ce efectuează fotosinteza.

Invenție revoluționară, în premieră mondială: Dispozitivul care ”vede” orice lucru sub pământ va schimba lumea VIDEO

Experții au constatat că cianobacteriile sunt mai eficiente decât alte tehnologii bioenergetice actuale, cum ar fi biocombustibilii.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#bacterii, #electricitate, #energie verde, #energie regenerabila, #energie solara, #fotosinteza, #energie electrica , #inventii