1 mai 1994, fatidica zi în care a murit Ayrton Senna: cu doi ani înainte, el salvase viața unui pilot francez VIDEO

Luni, 01 Mai 2023, ora 12:31
5090 citiri
1 mai 1994, fatidica zi în care a murit Ayrton Senna: cu doi ani înainte, el salvase viața unui pilot francez VIDEO
Ayrton Senna FOTo Twitter F1

Brazilianul Ayrton Senna, considerat unul dintre cei mai talentați piloți din istoria Formulei 1, și-a pierdut viața pe 1 mai 1994.

Cariera sa în cifre a însemnat: 161 de starturi în mari premii, 41 de victorii, 65 de pole position-uri.

În acea zi tragică, la 1 mai 1994, la San Marino, lumea motorsportului a pierdut unul dintre cei mai mari piloţi ai tuturor timpurilor şi milioane de fani din lumea întreagă şi-au pierdut idolul.

Această etapă a campionatului mondial de raliuri avea să fie una cu probleme. În prima ziua de calificări, compatriotul său Rubens Barrichello a fost rănit serios în urma impactului pe care monopostul său Jordan l-a avut cu unul din gardurile de protecţie. A doua zi de calificări a consemnat accidentul tragic al şoferului austriac Roland Ratzenberger, al cărui monopost s-a izbit de un zid de beton. Chiar dacă îl cunoscuse pe Ratzenberger cu puţin timp înainte de tragicul accident, Senna a fost afectat, vizitând chiar locul accidentului. A discutat cu ceilalţi şoferi despre modalităţile prin care putea fi îmbunătăţită siguranţa în campionatul mondial de Formula 1.

În cel de-al şaptelea tur de pistă, în curba intitulată Tamburello, monopostul său a părăsit pista de rulare la circa 330 de km pe oră şi a lovit zidul de protecţie de beton la o viteză de circa 217 km pe oră. Chiar dacă a fost dus de urgenţă la spital, a fost declarat decedat în momentul ajungerii la unitatea spitalicească.

Decesul său a fost un adevărat şoc pentru lumea sportului şi pentru Brazilia, în special. Circa 3 milioane de persoane s-au adunat pe străzile metropolei Sao Paulo pentru a aştepta aducerea trupului său neînsufleţit.

Ayrton Senna a fost apreciat nu doar pentru calitățile de pilot. În 1992, el a fost eroul unui coleg de circuit, francezul Erik Comas.

În timpul calificărilor pentru Marele Premiu al Belgiei, acesta a pierdut controlul mașinii, și-a pierdut cunoștința și a rămas cu piciorul pe accelarație, ceea ce ar fi putut duce la explozia bolidului.

Senna, care venea din spate, a oprit imediat mașina, a fugit spre bolidul lui Comas, i-a oprit motorul și i-a ținut capul drept până la sosirea medicilor. Francezul Erik Comas a declarat că acțiunile lui Senna i-au salvat viața (VIDEO).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ayrton Senna, #cand a murit senna, #senna accident imola, #erik comas , #stiri Formula 1