Bacalaureat 2022. Capcanele subiectelor de la Limba Română, explicate de profesori

Luni, 20 Iunie 2022, ora 16:16
4003 citiri
Bacalaureat 2022. Capcanele subiectelor de la Limba Română, explicate de profesori
Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a au început proba scrisă la Limba română de la BAC 2022 Foto: Pixabay.com

Elevii au avut varianta 6 de rezolvat la examenul național de Bacalaureat 2022. Subiectele primite au fost adecvate profilului. Diferența majoră a fost la subiectul al III-lea.

Bogdan Rațiu este profesor de Limba și literatura română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” și este laureat „Merito” (2019). Într-un interviu pentru Ziare.com, a comentat subiectele primite la limba română.

Textul argumentativ le-a oferit mai multă libertate

”Elevii sunt învățați cu structura examenului de Bacalaureat, pentru că itemii au aceeași structură de 5, chiar 6 ani. Se lucrează pe aceleași concepte și pe același tip de cerințe. Nu putem spune că a venit Bacalaureatul cu surprize.

Textul argumentativ le-a oferit mai multă libertate elevilor să se exprime. Acolo cerința a fost ofertantă pentru că le-a dat posibilitatea să aleagă între o personalitate istorică, socială, culturală și să-și creeze ipoteze. Deci aveau posibilitatea să se raporteze la experiența personală, dar și la cea culturală”, a punctat Bogdan Rațiu.

”La subiectul al II-lea, au avut de analizat pe baza unui concept. Nu sunt foarte multe concepte. Elevii dacă au parcurs teste de antrenament sau au văzut subiectele din anii trecuți de la examene ar fi trebuit să se descurce.

Subiectul al III-lea s-a putut compara cu cel din 2020

”La subiectul al III-lea e o comedie. Puteau să aleagă ”O noapte furtunoasă” sau ”O scrisoare pierdută”. Acestea sunt cele două opere mai des discutate la clasă.

A fost un grad de dificultate asemănător și cu ce s-a întâmplat în 2020. Atunci a fost aceeași cerință la subiectul al III-lea: particularități ale unei comedii”, a concluzionat profesorul.

Reamintim că subiectele la română la BAC 2022 au fost împărțite în trei părți. Primele două părți au fost la fel la real și la uman. În prima parte a fost vorba despre 5 cerințe notate cu câte 6 puncte fiecare, unde candidații au primit un text la prima vedere.

Subiectul al III-a a făcut diferența

Subiectul al III-lea este cel care a făcut diferența. La subiectul al III-lea, elevii de la profilul real și tehnologic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Cei de la uman au avut caracterizarea unui personaj dintr-o comedie.

Lidia Mîrzac, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Silvic „Bucovina”, din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, a explicat pentru Ziare.com de ce Subiectul III a fost dificil.

Comedia a stârnit controverse

”Vorbeam și cu colegele mele de facultate că este aproape nedrept pentru copiii ăștia. Și o să vă spun ce scria o colegă: cred că nu prea e corect față de copii să le dea piesă de teatru, în condițiile în care pe parcursul liceului ponderea textelor epice și lirice este mult mai mare. Parcă ar vrea cumva să îi prindă pe picior greșit. Mi-ar fi plăcut să le dea autor la alegere, nu să se impună un anumit text, adică cine nu știe tocmai acest subiect a încurcat-o.

Cred că subiectul putea să fie altul. Într-adevăr, comedia s-a făcut la clasă. Însă comedia se face în clasa a X-a, în semestrul al doilea. Este ultimul text care se face.

Vă aduc aminte că acești copii în clasa a X-a au fost în perioada de pandemie când nu erau obligați să intre la orele online, când nu li s-au mai încheiat mediile pe semestrul al II-lea.

Domnul ministru mereu a spus că va ține cont de pandemie, ne-a spus că știe că în pandemie lucrurile au fost așa cum au fost. Oare cei de la Centrul de Evaluare nu s-su gândit la acest lucru: că acești elevii nu au studiat așa cum trebuie comedia în online”, a concluzionat profesoara de română.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#bacalaureat 2022, #subiecte, #limba romana, #rezolvare , #bacalaureat 2022