Avorturile în pandemie, blocate de măsurile anti-COVID. Mesajul pentru Alexandru Rafila

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 16:27
3401 citiri
Avorturile în pandemie, blocate de măsurile anti-COVID. Mesajul pentru Alexandru Rafila
Centrul FILIA arată că în spitalele private întreruperile de sarcină costă între 3.000 și 4.500 de lei. FOTO: Facebook / Centrul FILIA

Centrul FILIA – un ONG care luptă pentru drepturile femeilor – îi cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să ia măsuri în ceea ce privește avortul la cerere în spitalele de stat. FILIA arată că trei spitale din capitală nu mai fac întreruperi de sarcină la cerere, iar cele private percep tarife mari.

„Îi cerem ministrului Alexandru Rafila să implementeze seria de recomandări și măsuri propuse în ultimul an, să deblocheze accesul la avort medicamentos și să le ceară spitalelor de stat să asigure acest serviciu în timpul pandemiei. În ciuda tuturor eforturilor societății civile de a debloca serviciul de avort la cerere, Ministerul Sănătăţii - România nu a luat nicio măsură concretă pentru a debloca accesul la avort la cerere; din păcate ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație asemănătoare Poloniei, fără să fie necesară o lege care să interzică per se avortul la cerere”, arată Centrul Filia.

ONG-ul alată că puținele spitale care mai ofereau acest serviciu, cum ar fi Maternitatea Giulești, Spitalul Polizu sau Spitalul Filantropia, nu mai fac înteruperi de sarcină la cerere.

„În acest moment spitalele de stat din București nu mai asigură acest serviciu, iar clinicile private exploatează acest context. Am aflat astăzi că una dintre cele mai mari rețele de sănătate privată, Regina Maria - Rețeaua Privată de Sănătate cere 4.500 de lei pentru o întrerupere de sarcină la cerere. Anul trecut beneficiarele noastre ne-au semnalat că la MedLife România prețul unui avort la cerere este 3.000 de lei. Ni se pare inacceptabil că în București avortul la cerere în sistemul de sănătate de stat a devenit inaccesibil, iar clinicile și rețelele private de sănătate se folosesc de asta pentru a face profit de pe urma femeilor care nu au alte alternative. Suntem în momentul în care o femeie cu venituri medii din București nu își permite să acopere costurile unei proceduri de întrerupere de sarcină”, se arată în postarea Centrului FILIA.

Potrivit ONG-ului, în primele nouă luni ale anului 2021 au fost înregistrate 99 de cazuri de avort făcut acasă, în condiții improprii.

„Situația e gravă, atât în București, cât și în restul țării. De la începutul pandemiei întreruperile de sarcină la cerere nu au fost nicicând atât de greu de accesat”, mai arată Centrul Filia.

Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătății, despre invazia de ploșnițe din Sectorul 5: ”Eu nu cred că au o informaţie de unde începe Sectorul 4”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit luni, 25 martie, despre decizia autorităților de a închide grădinițele, școlile și liceele din Sectorul 5 pentru dezinsecție, după ce...
#avort romania, #Alexandru Rafila, #ministerul sanatatii, #spitale Romania , #spital