Legea impozitării bacșișului, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Noi reguli pentru baruri și restaurante de la 1 ianuarie 2023

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 14:52
4432 citiri
Legea impozitării bacșișului, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Noi reguli pentru baruri și restaurante de la 1 ianuarie 2023
De la 1 ianuarie 2023 operatorii economici sunt obligați să evidențieze bacșișul pe nota de plată. FOTO: Ziare.com

Bacșișul va fi trecut pe nota de plată începând de la 1 ianuarie 2023, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 13 decembrie 2022 proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

S-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Cum este definit „bacșișul” în noua lege

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

  • 5610 – „Restaurante”,
  • 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

Când au voie operatorii economici să nu declare bacșișul

Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.

În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta. Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#bacsis nota plata, #lege, #cod fiscal, #Camera Deputatilor, #promulgare lege, #Klaus Iohannis, #restaurante , #cod fiscal