Necazul avocatului din Teleorman care a scos la vânzare un post de procuror în București: „Umflat” de DNA și trădat de complicea care lua „grosul” banilor

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 03:04
6543 citiri
Necazul avocatului din Teleorman care a scos la vânzare un post de procuror în București: „Umflat” de DNA și trădat de complicea care lua „grosul” banilor
Avocatul și complicea lui i-au cerut unei persoane 25.000 de euro pentru un post de procuror. FOTO: Ionuț Mureșan

Un avocat din Teleorman, Cosmin Marius Nicolescu – fost candidat PSD la Primăria Roșiorii de Vede – este judecat la Curtea de Apel București pentru trafic de influență după ce, alături de consiliera juridică Luminița El Gaber, i-au promis unei femei că va ajunge procuror la un parchet din Capitală dacă le dă 25.000 de euro.

Procesul pe fond al lui Cosmin Marius Nicolescu a început la Curtea de Apel București, după ce un judecător a validat rechizitoriul DNA în urma procedurii de cameră preliminară.

Din actele dosarului rezultă că mare parte din bani - 22.500 de euro - i-ar fi revenit Luminiței El Gaber, iar avocatului doar 2.500 de euro.

Cum consiliera a recunoscut faptele, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, iar procurorii au câștigat un martor în plus, așa că avocatul este cel care a ieșit cel mai „șifonat” în întreaga poveste.

La primul termen de judecată care a avut loc vineri, 18 noiembrie, cauza a fost amânată pentru data de 16 decembrie.

„În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că, în perioada vara anului 2020 – 17 decembrie 2020, împreună cu El Gaber Luminița, Cosmin Marius Nicolescu a pretins și a primit de la martora (…) - denunțătoare în cauză -, în două tranșe, suma totală de 25.000 euro - din care 22.500 euro i-au revenit numitei El Gaber Luminița, iar 2.500 euro i-au revenit inculpatului -, lăsând să se creadă că El Gaber Luminița, prin intermediul a patru persoane din cadrul Serviciului Român de Informații, are influență asupra unor persoane cu funcție de decizie și că le va determina pe acestea din urmă să o angajeze pe martora-denunțătoare în funcția de procuror”, se arată în actele dosarului.

Cum a încercat avocatul să scape de dosarul penal

În procedura de cameră preliminară, care se desfășoară în ședință secretă, Cosmin Marius Nicolescu, prin apărător, a invocat cereri și excepții cu privire la neregularitatea rechizitoriului, nelegalitatea unor acte procesuale și a unor acte de urmărire penală, anume:

  • Procurorul de caz era dator să lămurească dacă inculpatul a convins-o sau nu pe denunţătoare că aceasta ar putea fi angajată pe funcţia de procuror contra sumei de 25.000 euro. În schimb, așa cum este întocmit rechizitoriul, de la o secţiune la alta, se afirmă fie că inculpatul ar fi convins-o, fie că nu, cu toate că de acest aspect ține însăși existența infracţiunii pentru care inculpatul este trimis în judecată.
  • S-a mai invocat și împrejurarea că în rechizitoriu se arată că fapta reţinută în sarcina inculpatului s-a săvârşit în calitate de avocat în cadrul Baroului Teleorman, fără a se indica vreo legătură între calitatea de avocat și circumstanţele săvârşirii faptei de care este acuzat inculpatul. Acest aspect a fost calificat ca extrem de important întrucât, în situaţia unei condamnări pentru o faptă săvârşită în legătură cu calitatea de avocat, i se poate interzice dreptul de a mai profesa și poate fi exclus din barou.
  • În ceea ce priveste probele, inculpatul a invocat faptul că înregistrările audio puse la dispoziţia DNA de către martorul denunţător sunt realizate cu încălcarea principiului loialităţi. Din modalitatea în care martorul denunţător a realizat aceste înregistrări audio, rezultă că acesta nu a acţionat în mod obiectiv, în sensul de a realiza înregistrări care să corespundă realităţii obiective, ci a căutat să provoace anumire reacţii și să obțină anumite răspunsuri din partea inculpatului și a soţiei acestuia (…) și-a preconstituit probe care să îi profite atât în conflictul juridic de natură penală cu inculpatul, dar și în privinţa propriei situaţii penale, aceasta beneficiind de clasarea cauzei în ceea ce o priveşte pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influență.

Toate aceste susțineri ale avocatului Cosmin Marius Nicolescu au fost respinse de judecătorul de cameră preliminară, care a dispus începerea judecății acestuia pentru trafic de influență.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru avocatul Nicolescu

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe avocatul Cosmin Marius Nicolescu, din baroul Teleorman, sub acuzația de trafic de influență, după ce i-ar fi cerut bani unei femei, prin intermediar, cu promisiunea că o va ajuta să ajungă într-un post de procuror la un parchet din Capitală. Ulterior, complicea lui Cosmin Marius Nicolescu, consiliera juridică Luminița El Gaber, a recunoscut faptele în schimbul unei pedepse cu suspendare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

  • În perioada vara anului 2020 – 17 decembrie 2020, inculpatul (n.r. - Cosmin Marius Nicolescu) împreună cu un consilier juridic (n.r. – Luminița El Gaber), au pretins și ulterior acesta din urmă a primit de la o persoană (martor în cauză), în două tranșe, suma totală de 25.000 euro, din care 2.500 euro i-au revenit inculpatului.
  • Pentru banii respectivi inculpatul (n.r. - Cosmin Marius Nicolescu) și consilierul (n.r. – Luminița El Gaber) i-au creat martorei convingerea că acesta din urmă își va trafica influența pe care a pretins că o are, prin intermediul a patru angajați ai unui serviciu de informații, asupra unor persoane cu funcție de decizie și le va determina să o angajeze pe martoră într-o funcție de procuror la o unitate de parchet din municipiul București.
  • Anterior, la data de 16 iunie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu consilierul juridic (n.r. – Luminița El Gaber) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Luminița El Gaber a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

- interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#avocat, #trafic de influenta, #procuror, #DNA, #camera preliminara, #curtea de apel bucuresti , #justitie