Povestea bombardierului prăbușit în Munții Cugirului, în 1944. Românii și-au făcut obiecte de uz casnic din epava avionului

Autor: N.G.
Duminica, 15 Mai 2022, ora 21:15
8792 citiri
Povestea bombardierului prăbușit în Munții Cugirului, în 1944. Românii și-au făcut obiecte de uz casnic din epava avionului
Avion de tipul celui prăbușit la Cugir. Foto Arhivă

Orașul Cugir din Alba a fost în al Doilea Război Mondial o țintă pentru aviație în condițiile în care aici funcționa o fabrică de armament. Orașul a fost bombardat, dar uzina nu a suferit daune majore.

În aprilie 1944, în perioada în care România era încă alături de Germania în război, un avion american avea să se prăbușească în Munții Cugirului. România era angrenată în Al Doilea Război Mondial de partea Germaniei. Din acest motiv, era bombardată puternic de avioanele alianţei anti-naziste. Existau tratative cu americanii pentru a trece de partea acestora, dar la vremea respectivă erau timide şi nu prevesteau un rezultat apropiat în timp. Acesta era contextul în care s-a produs catastrofa din Munţii Cugirului.

În ziua de Paşti, 16 aprilie 1944, liniştea comunei Cugir era tulburată de apariţia pe cer a unei escadrile de avioane americane de bombardament, care veneau dinspre răsărit. Aparent, aparatele de zbor nu aveau nicio intenţie de a lovi fabrica de armament şi de muniţie aflată în apropiere. Alertaţi de zgomotul produs de mulţimea de avioane care acoperea cerul, localnicii au observat cum unul dintre aparate s-a desprins din grup, a lansat câteva bombe, după care, cu un zgomot asurzitor, s-a prăbuşit pe munte.

Primii sosiţi la locul catastrofei au fost locuitorii satelor de munte şi ciobanii de la stânele din apropiere. Avionul era distrus aproape în întregime de explozie, trupurile soldaţilor erau arse, dezmembrate şi aruncate la zeci de metri distanţă de avion, iar obiecte personale aparţinând acestora, precum şi echipamente de război erau împrăştiate prin pădure.

Locuitori din Cugir, lângă epava bombardierului american. Foto Arhivă

Activitatea de recuperare a corpurilor a fost coordonată de şeful jandarmeriei locale, directorul spitalului comunal şi de directorul şcolii generale. Cei trei, recunoscuţi ca şi autorităţi ale locului, au întocmit un plan de acţiune, urmând să treacă la măsuri cât mai urgente, necesare într-o asemenea situaţie. Astfel că, a doua zi, o echipă formată din jandarmi, însoţită de un grup de militari din Cugir, s-a deplasat în zonă pentru a strânge rămăşiţele victimelor.

Obiecte de uz casnic din epava avionului

Aveau la ei 12 lăzi din lemn în care au aşezat rămăşiţele militarilor americani, pe care apoi le-au transportat şi le-au aşezat pe o platformă a trenului forestier care le-a dus în gară. Trupurile soldaţilor au fost înhumate separat, în cimitirul din Cugir, , iar preotul din acea vreme a oficiat o slujbă religioasă.

La aproximativ doi ani de la accident, Ambasada SUA la Bucureşti a intervenit pe lângă autorităţile române, solicitând deshumarea soldaţilor din cimitirul din Cugir. Sicriele cu rămăşiţele celor 12 americani au fost transportate la aerodromul din Balomir, care a funcţionat în timpul războiului, după care au fost duse cu un avion la Braşov pentru a fi reînhumate alături de alţi soldaţi americani decedaţi în România.

Cauzele producerii catastrofei nu sunt elucidate nici în prezent. Scriitorul Alexandru Craiovan susţine în cartea sa „Oameni, animale şi locuri pe Valea Sebeşului” că avionul, un B24 Liberator, ar fi fost lovit în partea din spate de antiaeriana română, fapt care a dus la avarierea aparatului şi la prăbuşirea acestuia în Munţii Cugirului. Avionul a rămas pe munte, fiindcă autorităţile locale n-au fost interesate să preia epava şi s-o transporte în altă parte.

Oamenii au demontat, bucată cu bucată, părţi mai mari sau mai mici din corpul avionului, căutând mai ales piesele făcute din aluminiu. După aceea şi-au confecţionat obiecte de uz casnic cum ar fi ligheane, pieptene, coşuri şi cercuri pentru teascurile de stors struguri, mânere pentru cuţite sau tăvi. Locuitori ai orașului au purtat mulți ani cămăşi confecţionate din pânza paraşutelor aflate în bombardier.

În 2014, în locul unde s-a prăbușit avionul, a fost amplasată o troiță în amintirea soldaților care au murit în tragedie.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#avion, #bombardier, #SUA, #american, #prabusit, #Cugir, #Razboi Mondial , #documentar