Dreptul muncii – când trebuie să ceri ajutorul unui avocat

Advertorial
Luni, 14 Noiembrie 2022, ora 18:45
6901 citiri
Dreptul muncii – când trebuie să ceri ajutorul unui avocat
FOTO: petrea.eu

Protecția salariaților este un aspect pe care se pune foarte mare accent de către statul român prin autoritățile competente.

Pe lângă entitățile abilitate de către stat, există și alte persoane care vă pot oferi informații prețioase despre dreptul muncii. Totuși, există o mare incertitudine cu privire la momentul potrivit când să ceri ajutorul unui avocat.

Sprijinul unui avocat în dreptul muncii privind angajați

Un aliat de nădejde al salariatului este avocatul specializat pe dreptul muncii ce poate susține în fața angajatorului nevoilor și pretențiile angajatului. Desigur că aici se aplică normele, procedurile și clauzele contractului individual de muncă; astfel că, vorbim doar despre solicitări reale și raționale.

În Ediția a 2-a a Dreptului individual al muncii s-au explicat concis care sunt principalele drepturi ale unui angajat, indiferent la locul unde lucrează:

  • Condiții de muncă adecvate activității pe care o desfășoară
  • Respectarea demnității
  • Dreptul de a fi tratat egal și de a nu fi discriminat
  • Protecție socială
  • Dreptul la plată egală în raport cu munca prestată
  • Dreptul la protecția datelor cu caracter personal
  • Dreptul de a nu fi concediat în afara dispozițiilor legale

Astfel, este obligatoriu să solicitați ajutor unui avocat în cazul în care ești protagonistul încălcării unuia dintre drepturile menționate anterior:

Caz 1

Vânzările nu au strălucit astăzi la magazinul la care lucrați, iar superiorul ierarhic folosește cuvinte jignitoare pentru a vă aduce la cunoștință rezultatele zilei. Deși încă întâlnite, astfel de spețe nu au fost manageriate corect pentru a se descuraja practicile de acest tip. Dreptul la demnitate vă este încălcat și este iminent necesar ajutorul unui avocat Timișoara sau din localitatea în care te afli.

Caz 2

Încheierea contractului de muncă sau modificarea acestuia sunt momente în care este recomandat să vi se alăture un avocat. Clauzele contractuale nu vor fi doar citite, ci și analizate și interpretate de către un specialist în domeniu. Acesta te va asista atât în situațiile menționate anterior, cât și în contractele adiționale cu clauză de confidențialitate.

Sprijinul unui avocat în dreptul muncii pentru angajator

Prevenția comportamentelor abuzive și reducerea riscului de pierderi se aplică atât în cazul angajaților, cât și a angajatorilor. Este important de știut faptul că ambele părți se bucură de protecție egală, dar și de ajutor din partea unui avocat în dreptul muncii în procesele la care iau parte.

Rezolvarea amiabilă și medierea celor două sau mai multe părți implicate în conflict este rezultatul dezirabil în oricare situație. În acest mod, se reduce timpul până la finele disputei, efortul și se poate ajunge la avantaje de ambele părți.

Caz 1

În special dacă vorbim despre o companie cu mulți angajați, redactarea și înregistrarea unor contracte la Inspectoratul Teritorial de Muncă este o sarcină ce vă solicită timp. În acest caz, avocatul se poate ocupa atât cu depunerea lor, cât și cu realizare și negociere.

Caz 2

Cetății străini angajați pe teritoriul România necesită acte suplimentare pentru a putea fi angajați. De obținerea numărului de înregistrare fiscală în România sau de obținerea certificatului de rezidență temporară sau permanentă se poate ocupa un avocat dreptul muncii.

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#avocat, #dreptul muncii, #angajat, #angajator , #angajari