Accidentul aviatic din Japonia. Cum a fost posibil ca două avioane să se ciocnească pe pistă. Apărarea Japan Airlines

Miercuri, 03 Ianuarie 2024, ora 08:10
5980 citiri
Accidentul aviatic din Japonia. Cum a fost posibil ca două avioane să se ciocnească pe pistă. Apărarea Japan Airlines
Avion în flăcări în Tokyo FOTO Captură Video X/ air plus news

Anchetatorii japonezi au investigat miercuri o coliziune aproape catastrofală pe aeroportul Haneda din Tokyo între un avion al Pazei de Coastă şi un avion de pasageri despre care directorii companiei aeriene au declarat că a primit permisiunea de a ateriza, transmite AFP.

Cinci persoane din avionul Pazei de Coastă au murit, dar toţi cei 379 de pasageri şi echipajul au scăpat în siguranţă, fiind evacuaţi pe toboganele de urgenţă, cu câteva minute înainte ca Airbus-ul Japan Airlines să fie cuprins de flăcări.

Căpitanul avionului Gărzii de Coastă - care transporta ajutoare în zona afectată de cutremurul din ziua de Anul Nou - a fost singurul supravieţuitor, dar a suferit răni grave.

Imaginile filmate marţi au arătat o minge de foc care a izbucnit şi un fum negru şi gros de sub avionul de linie la scurt timp după ce a aterizat.

Pasagerii au putut fi văzuţi alunecând pe tobogane gonflabile în timp ce flăcările ieşeau din partea din spate a aeronavei, în înregistrarea video postată pe platforma de socializare X.

În timp ce avionul a fost evacuat, zeci de maşini de pompieri cu lumini intermitente albastre şi roşii au încercat să stingă flăcările, dar întregul avion a fost înghiţit în curând şi a fost nevoie de opt ore pentru a stinge în cele din urmă incendiul.

"Imediat ce am aterizat, s-a auzit un «bang». Şi am observat un incendiu care se ridica din partea dreaptă", a declarat o pasageră de la bord, pentru postul de televiziune NHK.

"Am crezut că am aterizat normal. Dar apoi mi-am dat seama că simţeam miros de fum. M-am uitat afară şi deja ardea", a declarat pentru NHK o femeie cu un copil mic.

"Trebuia să-mi protejez fiica. Ăsta era singurul lucru la care mă gândeam", a adăugat ea.

Autorizaţia de aterizare

Oficialii guvernamentali s-au angajat să investigheze modul în care s-a produs incidentul, într-o ţară care nu a mai înregistrat un accident grav de aviaţie comercială de zeci de ani.

Întrebaţi la un briefing, marţi seara târziu dacă zborul Japan Airlines a obţinut permisiunea de aterizare de la controlul traficului aerian, oficialii de la principalul transportator au spus: "Înţelegerea noastră este că a fost acordată".

Dar JAL şi ministerul de resort au refuzat să comenteze direct schimburile dintre controlorii de zbor şi cele două avioane, invocând ancheta în curs.

Într-o înregistrare din turnul de control de la Haneda, aparent realizată în momentele dinaintea coliziunii, disponibilă pe un site care transmite în direct semnalele de trafic aerian, se poate auzi o voce care sfătuieşte zborul JAL să "continue apropierea".

Unele zboruri interne operau miercuri dimineaţă de la Haneda, unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, dar zeci de zboruri au fost anulate.

Compania franceză Airbus, care a fabricat avionul JAL, a declarat că va trimite o echipă de specialişti pentru a ajuta autorităţile japoneze să investigheze.

Avionul de pasageri sosise de pe aeroportul New Chitose, care deserveşte Sapporo, pe insula nordică Hokkaido. Printre cei aflaţi la bord se aflau opt copii.

Avionul Gărzii de Coastă se pregătea să zboare spre prefectura Ishikawa pentru a livra provizii după cutremurul devastator din ziua de Anul Nou care a ucis cel puţin 62 de persoane.

Premierul Fumio Kishida a lăudat membrii echipajului decedat în drumul lor spre ajutorarea victimelor cutremurului.

"Aceştia au fost angajaţi care au avut un înalt simţ al misiunii şi al responsabilităţii pentru zonele afectate", a declarat el marţi.

În 1985, un avion jumbo JAL care zbura de la Tokyo la Osaka s-a prăbuşit în regiunea centrală Gunma, ucigând 520 de pasageri şi membri ai echipajului.

Acel dezastru a fost unul dintre cele mai mortale accidente aviatice din lume care au implicat un singur zbor.

Noi probleme la aeronavele Boeing. Un avion plin cu pasageri s-a întors pe aeroport imediat după decolare, după ce piloţii au simţit o vibraţie neobişnuită
Noi probleme la aeronavele Boeing. Un avion plin cu pasageri s-a întors pe aeroport imediat după decolare, după ce piloţii au simţit o vibraţie neobişnuită
Un avion de tip Boeing 767 de linie aparţinând companiei Delta Airlines, care decola de la New York către Los Angeles, a fost nevoit să se întoarcă din drum după decolare, din cauza unui...
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
O maşină a fost cuprinsă de flăcări, după ce a intrat într-un buldoexcavator. Șoferul a fugit de la locul incidentului și nu a fost găsit
Un autoturism a luat foc după ce, în noaptea de joi spre vineri, a intrat într-un buldoexcavator parcat pe o stradă din municipiul Roman, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă...
#avion, #Japonia, #incendiu, #flacari , #Japonia