Închisoare pe viață pentru avocatul american care și-a împușcat mortal soția și fiul de 22 de ani. Scenariu de film, derulat în realitate

Vineri, 03 Martie 2023, ora 22:18
3357 citiri
Închisoare pe viață pentru avocatul american care și-a împușcat mortal soția și fiul de 22 de ani. Scenariu de film, derulat în realitate
Avocatul nu va putea fi liberat condiționat din închisoare FOTO Twitter

Richard "Alex" Murdaugh, avocatul din Carolina de Sud care joi a fost găsit vinovat de uciderea soţiei şi a fiului său, a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de a fi eliberat.

Cazul Alex Murdaugh a făcut deja obiectul unor documentare pe Netflix şi HBO. Un juriu din Carolina de Sud l-a declarat joi pe Alex Murdaugh, în vârstă de 54 de ani, vinovat pentru două capete de acuzare pentru că i-a împuşcat pe soţia sa Maggie, în vârstă de 52 de ani, şi pe fiul cel mic, Paul, în vârstă de 22 de ani, pe proprietatea familiei lor, la 7 iunie 2021, relatează Reuters şi BBC.

Alex Murdaugh, urmaş al unei influente familii de avocaţi şi procurori dintr-o zonă situată la vest de Charleston, risca o pedeapsă minimă de 30 de ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două capete de acuzare formulate pentru crimă, conform legislaţiei din Carolina de Sud. Procurorii ceruseră o pedeapsă pe viaţă, fără eliberare condiţionată.

Vineri, judecătorul Clifton Newman a venit cu sentinţa: l-a condamnat pe Murdaugh la închisoare pentru restul vieţii sale. În tot acest timp, acuzatul a susţinut că este nevinovat.

Alex Murdaugh a fost avocat specializat în cazuri de vătămări corporale şi făcea parte dintr-o adevărată dinastie de magistraţi din regiunea Lowcountry din Carolina de Sud. Tatăl, bunicul şi străbunicul său au ocupat consecutiv funcţia de procurori locali din 1920 până în 2006. Iar fiul său cel mare este şi el avocat şi chiar a fost alături de tată în acest proces, în ciuda faptului că şi-a pierdut mama şi fratele.

Vineri, în şedinţa de pronunţare a sentinţei, judecătorul Newman a mărturisit că pentru a lua o decizie corectă şi neinfluenţată, a dat ordin să fie scos portretul bunicului acuzatului, care era atârnat pe un perete al sălii.

Vorbind cu un ton lent şi măsurat, judecătorul Clifton Newman s-a adresat condamnatului şi l-a pus să repete o frază pe care a spus-o cândva, la bară: "Ce pânză încâlcită ţesem!".

I-a spus lui Murdaugh că noaptea, când nu va putea dormi, va trebui să se confrunte cu ceea ce a făcut. "Sunt sigur că ei (victimele Maggie şi Paul) vin să te viziteze, sunt sigur", i-a spus judecătorul Newman. "În fiecare noapte", i-a răspuns Murdaugh, prilej cu care a repetat că nu este vinovat. Judecătorul Newman i-a răspuns calm, cu o frază care probabil va deveni celebră: "S-ar putea să nu fi fost tu, ci monstrul care ai devenit".

Mediatizare intensă în SUA

Cazul a atras o intensă acoperire mediatică, având în vedere puterea politică a familiei în şi în jurul comitatului Colleton, unde a avut loc procesul. Timp de zeci de ani, până în 2006, membrii familiei au fost procurori de frunte în zonă, iar Murdaugh a fost un avocat proeminent în materie de vătămări corporale în acest stat.

Îmbrăcat în haine de puşcărie, Alex Murdaugh şi-a mărturisit din nou nevinovăţia, un posibil preludiu pentru a ataca decizia în apel: "Sunt nevinovat. Nu i-aş face niciodată rău soţiei mele Maggie şi nu i-aş face rău fiului meu, Paw Paw", a declarat Murdaugh, folosind un nume de alint pentru Paul, fiul său.

Pe tot parcursul procesului, procurorii l-au prezentat pe Murdaugh drept un mincinos patologic şi au susţinut că numai el ar fi avut mijloacele şi oportunitatea de a comite crimele. Procurorii au explicat că acesta şi-a împuşcat soţia şi fiul pentru a distrage atenţia de la o serie de infracţiuni financiare de care se făcea vinovat, inclusiv furtul a milioane de dolari de la partenerii săi din firmă şi de la clienţi - bani pe care i-a folosit pentru a alimenta o dependenţă de ani de zile de opioide şi pentru a-şi susţine un stil de viaţă luxos.

La rândul lor, avocaţii lui Murdaugh au încercat să-şi prezinte clientul ca pe un familist iubitor care, deşi se confrunta cu dificultăţi financiare şi suferă de o dependenţă de droguri care l-a determinat să mintă şi să fure, nu le-ar face niciodată rău soţiei şi copilului său. Aceştia au lansat teorii alternative: cineva supărat din cauza unui accident mortal de barcă din 2019, în care a fost implicat fiul ucis, Paul, a căutat probabil să se răzbune.

A pledat nevinovat

Murdaugh a pledat nevinovat, dar a recunoscut că a minţit cu privire la locul în care se afla în noaptea crimelor, după ce au apărut dovezi care îl plasau la locul faptei, ceea ce i-a afectat credibilitatea în faţa juriului.

Unul din avocaţii apărării i-a acuzat pe anchetatori că au fabricat probe şi a subliniat că şi-au construit cazul în mare parte pe probe circumstanţiale mai degrabă decât pe probe directe. Dar, în cele din urmă, juraţii nu au crezut în versiunea lui Murdaugh.

Instanţa, plină până la refuz vineri, a păstrat o tăcere mormântală când judecătorul Clifton Newman şi-a început pledoaria de condamnare. Fiul supravieţuitor al lui Alex, Buster Murdaugh, îmbrăcat într-un sacou bleumarin, a rămas nemişcat şi tăcut pe tot parcursul procedurilor, chiar şi în timp ce judecătorul îl condamna pe tatăl său la două pedepse de închisoare pe viaţă.

În ciuda tăcerii din sala de judecată, Murdaugh abia s-a auzit când a vorbit cu judecătorul. Tensiunea s-a rupt în cele din urmă atunci când judecătorul Newman a bătut din nou cu ciocănelul - cu putere - pentru a pune capăt procesului. Pentru câteva momente s-au auzit câteva aplauze în rândul audienței. Apoi totul s-a terminat.

O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
Autoritățile americane au anunțat că o tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată duminică, 21 aprilie, în campusul Universității de Stat din Delaware. Conform ABC News,...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#avocat, #SUA, #crima, #inchisoare pe viata , #SUA
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Cu surasul asta carnasier, seamana teribil cu Trump !