Rusia refuză să-și extrădeze cetățenii condamnați pentru doborârea avionului MH 17: ”Procesul, unul dintre cele mai scandaloase”

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 23:47 2314 citiri
Teroristul Igor Ghirkin FOTO Twitter

Rusia a anunțat joi, 17 noiembrie, că nu îşi va extrăda cetăţenii care au fost condamnaţi în absenţă de un tribunal olandez la închisoare pe viaţă pentru prăbuşirea în Ucraina, în 2014, a unui avion cu aproape 300 de oameni la bord.

Kremlinul a denunțat o decizie ”politică”.

”Cursul şi rezultatul procedurilor judiciare indică faptul că (decizia) se bazează pe un ordin politic”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează „Le Figaro”.

„Procesul din Olanda are toate şansele să devină unul dintre cele mai scandaloase din istoria procedurilor judiciare”, a adăugat ministerul condus de Serghei Lavrov.

Rusia respinge categoric orice responsabilitate pentru distrugerea avionului şi acuză tribunalul olandez că a ignorat dovezile care, în opinia sa, îi disculpă pe cei trei acuzaţi condamnaţi. „Pe tot parcursul procedurilor, instanţa s-a aflat sub o presiune fără precedent din partea politicienilor olandezi, a procurorilor şi a reprezentanţilor mass-media, care au impus un rezultat motivat politic al procesului”, a acuzat diplomaţia rusă.

„Decizia instanţei nu are nicio consecinţă juridică pentru noi”, a declarat, la rândul său, Andrei Klishas, preşedintele comisiei pentru legislaţie constituţională din Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, citat de agenţia de stat TASS. „În general, noi nu extrădăm cetăţeni ruşi către alte state, în nicio circumstanţă”, a punctat oficialul rus, potrivit CNN.

Un tribunal olandez a condamnat joi la închisoare pe viaţă trei inculpaţi - foştii ofiţeri de informaţii ruşi Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski, precum şi un lider separatist ucrainean, Leonid Harcenko - pentru rolul lor în doborârea în 2014 a zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines, în care au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord.

Inculpaţii au refuzat să ia parte la proces şi au fost judecaţi în absenţă, ceea ce înseamnă că este foarte puţin probabil ca ei să execute aceste sentinţe.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News