Un nou ”azil al groazei”, descoperit în Mureș. Măsurile luate de autorități după ce mai mulți oameni au fost găsiți la subsolul imobilului, în condiții improprii VIDEO

Joi, 27 Iulie 2023, ora 20:32
3649 citiri
Un nou ”azil al groazei”, descoperit în Mureș. Măsurile luate de autorități după ce mai mulți oameni au fost găsiți la subsolul imobilului, în condiții improprii VIDEO
Adulți și copii într-un azil ”al groazei” din Mureș FOTO / captură Știrile Pro TV

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat joi, 27 iulie, că a dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului, în urma informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice asupra unor abuzuri şi violenţe comisie împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă ”Căsuţa Lu'Min” din judeţul Mureş.

„Ca urmare a informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului în cazul unor abuzuri şi violenţe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu'Min, din judeţul Mureş. Conform informaţiilor primite, victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Premierul a adăugat că va monitoriza îndeaproape evoluţia evenimentelor pentru a se asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

„Toleranţă zero în astfel de situaţii!”, a completat şeful Executivului.

La rândul ei, ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti. De asemenea, ea a cerut urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această „situaţie revoltătoare”.

„Situaţia de la Mureş este intolerabilă! Aşa cum a cerut şi premierul Marcel Ciolacu, vinovaţii trebuie să răspundă! Solicit urgent Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) să înceapă procedura de cercetare disciplinară împotriva responsabililor de această situaţie revoltătoare”, a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.

Mai mulți oameni, ținuți în subsol

Şapte adulţi erau ţinuţi în condiţii improprii, în subsolul unui imobil, în azilul din judeţul Mureş la care premierul Marcel Ciolacu a cerut verificări.

”A fost solicitată o ambulanţă, aceştia fiind transportaţi la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. De asemenea, au fost anunţaţi şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, pentru luarea măsurilor legale din competenţă”, a transmis IPJ Mureș.

”A fost solicitată o ambulanţă, aceştia fiind transportaţi la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. De asemenea, au fost anunţaţi şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, pentru luarea măsurilor legale din competenţă”, a mai transmis Poliţia.

Potrivit instituţiei, ”această acţiune are drept scop protejarea vieţii şi sănătăţii, oferirea de ajutor şi sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilităţi şi vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire”.

În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă.

Reacția prefectei de Mureș

Prefecta județului Mureș, Mara Togănel, precizează, pe rețelel sociale, că ”printr-un apel 112, autoritățile mureșene au fost sesizate cu privire la faptul că, la subsolul unui cămin pentru persoane cu dizabilități din comuna Sântana de Mureș, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii”.

”M-am deplasat la centrul rezidențial și am dispus mobilizarea tuturor instituțiilor direct implicate și luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun.

La fața locului au fost descoperite 7 persoane adulte ținute în condiții improprii la subsolul clădirii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș.

În urma constatărilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a decis retragerea licenței de funcționare eliberată la data de 28.12.2020 pentru serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență “Căsuța lu’ Min din Sântana de Mureș”, adaugă Mara Togănel.

Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
Premierul Ciolacu, anunț despre plata pensiilor. ”Adoptăm azi hotărârea de Guvern” VIDEO
Premierul Ciolacu, anunț despre plata pensiilor. ”Adoptăm azi hotărârea de Guvern” VIDEO
Guvernul va adopta în şedinţa de joi, 25 aprilie, hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
#azilele groazei, #centru ingrijire, #Mures, #Marcel Ciolacu premier, #simona bucura oprescu, #ministra muncii , #stiri sociale