Criza avioanelor Boeing 737 Max. Lungul șir de incidente în care au fost implicate aeronavele de acest tip

Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 08:12
2208 citiri
Criza avioanelor Boeing 737 Max. Lungul șir de incidente în care au fost implicate aeronavele de acest tip
Avionul Boeing 737 MAX a fost implicat în ultimii ani în mai multe incidente FOTO Pixabay

Cel mai recent incident care a implicat cel mai bine vândut avion al Boeing, 737 MAX, a avut loc vineri, când o explozie a unui panou a obligat o aeronavă a companiei Alaska Airlines să efectueze o aterizare de urgenţă, dar seria de evenimente nefaste produse a avut loc pe parcursul mai multor ani, transmite Reuters.

Autorităţile de reglementare din SUA au ordonat o consemnare la sol temporară a anumitor avioane, pentru verificări de siguranţă.

Aceasta nu este o măsură la fel de severă cum a fost consemnarea la sol a tuturor avioanelor din familia MAX din întreaga lume, în urmă cu aproape cinci ani, în urma unor accidente fatale.

Iată o cronologie a problemelor recente legate de avioanele Boeing MAX:

OCTOMBRIE 2018: Un avion Lion Air MAX se prăbuşeşte în Indonezia, ucigând toate cele 189 de persoane aflate la bord.

NOIEMBRIE 2018: FAA şi Boeing spun că evaluează necesitatea unor modificări software sau de design pentru avioanele 737 MAX, în urma prăbuşirii Lion Air.

MARTIE 2019: Un avioan MAX al Ethiopian Airlines s-a prăbuşit, ucigând toate cele 157 de persoane aflate la bord. Autoritatea de reglementare a aviaţiei din China devine prima din lume care a consemnat la sol avioanele MAX, urmatî de alte autorităţi, inclusiv Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA.

APRILIE 2019: FAA formează o echipă internaţională pentru a evalua siguranţa avioanelor 737 MAX. Boeing reduce producţia lunară cu aproape 20%.

IULIE 2019: Boeing a raportat cea mai mare pierdere trimestrială înregistrată vreodată.

SEPTEMBRIE 2019: Consiliul de administraţie al Boeing creează un comitet permanent de siguranţă pentru a supraveghea dezvoltarea, fabricarea şi exploatarea aeronavelor sale.

OCTOMBRIE 2019: Boeing îl concediază pe Kevin McAllister, directorul general al diviziei sale de avioane comerciale.

DECEMBRIE 2020: Compania îl concediază pe CEO-ul Dennis Muilenburg în urma celor două accidente.

IANUARIE 2020: Boeing suspendă producţia de 737, cea mai gravă suspendare a producţiei din ultimii 20 de ani.

MAI 2020: Boeing reia producţia de 737 MAX la ”o rată scăzută”.

IUNIE 2020: Boeing începe o serie de teste de zbor, cu o mare întârziere, ale unui 737 MAX reproiectat, sub controlul autorităţilor de reglementare.

SEPTEMBRIE 2020: O investigaţie de 18 luni efectuată de o comisie a Camerei Reprezentanţilor SUA a constatat că Boeing a eşuat în proiectarea şi dezvoltarea MAX, precum şi în transparenţa faţă de FAA şi că FAA a eşuat în supraveghere şi certificare.

NOIEMBRIE 2020: FAA din SUA ridică ordinul de consemnare la sol, permiţând avionului 737 MAX să zboare din nou.

DECEMBRIE 2020: Congresul adoptă o legislaţie pentru reformarea modului în care FAA certifică noile avioane, inclusiv cerând producătorilor să dezvăluie către FAA anumite informaţii esenţiale despre siguranţă.

IANUARIE 2021: Agenţia pentru Siguranţa Aviaţiei a Uniunii Europene aprobă revenirea în explooatare a avioanelor MAX în Europa.

MARTIE 2021: Autoritatea de reglementare a aviaţiei din China spune că preocupările majore de siguranţă legate de MAX trebuiau ”abordate în mod corespunzător” înainte de a efectua teste de zbor.

APRILIE 2021: Boeing opreşte livrările de 737 MAX după ce probleme electrice au dus la consemnarea la sol a unei părţi a flotei.

NOIEMBRIE 2021: Actualii şi foştii directori ai companiei Boeing ajung la un acord de 237,5 milioane de dolari cu acţionarii pentru a soluţiona procesele legate de supravegherea siguranţei 737 MAX.â

OCTOMBRIE 2022: FAA spune Boeing că unele documente cheie trimise ca parte a evaluării certificării 737 MAX 7 sunt incomplete, iar altele necesită o reevaluare.

DECEMBRIE 2022: Congresul este de acord să prelungească un termen limită pentru noile standarde pentru alertele moderne din cabina de pilotaj care decurg din legislaţia din 2020, după lobby-ul intens din partea Boeing.

APRILIE 2023: Boeing întrerupe livrările de avioane 737 MAX pentru a rezolva noi probleme de calitate a accesoriilor neconforme de la furnizori.

IULIE 2023: Prima livrare de către Boeing a 737 MAX 7 este amânată până în 2024.

AUGUST 2023: Boeing identifică o nouă problemă de calitate la un furnizor al 737 MAX, care implică găuri efectuate necorespunzător pe peretele de presiune din pupa.

SEPTEMBRIE 2023: Livrările de Boeing 737 MAX scad la cel mai redus nivel din august 2021.

DECEMBRIE 2023: Boeing efectuează prima livrare directă a unui 787 Dreamliner în China din 2019, văzut ca un precursor al deblocării decătre China a livrărilor de 737 MAX.

IANUARIE 2024: Un zbor Alaskan Air este forţat să efectueze o aterizare de urgenţă după o explozie a unui panou al unui avion 737 MAX 9 nou-nouţ. FAA din SUA a consemnat la sol anumite aeronave 737 MAX 9, pentru verificări de siguranţă.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#avion, #boeing 737 MAX, #probleme, #cronologie , #737 MAX