Studiu comparativ: țările care au liberalizat dreptul la avort. Singurul stat din UE unde întreruperea de sarcină e complet interzisă

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 15:12
8569 citiri
Studiu comparativ: țările care au liberalizat dreptul la avort. Singurul stat din UE unde întreruperea de sarcină e complet interzisă
Curtea Suprema a SUA a abrogat dreptul la avort FOTO Time

Peisajul global al drepturilor de reproducere este în continuă schimbare. Hotărârea Curții Supreme din SUA care a anulat Roe v Wade – decizia de referință din 1973 care a protejat dreptul unei femei de a face avort – marchează o regresie semnificativă pentru accesul la avort. Dar nu este singurul caz. În timp ce țări precum SUA, Polonia și Rusia fac pași înapoi, se obțin câștiguri în locuri precum Irlanda, Columbia și Argentina.

Restricțiile privind avortul variază de la legi în care avortul este permis doar pentru a proteja viața sau sănătatea gravidei, până la dezincriminarea completă a avortului. Adesea, restricțiile sunt structurate în jurul limitelor de timp gestațional, cum ar fi permisiunea avortului numai în primul trimestru.

Unele legi permit avortul pe motive socioeconomice, de exemplu în Finlanda. Iar Legea privind avortul din Marea Britanie din 1967 este un exemplu de interpretare amplă a sănătății care include bunăstarea. Medicii pot lua în considerare circumstanțele de viață reale sau previzibile în mod rezonabil ale femeii însărcinate atunci când iau o decizie cu privire la impactul continuării sarcinii.

Acolo unde sănătatea este interpretată mai restrictiv, cum ar fi în Zimbabwe, Maroc sau Peru, avortul poate fi disponibil numai dacă sănătatea fizică a unei persoane însărcinate este în pericol. În alte regiuni, cum ar fi Ghana sau Bolivia, limbajul care se referă la sănătatea mintală este inclus în mod explicit în legislație, ceea ce poate extinde accesul la avort.

În unele regimuri, avortul poate fi efectuat mai târziu în timpul sarcinii pe baza stării de sănătate a fătului, mai ales în cazurile de anomalie gravă. Acesta este cazul Croației. În ciuda acestui fapt, sentimentul anti-alegere din țară a dus recent la refuzarea unei femei de a avorta, după ce fătul ei a fost diagnosticat cu o tumoare gravă pe creier. După patru refuzuri din partea spitalelor croate, femeia a fost sfătuită de medici să călătorească în Slovenia vecină. Însă, în urma protestelor mass-media și ale publicului, i s-a permis în sfârșit să facă un avort în Croația.

Cele mai liberale legi privind avortul sunt cele în care avortul a fost eliminat complet din dreptul penal. Decriminalizarea permite avortul fără penalizare și acordă prioritate siguranței gravidelor în luarea deciziilor de sănătate.

Irlanda de Nord a dezincriminat avortul în 2019, în urma unei anchete internaționale privind drepturile omului asupra legilor sale privind avortul și a intervenției ulterioare din partea Westminster. Reglementările privind avortul (Irlanda de Nord) 2020 au intrat în vigoare în martie 2020. Aceste reglementări permit avortul până la 12 săptămâni la cerere, iar după aceea pe motive specifice de afectare severă a fătului și anomalii fatale ale fătului.

Deși legile avortului din Irlanda de Nord au fost liberalizate, acest lucru nu înseamnă neapărat că avortul este ușor de accesat.

Guvernul nu a reușit să comisioneze pe deplin serviciile, ceea ce înseamnă că avortul este furnizat pe o bază ad-hoc de către trusturile de sănătate din Irlanda de Nord. Unele femei care doresc să facă avorturi continuă să călătorească în Anglia, ilustrând modul în care blocajul politic poate limita accesul la avort.

Mai restrictiv

În unele țări, avortul este interzis în întregime sau doar pentru a salva viața gravidei. Malta este singura țară din UE în care avortul este interzis în toate circumstanțele.

Restricțiile draconiene privind avortul afectează, de asemenea, îngrijirea generală a reproducerii și a mamei, cum ar fi avorturile spontane și sarcinile extrauterine. Ele pot întârzia luarea deciziilor privind îngrijirile medicale urgente atunci când drepturile fătului sunt considerate egale cu drepturile femeii însărcinate. În El Salvador, femeile au fost urmărite penal și încarcerate pentru avorturi spontane sau pentru încercarea de a efectua un avort. Acuzate de omucidere calificată, o pedeapsă poate fi de până la 50 de ani.

În Republica Irlanda, înainte de liberalizare, legile avortului au afectat toate aspectele asistenței medicale materne. Fătul a fost considerat a avea drepturi egale cu femeia însărcinată, permițând profesioniștilor din domeniul sănătății să anuleze cererile acesteia. În 2014, o femeie însărcinată care era în moarte cerebrală a fost ținută pe suport de viață timp de patru săptămâni împotriva dorinței familiei sale, pe motiv că dreptul la viață al fătului ar fi putut fi încălcat.

Mișcările activiste de liberalizare a legilor privind avortul au avut câștiguri semnificative în ultimii ani, așa cum s-a văzut în Irlanda, dar și în Columbia, unde curtea constituțională a dezincriminat avortul până la 24 de săptămâni în 2022. În Argentina, avortul este legal la cerere în primele 14 săptămâni de sarcină, din 2020.

În afara legii

Progresul în ceea ce privește drepturile la avort a fost ciclic, nu liniar. După cum vedem în SUA, mișcările anti-avort continuă să respingă orice câștig care se realizează. Regresul privind drepturile de reproducere se corelează adesea cu reacții mai ample asupra drepturilor de gen și ascensiunea regimurilor politice de extremă dreaptă și populiste.

Legile sunt doar o parte a accesului la avort. Obiecția de conștiință din partea profesioniștilor din domeniul sănătății, reglementările care vizează furnizorii de avort, stigmatizarea și protestele la clinici fac mai dificilă și mai riscantă obținerea unui avort.

Chiar și în țările cu legi mai puțin restrictive, există mișcări în afara cadrelor legale pentru a ajuta oamenii să aibă acces la avorturi și asistență medicală, prin asistență cu călătorii sau sprijin financiar.

În timp ce aceste rețele și organizații de activiști sunt adesea privite ca lucruri care nu vor fi necesare atunci când restricțiile sunt relaxate, realitatea este că barierele în calea avortului continuă să existe după schimbarea legilor. Organizația Abortion Support Network din Anglia continuă să ajute aproximativ 60 de femei pe an din Irlanda, la patru ani după ce legile avortului au fost liberalizate. Aceste eforturi fac parte din drepturile reproductive la fel de mult ca și cadrul legal – iar munca lor nu se încheie atunci când legile se schimbă.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#avort, #Lege avort, #lege avort SUA, #lege avort Irlanda, #lege avort polonia , #stiri externe