Cum erau aprovizionați cu muniție, medicamente și mâncare soldații ucraineni din Azovstal: „Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii”

Luni, 23 Mai 2022, ora 08:17 30352 citiri
Soldații din Azovstal ar fi fost aprovizionați printr-o operațiune „unică în istoria omenirii” FOTO Youtube (captura)

Fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki, a vorbit într-un interviu pentru presa din Ucraina cum au rezistat aproape două luni soldații ucraineni care au apărat oțelăria Azovstal. Potrivit lui Bilețki, soldații din batalionul Azov erau aprovizionați din exterior printr-o operațiune care „nu a mai existat în istoria omenirii”, arată Digi 24.

Potrivit sursei citate, Andrii Bilețki spune că luptătorii au primit muniție, medicamente și mâncare cu ajutorul camarazilor, care le-au parașutat desupra combinatului. În plus, unii dintre ei chiar ar fi fost evacuați înainte ca oțelăria să cadă în mâinile rușilor.

„Au fost cel puțin cinci încercări de a duce ajutor luptătorilor din Azovstal. Trebuie să apreciez curajul și profesionalismul piloților ucraineni. Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii, nici americanii cu Black Hawk n-au reușit așa ceva. Să treci de o apărare atât de puternică, cu atât de multe sisteme antiaeriene, este imposibil”, a povestit Andrii Bilețki.

„Rolul meu, al nostru, al băieților din Azov, era să organizăm desantul. Obiectivul era să spargem blocada și să fim acasă în 5-10 zile. Toate încercările au fost reușite, mai puțin ultimele două. Dușmanul a înțeles ce facem și a devenit mult mai atent”, a mai arătat Bilețki.

Potrivit fondatorului batalionului Azov „băieții știau unde merg și care sunt riscurile”.

Armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni din orașul strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat. Numărul lor ar fi de peste 2.400. Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră „neo-nazistă”.

Kievul speră să obțină eliberarea unor luptători de la Azovstal în schimbul unor prizonieri ruşi și au existat speculații că ar putea fi predat la schimb oligarhul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, care a fost arestat de ucraineni.

Există temeri că luptătorii care s-au predat vor fi declarați „teroriști” de Moscova și chiar executați. La 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei urmează să examineze o cerere de a considera regimentului drept „organizaţie teroristă”.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News