Bacalaureat 2022. Cum trebuiau rezolvate subiectele de la Matematică. Explicațiile unui profesor

Marti, 21 Iunie 2022, ora 15:05
4072 citiri
Bacalaureat 2022. Cum trebuiau rezolvate subiectele de la Matematică. Explicațiile unui profesor
Elevii au susținut, marți, 21 iunie, proba la Matematică FOTO: Twitter/ Stirea Zilei UK

Subiectele pe care le-au primit la matematică absolvenții de liceu au fost comentate de profesorul Cătălin Ciupală de la Colegiul “Andrei Șaguna” din Brașov.

Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a au susținut astăzi, 21 iunie, proba obligatorie a profilului.

Subiectul I a fost ușor (mate-info)

”Primul subiect este alcătuit la toate profilurile din materia claselor a IX-a și a X-a. Întotdeauna subiectul I începe cu o problemă ușoară, un exercițiu de verificare. Se verifică niște competențe de nivel inferior. La exercițiul 3 s-a dat o ecuație pe care eu o rezolvam cu elevii în clasa a V-a.

La subiectul 4 s-a dat să se calculeze o probabilitate. Una care e simplă. S-au dat două cifre. Au putut să se calculeze băbășește. Vreau să spun că, în general, subiectele de Bac sunt făcute astfel încât dacă elevul nu știe cea mai rapidă metodă, el să poată rezolva totuși subiectul și prin alte metode, băbești cum le spun eu.

La exercițiul 5 este o problemă de geometrie de clasa a X-a. Simplă. Banală, chiar. Dacă în loc de ecuație aș zice o funcție de gradul I.

Un elev care nu poate lua 20 de puncte înseamnă că a făcut degeaba școala. 20 din cele 30 de puncte”, a explicat Cătălin Ciupală.

C-urile sunt cele mai grele de la Subiectul II (mate-info)

”Subiectul al II-lea este alcătuit din 2 exerciții. Primul e o problemă de matrici care este algebră clasa a XI-a. La subpunctul c, dacă te-ai prins că se utilizează și b, ai rezolvat problema foarte ușor. Dacă nu te prinzi că ai nevoie de b, atunci e o problemă dificilă.

Întotdeauna când vrei să te uiți la dificultatea unui subiect te uiți per ansamblu și apoi la cele mai dificile subpuncte. C-urile sunt cele mai dificile, în general”, a punctat profesorul de matematică.

Un subiect mai ușor decât cel de la simulare

”Subiectul al III-lea este o analiză matematică. Întotdeauna la punctul a verifici un calcul. La punctul b, elevul trebuie să știe să facă un tabel de variație. Nu e un tabel complicat. C-ul este un exercițiu de calcul mai complicat, de interpretat rezultatele de la b. Aici se verifică o competență de nivel superior.

A doua analiză, de calculat o integrală foarte simplă. Dacă nu știe să calculeze integrala, înseamnă că a făcut degeaba liceul. La punctul b are de înlocuit și de calculat o integrală. Nu e cu calcule complicate. Punctul C e mai dificil, dar nu foarte complicat”, a adăugat profesorul de matematică.

”Una peste alta, a fost un subiect cuminte, în trend, puțin mai ușor decât la simulare, fără capcane. E cam la fel ca cel de anul trecut, ca și grad de dificultate. Poate doar puțin mai ușor.

Un elev conștiincios poate să ia peste 9

Un elev bun poate să obțină peste 9. Nu îi trebuie unui elev meditații ca să poată să facă subiectul de Bac”, susține Cătălin Ciupală.

”Vreau să subliniez că subiectele de la tehnologic, în general, sunt mult mai simple decât cele de la științe ale naturii sau de la mate-info. Un elev de clasa a VIII-a ar putea lua 6, nu îi mai trebuie terminilogie specifică.

Nu e nimic de la liceu. Rămâi la nivelul clasei a VIII-a. Cam așa sunt subiectele de la tehnologic. Acestor elevi nu le trebuie matematică.

Este creată o capcană. Elevii care iau Bac-ul de la tehnologic nu știu, de fapt, cât sunt de buni. Ei intră la facultăți și nu fac față”, a concluzionat Cătălin Ciupală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bacalaureat 2022, #subiecte, #matematica, #rezolvare , #bacalaureat 2022