ABC-ul părerologilor pe subiectul achiziței avioanelor de luptă

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Luni, 20 Decembrie 2021, ora 21:45
5042 citiri

ABC-ul părerologilor pe subiectul achiziției avioanelor de luptă ar trebui să cuprindă:

Lecția I. Nicio pușcă, d-apoi un avion (care costă unul cât 300.000 de puști) nu se cumpără decât pentru a contribui la succesul într-o misiune sau un set de misiuni operative clar definite (la ce distanțe, cu ce timpi de pregătire, în ce climat, cu ce frecvență, pe ce durată, în ce teren, cu ce intensitate, independent sau în alianță etc.).

Lecția a II-a. La caracteristicile misiunilor se adaugă apoi caracteristicile țintelor de lovit în cadrul misiunilor (zburătoare sau la sol, ori pe apă sau imerse, izolate sau în grup, protejate sau nu, statice ori în mișcare, ce probabilități de lovire, ce probabilități de daune/victime colaterale, ce restricții legale se aplică etc.).

Lecția a III-a. Din caracteristicile misiunilor și caracteristicile țintelor de lovit rezultă caracteristicile avioanelor de luptă necesare succesului în operații (distanțe și înălțimi de zbor, manevrabilitate, condiții atmosferice și astronomice, comandă și control, cooperare în aer, variante de înarmare, capacitate de transport, monorol sau multirol etc.).

Lecția a IV-a. Tot din caracteristicile misiunilor rezultă și cantitatea de armamente necesară, dar și durata în ani/zeci de ani a prezenței acelor armamente în înzestrarea forțelor armate. Așa e și cu avioanele. Numărul de avioane este determinat de numărul minim necesar în misiunea care solicită cele mai multe avioane la un loc, la care se adaugă avioanele de școală și simulatoarele.

Lecția a V-a. Se stabilesc costurile misiunilor, care includ și costurile instrucției/pregătirii/antrenării/exersării/certificării pentru misiune, dar și costurile de deservire/întreținere/reparații pentru aeronave (care nu sunt specifice misiunilor) și care devin partea de operații a bugetului de apărare, separată de partea cu cheltuielile de achiziții, unde se discută prețul avioanelor ce urmează a fi procurate. Asta, deoarece nu se pot separa cheltuielile de operare a aeronavelor de cele de achiziție, în stabilirea celei mai favorabile alternative de înzestrare.

Lecția a VI-a. Abia acum se poate întocmi o listă cu oferta pe piață pentru aeronave de luptă, de achiziționat în România. Listă care va cuprinde doar acele oferte care îndeplinesc toate condițiile determinate mai sus. Și listă care va fi apoi ordonată în funcție de alte criterii, extramilitare, cum ar fi cele de asimilare în producția internă a unor elemente de construcție a aeronavelor.

Părerologul nealfabetizat astfel va vorbi despre preferințe între generația a nuștiucâta și a nuștiucâta, a nuștiucărui tip de avion despre care părerologul nici nu știe dacă e multirol sau monorol, doar pentru că așa este părerea lui.

Că și-a dat el seama, s-a prins el cum stă treaba cu achiziția asta de avioane de luptă: ne bagă americanii pe gât toate ciurucurile lor învechite moral și noi trebuie să le înghițim, de slugi ce suntem!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Cât de mare e pierderea financiară la TVR, cu un buget de 100 de milioane de euro. Câți bani s-au dus pe salariile angajaților
Postul public de televiziune (TVR) a ieşit în pierdere financiară în anul 2023, potrivit raportului de activitate al instituţiei publice, depus recent la Parlament. Conform...
#avioane, #buget, #achizitie avioane de lupta, #Ministerul Apararii , #stiri sociale