Elveția cumpără 36 de avioane de luptă americane F-35. Țara a renunțat la neutralitate după invazia Rusiei în Ucraina

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 18:45
6559 citiri
Elveția cumpără 36 de avioane de luptă americane F-35. Țara a renunțat la neutralitate după invazia Rusiei în Ucraina
Avion de luptă american de generația a V-a F-35 FOTO Miltary.com

Parlamentul din Elveția s-a pronunțat joi, 15 septembrie, în favoarea proiectului care prevede achiziţia a 36 de avioane de luptă americane F-35. Votul a fost dat fără a aştepta o consultare populară, transmite AFP.

Consiliul Naţional (camera parlamentară inferioară) a dat joi un cec în alb guvernului federal, cu un scor de 128 de voturi la 67, urmând exemplul Consiliului cantoanelor.

Guvernul decisese la sfârşitul lui iunie 2021 să achiziţioneze 36 de avioane F-35 (de tip A) de la constructorul american Lockheed Martin şi avea termen până în martie 2023 pentru a parafa contractul.

În septembrie 2020, elveţienii au aprobat, printr-un vot popular cu un scor strâns, suma de 6 miliarde de franci (6,3 miliarde de euro) spre a permite forţelor aeriene să se doteze cu o nouă flotă, în locul avioanelor actuale a căror durată de viaţă ajunge la final la sfârşitul deceniului.

În timp ce guvernul afirmă că avionul F-35 este de departe cel mai bun şi la preţul cel mai scăzut dintre toate cele aflate în competiţie pentru contract (Rafale, F/A-18 şi Eurofighter), numeroasele dificultăţi tehnice şi depăşirile bugetare ale programului F-35 în SUA au determinat două comisii parlamentare elveţiene să iniţieze o anchetă cu privire la alegerea aparatului.

Comisiile nu au pus fundamental sub semnul întrebării alegerea, însă unii membrii au regretat că guvernului nu i se lasă o mai mare marjă de manevră pentru a lua în calcul şi factori politici, pe lângă cei tehnici şi financiari. Comunicarea cu aliaţii europeni şi în special cu Franţa a fost de asemenea criticată.

În opinia partidelor de la dreapta scenei politice, modernizarea flotei aeriene este necesară, chiar urgentă, iar războiul din Ucraina a schimbat datele problemei în materie de apărare.

În schimb, PS şi ecologiştii sunt de părere că avionul american nu este adaptat nevoilor Elveţiei, şi ar fi preferat o soluţie europeană pentru a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu ţările vecine, notează AFP.

Recent, Grecia şi Germania s-au alăturat listei de ţări europene care vor să se doteze cu F-35, cumpărat deja de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Ţările de Jos şi Polonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#avioane F35, #Elvetia, #avioane lupta sua, #razboi Rusia Ucraina, #achizitie , #Elvetia