Accidentul aviatic provocat de o eroare uriașă a pilotului. Concluziile raportului specialiștilor în aviație civilă

Autor: N.G.
Vineri, 10 Iunie 2022, ora 03:40
7249 citiri
Accidentul aviatic provocat de o eroare uriașă a pilotului. Concluziile raportului specialiștilor în aviație civilă
Avionul a aterizat forțat într-un lan de porumb. Foto: raport AIAS

Accidentul a avut loc în august 2019, iar raportul final de investigație privind siguranța aviației civile a fost finalizat recent de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).

Pilotul avionului a conectat rezervorul de combustibil greșit pentru alimentarea motorului în timpul unui zbor ce a avut loc în zona unui aerodrom din Ceaușu de Câmpie, județul Mureș. Rezultatul a fost aterizarea forțată și distrugerea parțială a avionului. Pasagerul, un cetățean american în vârstă de 55 de ani, a fost transportat la spital cu răni superficiale.

Potrivit AIAS, în 24 august 2019, pilotul implicat în accident a desfășurat, în zona aerodromului Mureșeni, activitate de zbor în două etape distincte: primul zbor al zilei a fost efectuat cu aeronava tip Festival, iar cel de-al doilea zbor a fost efectuat cu aeronava Dova DV1 Skylark. Ambele zboruri au fost efectuate cu un pasager la bord.

După aterizarea cu aeronava Festival identificată YR-5044, pilotul a pregătit aeronava identificată YR-5451 pentru zborul ce urma a fi efectuat. Pilotul a declarat că a desfăcut capacele gurilor de alimentare ale rezervoarelor de combustibil pentru verificarea vizuală a nivelului acestuia și a luat hotărârea de a alimenta cu încă 20 litri de combustibil, respectiv câte 10 litri în fiecare rezervor.

După alimentare, indicatoarele de combustibil au indicat ¾ (aproximativ 35 l) pentru fiecare rezervor. După finalizarea verificărilor, pilotul și pasagerul s-au îmbarcat, pilotul a pornit motorul și apoi a executat procedurile de verificare ale acestuia conform manualului aeronavei, procedură care a durat aproximativ 10 - 11 minute. Aeronava a decolat și a urcat până la altitudinea de 2500 ft. (picioare), unde pilotul a redus turația motorului pentru a continua zborul în regim de croazieră.

După aproximativ 7-8 minute de zbor, motorul aeronavei a început să prezinte semne de funcționare anormală, respectiv scăderea turației. Pilotul a verificat poziția robinetului de combustibil (deschis pentru rezervorul dreapta) și poziția ON a tuturor “contactelor necesare zborului”, apoi a încercat creșterea puterii motorului prin acționarea manetei de debit de combustibil, dar a constatat că turația motorului rămâne la aceeași valoare, iar aeronava a început să coboare necomandat.

Situație de urgență și aterizare forțată

Pilotul a declarat situație de urgență și a efectuat o aterizare forțată pe un teren agricol situat. Pilotul a declarat că oprirea motorului a fost executată voluntar, înainte ca aeronava să ia contact cu solul.

Aeronava a fost avariată substanțial, pilotul și pasagerul nu au fost răniți. Cultura de porumb a fost distrusă pe o suprafață de aproximativ 100 mp. La locul accidentului nu s-au găsit urme de scurgeri de combustibil.

Potrivit raportului citat, în rezervorul de combustibil din dreapta (rezervorul care a fost selectat pentru consum) nu s-a găsit combustibil. De asemenea, din rezervorul de combustibil din stânga (rezervorul care nu a fost folosit pentru consum) a fost prelevată o cantitate de combustibil de 22 litri.

”Testele și verificările efectuate motorului nu au confirmat simptomele descrise de pilot ca funcționare anormală a motorului. La verificarea etanșeității rezervorului de combustibil din planul dreapta al aripii nu au fost constatate scurgeri de combustibil”, se mai susține în raport, care a mai stabilit că aterizarea forțată a fost determinată de oprirea motorului din lipsă de combustibil în rezervorul selectat pentru alimentare.

Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
Un avion a aterizat de urgență la Timișoara, după o amenințare cu bombă. Cei 123 de pasageri au fost evacuați
A fost activat planul rosu de acțiune dupa ce a fost facuta o amenintare cu bomba la bordul unui avion, Aeronava a aterizat de urgenta pe Aeroportul Timisoara la miezul noptii, arată Opinia...
Cazul fotbalistului decedat după ce avionul s-a rupt în aer, deasupra Canalului Mânecii. Se cer despăgubiri uriașe
Cazul fotbalistului decedat după ce avionul s-a rupt în aer, deasupra Canalului Mânecii. Se cer despăgubiri uriașe
La cinci ani de la moartea lui Emiliano Sala, transferat de la FC Nantes la Cardiff City în 2019, disputa dintre cele două cluburi continuă, scrie AFP. Gruparea galeză, care cere de mai...
#avion, #aterizare, #fortata, #Mures, #combustibil , #Accident aviatic
Comentarii