Avocat Dr. Daniel MOREANU: Plățile maxime în numerar în anul 2024?

Advertorial
Marti, 23 Ianuarie 2024, ora 14:26
10971 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Plățile maxime în numerar în anul 2024?
FOTO: moreanulaw.com

În ultimul trimestru al anului 2023 s-a discutat îndelung despre nivelul plăţilor în numerar care pot fi efectuate în mod legal în România. După mai multe schimbări legislative intervenite inclusiv în luna decembrie 2023, nivelul plăţilor în numerar (bancnote şi monede) permise de către legislaţia românească în vigoare la data prezentului este următorul:

5.000 lei / zi / persoană – limita maximă pentru un profesionist în ceea ce priveşte încasările zilnice de la un alt profesionist (persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică)

10.000 lei / zi / persoană – limita maximă pentru magazinele „cash and carry” în ceea ce priveşte încasările zilnice de la un alt profesionist

10.000 lei / zi – limita maximă cumulată pentru plăţile pe care un profesionist le poate efectua către un alt profesionist, însă nu mai mult de 5.000 lei / zi / persoană, iar în cazul în care persoana care încasează plata este un magazin „cash and carry” plafonul este de maximum 10.000 lei / zi

5.000 lei / zi / angajat – plăti din avansuri spre decontare acordate angajaţilor

10.000 lei / zi / persoană - limita maximă a încasărilor şi plăţilor între profesionişti şi persoanele fizice în privinţa achiziţiei de bunuri şi servicii, plății dividendelor, cesiunilor de creanţă sau altor drepturi. Organizatorii de nunţi şi botezuri pot solicita aprobarea unui alt plafon decât cel de mai sus printr-o decizie a organului fiscal valabilă 1 an.

Dacă plăţile şi încasările între profesionişti şi persoanele fizice au ca obiect încasări sau restituiri de împrumuturi sau finanţări, plata în numerar nu este permisă indiferent de valoare.

50.000 lei / zi – valoarea cumulată a sumelor în numerar aflate în casieria profesioniştilor. Plafonul este 500.000 lei / zi în cazul magazinelor „cash and carry”, supermagazinelor şi hipermagazinelor. Sumele care depăşesc aceste plafoane se depun în contul bancar în termen de maximum 2 zile lucrătoare.

50.000 lei / tranzacție

– limita maximă a încasărilor şi plăţilor în numerar între persoane fizice în privinţa vânzării unor bunuri (e.g., case, terenuri, autoturisme), prestarea de servicii sau acordarea ori restituirea de împrumuturi.

Plăţile şi încasările fragmentate sunt interzise. Încălcarea normelor legale se sancţionează de către organele Ministerului Finanţelor sau de către A.N.A.F. cu amendă în cuantum de 25% din suma încasată sau plătită, respectiv deţinută în casierie care depăşeşte plafonul maxim permis prin lege.

Existenţa unor limite maxime în ceea ce priveşte plăţile în numerar între persoane juridice este aplicabilă în România încă din anul 1996, iar din anul 2015 limitele plăţilor în numerar au fost reduse şi extinse în privinţa persoanelor fizice.

La nivelul Uniunii Europene limitele plăţilor în numerar sunt foarte variate, precum: 1.000 EUR în Franţa (cu creşterea plafonului la 10.000 EUR pentru nerezidenţii care acţionează drept consumatori sau 3.000 EUR în cazul tranzacţiilor imobiliare), 500 EUR în Grecia (cu excepţia achiziţiei de autovehicule), 1.000 EUR în Spania, respectiv nicio limitare în state precum Austria sau Germania.

De curând la nivel european a fost agreată limitarea plăţilor în numerar la maximum 10.000 EUR ca parte a unui pachet legislativ lărgit în domeniul prevenirii spălării banilor care va fi aprobat în viitor.

În ce măsură ne îndreptăm către ceea ce este cunoscut sub denumirea de "societate fără numerar" (în engleză "cashless society") rămâne ca viitorul să ne răspundă. Dacă țări precum Suedia sau Norvegia se îndreaptă cu viteză spre eliminarea plăţilor în numerar, alte state precum Elveţia au în curs proceduri de modificare a legislaţiei în sensul interzicerii înlăturării plăţilor în numerar.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziţii, Litigii, Drept Bancar și Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#avocat, #avocat daniel moreanu, #Daniel MOREANU, #firma avocatura , #stiri afaceri