CTP, legea avortului din SUA și o poveste despre întreruperile de sarcină în anii 80. „Un lighean ruginit pe margini, o sârmă și un prosop care părea curat”

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 20:23 4519 citiri
Cristian Tudor Popescu FOTO Facebook

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a rememorat sâmbătă, 25 iunie, pe Facebook, o amintire din anii 80.

CTP a povestit cum a fost martorul unui avort în vremea comunismului, când în România era interzis și se făcea pe ascuns, iar femeile erau în pericol, în contextul în care în SUA Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Postarea lui Cristian Tudor Popescu:

„Mândru că sunt român

Întâi am crezut că era un bătrân, deși fusese vorba de o femeie. Era totuși o bătrână, cu trăsături de mascul. Avea doi negi încălecați, păroși, cât cireșele în mijlocul frunții.

Undeva prin Prelungirea Ghencea. O casă prăpădită, cu cișmea în curte, învelită în paie. După zăpada care o troienea, senzația de murdărie până-n albul ochilor, emanând din încăpere și din făptura trăitoare acolo era și mai izbitoare.

Inventarul operator se compunea dintr-un lighean ruginit pe margini, un furtun portocaliu, o sârmă și un prosop care părea curat, dar parcă ros de șoareci.

„Ați mai făcut asta vreodată, doamnă?”. Pe doamnă l-am scos greu din gât.

„Ehe, păi, cum, să fii tu sănătos, câte fete am rezolvat eu, și erau mai rău decât a ta...”.

Rezolvat... Intrau și alea băgate în pământ?

„Auzi, știi ce, eu cred că nu mai ieși vie din chestia asta. Hai să mergem și om vedea ce facem”.

Ea nu m-a privit, se uita la sculele de pe măsuță. Au trecut niște secunde până când și-a scos pulovărul pe cap și mi-a spus, tot fără să mă privească: „Atunci, să-mi păstrezi o amintire frumoasă. Ieși afară”.

Avea vocea aceea rară a ei, care însemna că era de prisos orice vorbă aș mai fi scos.

În negru-gălbuii ani `80, deși aș fi putut să las dracului totul și să plec în SUA prin căsătorie, stăteam și secretam, în pusee de imaginație distopică, infectat de România, tot soiul de ficțiuni speculative. N-am mers însă niciodată cu demențialul până la a-mi închipui o Americă sub dictatura antiavort.

Mi se părea că mai jos decât românii nu putea coborî nimeni pe planetă. Acum, sunt mândru că se iau americanii după noi”, a scris Cristian Tudor Popescu pe Facebook.

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a revocat vineri, 24 iunie, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta dreptul la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, informează AFP.

Decizia nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de ”Roe v. Wade”, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul ”Roe v. Wade” (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News