Un avion rusesc a încălcat spațiul aerian suedez

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 23:26 4968 citiri
FOTO ilustrativă / Pexels

Un avion de recunoaştere rusesc a violat vineri pentru scurt timp spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă statul major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează la o eventuală candidatură la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

"Un avion cu elice rusesc AN-30 a violat spaţiul aerian suedez vineri seară", a scris Apărarea suedeză într-un comunicat, precizând că echipele sale au urmărit incidentul integral şi l-au fotografiat.

"Avionul se afla la est de Bornholm (o insulă daneză din Marea Baltică) şi apoi s-a îndreptat spre teritoriul suedez", se arată în scurtul comunicat.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a denunţat această incursiune. "Este complet inacceptabil să încalci spaţiul aerian suedez (...) Această acţiune este neprofesională şi, având în vedere situaţia generală de securitate, extrem de inadecvată. Suveranitatea suedeză trebuie întotdeauna respectată", a declarat el la postul naţional de televiziune SVT.

"Vom protesta, desigur, pe cale diplomatică", a adăugat demnitarul suedez.

La începutul lui martie, patru avioane de război ruseşti au încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian suedez la est de insula Gotland din Marea Baltică.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat în Suedia, ţară nealiniată, o schimbare de opinie faţă de o eventuală candidatură la NATO.

O majoritate de 54% dintre suedezi ar fi acum în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj al Institutului Novus publicat sâmbătă.

Social-democraţii aflaţi la putere în regatul scandinav se aşteaptă să ajungă la o decizie cu privire la o posibilă candidatura la Alianţa Nord-Atlantică înainte de 24 mai.

În Finlanda, ale cărei autorităţi intenţionează, de asemenea, să adere la NATO, un avion guvernamental rusesc, un IL-96-300, a încălcat spaţiul aerian finlandez timp de trei minute la începutul lunii aprilie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News