O țară aliată îi dă țeapă lui Putin: Mutare militară neașteptată, taie Rusia de pe listă

Vineri, 08 Martie 2024, ora 02:47
7865 citiri
O țară aliată îi dă țeapă lui Putin: Mutare militară neașteptată, taie Rusia de pe listă
Avion Sukhoi FOTO / captura YouTube/Pravda Report

Războiul lui Putin din Ucraina a schimbat strategia geopolitică a multor țări, atât europene, dar și asiatice, față de Moscova și Kiev, într-o continuă dinamică. Acum o țară aliată în mod tradițional cu Rusia, Azerbaidjan îi dă țeapă lui Putin și nu mai cumpără avioane de luptă Sukhoi, ci va achiziționa din Pakistan și Turcia.

Mutarea militară a Azerbaidjanului este una neașteptată, ținând cont că cel mai mare furnizor de arme al său până acum a fost Rusia, potrivit Business Insider.

Mica țară bogată în petrol din Caucazul de Sud, Azerbaidjan, are planuri mari de a-și moderniza modesta flotă de avioane de luptă în următorul deceniu. Cu toate acestea, în loc să apeleze la Rusia, furnizorul său tradițional de arme de zeci de ani, Baku va achiziționa probabil avioane de luptă moderne din Pakistan și Turcia.

O nouă armă avansată pentru armata lui Putin. Rusia e cuprinsă de frică și mută neașteptat

Întoarcerea de la Rusia arată că aliații de lungă durată precum Azerbaidjan găsesc vânzători de arme eficienți care nu sunt afectați de problemele celor mai noi avioane de luptă din Rusia.

Rapoarte neconfirmate din presa azeră și pakistaneză au apărut la sfârșitul lunii februarie, susținând că Azerbaidjanul a ajuns la un acord cu Pakistanul pentru a cumpăra un număr nedezvăluit de avioane de luptă JF-17C Thunder pentru 1,6 miliarde de dolari. Azerbaidjanul s-a alăturat oficial programului de luptă de generația a cincea TF Kaan al Turciei în iulie anul trecut, sugerând ferm că va achiziționa acel avion.

Rusia a comercializat anterior avioanele de vânătoare Su-30SM, Su-35 și MiG-35 de 4,5 generații în Azerbaidjan la sfârșitul anilor 2010. Președintele Azerbaidjanului a declarat în 2018 că țara sa a cheltuit 5 miliarde de dolari pe hardware-ul militar rusesc. Dar acum nu pare probabil ca Baku să apeleze la Moscova pentru avioane de generația 4,5.

Putin umilit într-o zonă cheie a războiului: Armata Rusiei străpunsă de Ucraina, schimbă planul

Rusia a fost cel mai mare furnizor de arme din Azerbaidjan până în ultimii ani, a declarat Frederico Borsari, expert în apărare la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA).

„Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat progresiv, pe măsură ce Rusia a lansat un război nechibzuit de agresiune împotriva Ucrainei și a început să-și piardă influența în rândul țărilor din Caucaz, pe fondul dificultăților crescânde din Ucraina și constrângerilor financiare”, a declarat Borsari.

„Turcia, printre altele, a exploatat această situație din punct de vedere al securității și a început să-și extindă cooperarea militară cu Baku, inclusiv prin vânzarea de arme”.

Schimbarea tactică a Rusiei, care s-a întors împotriva ei: Ucraina a dat lovitura, producând pagube de 1 miliard

În consecință, vânzările turcești către Azerbaidjan au început să crească în 2017, în timp ce exporturile de arme rusești s-au oprit în jurul anului 2019.

„În acest context, se zvonește că achiziția JF-17 din Pakistan consolidează și mai mult această tendință de detașare progresivă de la Moscova și poate fi, de asemenea, rezultatul performanței slabe a aeronavelor rusești (și a forțelor aeriene în general) în Ucraina”, a spus Borsari.

Analistul CEPA a remarcat că „problemele de viitor” din industria aeronautică militară rusă, „dezamăgirea uriașă din jurul avionului Su-57” și „performanța slabă” a altor aeronave de luptă rusești din Ucraina sunt alți posibili factori care au împins Baku „să opteze pentru Proiectul Turciei”.

Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Azerbaidjan, #avioane Rusia, #Turcia avioane atac, #Rusia avioane militare, #rusia azerbaidjan, #Pakistan, #avioane rusesti , #Rusia