Începe Bacalaureat 2022. Ce trebuie să facă elevii înainte de examen

Luni, 20 Iunie 2022, ora 04:00
5906 citiri
Începe Bacalaureat 2022. Ce trebuie să facă elevii înainte de examen
Luni, 20 iunie, are loc prima probă la Bacalaureat FOTO / Unsplash

Pentru elevii de clasa a XII-a, luni, 20 iunie, are loc prima probă a examenului de Bacalaureat. Mulți dintre ei sunt stresați și nu știu cum să facă să repete toată materia. Însă specialiștii le recomandă să se relaxeze cu o zi, chiar două, înainte de examane.

Specialiștii de la Nottingham Trent University le dau tuturor celor aflați în această situație câteva sfaturi care să-i ajute să-și îmbunătățească performanțele intelectuale și să treacă fără probleme peste acest hop din viața lor.

Cum trebuie să procedezi înainte de examene

Relaxează-te înainte de examen. Respinge gândurile negative de genul "nu mai am timp!", "nu mai țin minte nimic!" sau "nu o să mă descurc!".

Evită alcoolul sau fumatul excesiv. În schimb, fă câteva pauze pentru distracție și amuzament. Nu bea cafea seara târziu pentru ca vei avea probleme cu somnul, iar starea de neliniște se va accentua.

Nu te pune la somn imediat ce ai terminat de învățat

În niciun caz să nu mergi direct la culcare după ce înveți, pentru că riști să ai insomnii din cauza activității prelungite a creierului.

Păstrează legăturile strânse cu familia și prietenii. Ei sunt "antrenorii" tăi, cei care te vor încuraja și te vor susține pe tot parcursul acestei perioade dificile.

Mai ai două zile până la examen

Indiferent cât de bine pregătit ești, emoții tot există. Unii știu din experiențele anterioare că se vor descurca și adoptă o atitudine optimistă. Alții în schimb sunt neliniștiți sau, mai rău, înspăimântați de gândul că nu vor face față și vor avea un eșec.

În cazuri extreme, gândurile de genul "dacă pierd acest examen viața mea nu mai are niciun rost" produc efecte fizice extrem de neplăcute, cum ar fi lipsa poftei de mâncare, transpirații excesive, atacuri de panică, pierderi scurte de memorie.

În această situație, mergi din timp la medic pentru a primi ajutorul necesar, nu rămâne așa până în ziua examenului.

Învață să te relaxezi

Există multe metode și tehnici de relaxare, unele mai simple altele mai complicate, învață din ele și aplică-le.

Foarte important este, în primul rând, să respiri corect. Oxigenarea creierului are drept efect creșterea capacității de concentrare și o mai bună coordonare a activității intelectuale. Aerisește-ți camera des, ieși la aer periodic.

Gandește pozitiv

Sunt bine pregătit.

M-am organizat foarte bine.

Am făcut tot ce am putut.

Mă pot concentra.

O să fie bine.

Ce să faci luni, în prima zi a examenului

Evită conversațiile în contradictoriu, indiferent de tema pe care sunt purtate sau cât de lipsite de importanță ar fi.

Organizează-ți timpul temeinic, astfel încât să nu intri într-o panică suplimentară la gândul că ai putea întârzia.

După ce primești subiectele, parcurge-le o dată, într-o scurtă citire de la cap la coadă.

Stabilește cu care vrei să începi, cu cele grele sau cu cele ușoare, pe care ești sigur că le vei rezolva.

Verifică periodic timpul pe care îl mai ai la dispoziție, altfel riști să ratezi unele rezolvări pentru ca te-ai blocat la una.

Pastrează-ți calmul și continuă să gândești pozitiv, altfel riști sa intri în panică și să-ți pierzi concentrarea, memoria și capacitatea de a găsi soluții și idei ingenioase.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#bacalaureat 2022, #sfaturi, #examene, #limba romana bacalaureat , #bacalaureat 2022