Cea mai tânără femeie din lume care a făcut ocolul Pământului zburând singură, cu un avion de mici dimensiuni

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 09:45
3208 citiri
Cea mai tânără femeie din lume care a făcut ocolul Pământului zburând singură, cu un avion de mici dimensiuni
Zara Rutherford, o adolescentă britanico-belgiană, a devenit joi cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii FOTO The View

O adolescentă britanico-belgiană a devenit joi cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii şi prima persoană care a făcut acest lucru într-un avion ultrauşor, după o odisee de cinci luni, pe cinci continente, transmite Reuters.

Zara Rutherford, în vârstă de nouăsprezece ani, a revenit pe aeroportul Kortrijk-Wevelgem din Belgia, după ce a zburat 51.000 km peste 52 de ţări, de la plecarea ei pe 18 august cu cea mai rapidă aeronavă uşoară din lume.

Aterizarea avionul ei a fost primită cu aplauze.

”Este pur şi simplu o nebunie, încă nu am procesat”, a declarat Rutherford, zâmbind larg şi îmbrăcată în steaguri britanice şi belgiene.

După penultima etapă de miercuri, într-un sat german, ea a spus că este ceva ce nu va repeta vreodată.

După America de Nord şi de Sud, Rutherford a rămas blocată timp de o lună în Alaska din cauza vremii şi a întârzierii vizelor.

O furtună de iarnă a forţat o nouă oprire lungă în estul îndepărtat al Rusiei, înainte de a călători în Asia de Sud, Orientul Mijlociu şi înapoi în Europa.

Zborurile ei preferate au fost la New York şi la un vulcan activ din Islanda, dar au existat momente în care s-a temut pentru viaţa ei, inclusiv zborul peste câmpiile îngheţate ale Siberiei şi o evitarela limită a intrării în spaţiul aerian nord-coreean pe vreme rea.

”Au testat rachete fără niciun avertisment”, a spus ea despre îngrijorările sale, în timp ce se gândea să treacă peste statul autoritar izolat în timpul unui ocol din Rusia în Coreea de Sud.

”Dacă văd pe ecran un mic blip sau un avion destul de jos îndreptându-se spre ţara lor, este foarte posibil să trimită pe cineva să arunce o privire. Şi, sincer, nu m-a interesat prea mult asta!”, a declarat ea joi pentru Reuters.

Pentru a îndeplini criteriile pentru un zbor în jurul lumii, Rutherford a atins două puncte opuse pe glob: Jambi în Indonezia şi Tumaco în Columbia.

Rutherford a preluat recordul de la americanca de origine afgană Shaesta Wais, care în 2017 a devenit cea mai tânără femeie care a zburat solo în jurul lumii, la 30 de ani.

Cel mai tânăr deţinător al unui astfel de record, americanul Mason Andrews, avea 18 ani când a făcut-o în 2018.

Ea a devenit, de asemenea, prima belgiană care a înconjurat lumea solo într-un avion cu un singur motor, trecând peste zilele lungi cu ajutorul unei liste de melodii de 40 de ore.

Adolescenta a spus că ultima etapă a călătoriei ei, din Germania, a fost dificilă, deoarece ploaia şi zăpada au însemnat că a trebuit ”să se mişcă în unele văi”, venind din Frankfurt, dar a fost încântată să fie însoţită de avioanele uşoare ale Forţelor Aeriene Belgiene Roşii, echipa Devils acrobatic display pentru ultima parte.

Trecând între franceză, olandeză şi engleză în timp ce reporterii au lansat întrebări, Rutherford a spus că acum aşteaptă cu nerăbdare să petreacă timp cu familia ei şi să-şi vadă pisicile.

Tânăra a obţinut licenţa de pilot în 2020, după ce s-a antrenat cu tatăl ei de la 14 ani, iar acum vrea să studieze ingineria la o universitate din SUA sau Marea Britanie, din septembrie.

Rutherford visează să fie astronaut şi speră că zborul ei în jurul lumii va încuraja femeile în ştiinţă, tehnologie şi aviaţie.

"Fetele sunt adesea încurajate să fie frumoase, amabile, de ajutor şi dulci. Cu zborul meu vreau să le arăt tinerelor că pot fi îndrăzneţe, ambiţioase şi să-şi împlinească visele", a spus ea pe site-ul ei.

În timp ce s-a relaxat la întoarcerea în Belgia, a avut un alt mesaj pentru toată lumea: "Fă ceva cam nebunesc! Dacă ai ocazia, mergi, pentru că ai o singură viaţă".

Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Reprezentativa Belgiei, adversara României la Euro 2024, a remizat cu Anglia, scor 2-2, într-un meci amical disputat, marţi, pe Wembley. Pentru Anglia au marcat Toney (17-penalti) şi...
Cristian Gațu divorțează după 53 de ani de căsnicie. Are o iubită mai tânără cu 25 de ani, văduva unui fost handbalist
Cristian Gațu divorțează după 53 de ani de căsnicie. Are o iubită mai tânără cu 25 de ani, văduva unui fost handbalist
Fostul mare handbalist Cristian Gațu, în vârstă de 78 de ani, a cerut divorțul de soția sa, Tamara, alături de care a trăit 53 de ani. Conform adevarul.ro, Gațu a pornit procesul de...
#avion, #Belgia, #ocolul lumii, #tanara, #adolescenta , #stiri sociale