15 ani de la accidentul fatal al lui Ayrton Senna (Video)

Vineri, 01 Mai 2009, ora 15:522777 citiri
15 ani de la accidentul fatal al lui Ayrton Senna (Video)

Pe 1 mai se implinesc 15 ani de cand Ayrton Senna si-a pierdut viata in urma accidentului violent de pe pista circuitului de la Imola.

Tragedia s-a produs cand brazilianul a intrat in virajul Tamburello, cu o viteza de aproximativ 217 km/h, iar monopostul Williams a lovit un zid de beton. Una din rotile din fata a ricosat spre cockpit si la ucis pe triplul campion mondial.

Tragedia petrecuta in 1994 a schimbat pentru totdeauna normele de siguranta aplicate in Marele Circ, spectacolul fiind sacrificat in numele sigurantei pilotilor.

Cariera unui pilot de neegalat

Ayrton Senna si-a inceput cariera in Formula 1 in 1984, concurand pentru team-ul Toleman Group Motorsport, dupa ce a fost refuzat de McLaren si Brabham, terminand sezonul pe locul 9 in clasamentul pilotilor, cu 13 puncte acumultate.

In 1985 a trecut la Lotus unde a petrecut 2 sezoane. Brazilianul a totalizat patru victorii si alte trei clasari pe podium, terminand ambele sezoane pe locul 4 in clasamentul pilotilor.

Succesul a venit odata cu trecea la Honda, in 1987, castigand trei titluri mondiale in 1988, 1990 si 1991 si obtinand locurile 3 si 2 in 1987, respectiv 1989.

In 1993, Ayrton Senna avea sa rateze un nou titlu mondial, incheind sezonul pe pozitia secunda, cu cinci victorii si doua clasari pe locul secund, sub culorile echipei Marlboro McLaren.

Un an mai tarziu, brazilianul a trecut la Williams Renault, dar a abandonat in primele doua etape ale sezonului. Marele Premiu al statului San Marino a fost ultima cursa pentru Ayrton Senna, pilotul sfarsind tragic in urma impactului cu un zid de beton la o viteza de peste 200 de km/h.

Statistici

Chiar daca Michael Schumacher a intrat in statistici drept cel mai mare pilot din istoria Formulei 1, brazilianul va ramane inegalabil pentru majoritatea fanilor Marelui Circ.