20 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Ce nu stiai despre asul Formulei 1

Joi, 01 Mai 2014, ora 21:36
5690 citiri
20 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Ce nu stiai despre asul Formulei 1
Foto: Wikipedia

Ziua de 1 mai marcheaza 20 de ani de la tragicul accident in care a sfarsit Ayrton Senna, cel pe care multi specialisti din domeniul curselor auto il numesc cel mai talentat pilot din istoria Formulei 1.

Brazilianul este ultimul pilot de Formula 1 care si-a pierdut viata intr-o cursa de campionat mondial. Decesul lui Senna a fost costul platit pentru ca Federatia Internationala de Automobilism sa introduca masuri mult mai drastice de siguranta pentru sportivi.

Ca o ironie a sortii, dupa accident s-a aflat ca Ayrton Senna a purtat o discutie cu Alain Prost, inaintea cursei, in legatura cu reinfiintarea asociatiei pilotilor, cu scopul de a imbunatati masurile de siguranta in timpul curselor.

Cu o zi inainte de decesul brazilianului, un alt pilot, Roland Ratzenberger, isi pierdea viata in calificarile cursei de la Imola. Moartea acestuia l-a facut pe seful echipei de medici al FIA, Sid Watkins, sa-i dea un avertisment lui Senna inaintea cursei.

"Ai fost campion mondial de trei ori, esti cel mai rapid pilot din lume. Retrage-te, ma retrag si eu si mergem amandoi la pescuit", isi aminteste Watkins.

Ayrton Senna a murit dupa ce masina sa a intrat in zid cu o viteza de peste 200 de kilometri la ora, in virajul Tamburello. Mai multe componenta ale sistemului de directie ar fi strapuns caroseria si apoi casca lui Senna si i-au provocat acestuia o lovitura fatala.

Colegul sau de echipa, Damon Hill, sustinea ca accidentul nu a avut nimic de-a face cu o defectiune tehnica.

"Am fost singura persoana care a stat in acea masina, in aceeasi zi si pe acelasi circuit. Am putut sa pun cap la cap toate amanuntele in mintea mea si am ajuns la concluzia ca accidentul nu a fost cauzat de starea acelei masini Williams. Ayrton a pus presiune din ce in ce mai mare pe masina, iar masina l-a pacalit pe acele denivelari", a declarat Hill, citat de The Telegraph.

Specialistii au invocat drept cauze ale accidentului presiunea scazuta a anvelopelor, in combinatie cu un efect aerodinamic neasteptat, dar si presiunea exercitata de Senna asupra masinii, in conditiile in care acesta se afla in lupta stransa cu Michael Schumacher.

Nu mai putin de un milion de oameni au asistat la funeraliile lui Senna, organizate in orasul brazilian Sao Paolo. Moartea lui Ayrton a fost considerata o tragedie nationala iar autoritatile braziliene au decretat doliu national timp de 3 zile.

Senna era cunoscut drept un catolic inflacarat.

"Doar pentru ca am credinta in Dumnezeu, nu inseamna ca sunt imun, nu inseamna ca sunt nemuritor", este unul dintre citatele celebre ale lui Senna.

In afara circuitului, marea pasiunea a lui Senna era aeromodelismul.

Ayrton Senna este unchiul pilotului de Formula 1 Bruno Senna, cel despre care spunea "daca despre mine spuneti ca sunt rapid, stati sa-l vedeti pe nepotul meu".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Ayrton Senna deces, #Ayrton Senna Formula 1, #moarte ayrton senna , #moarte