Când vom primi primele F-16 din Norvegia. Klaus Iohannis a dat undă verde cumpărării a 32 de aeronave multirol

Joi, 14 Iulie 2022, ora 18:27
6103 citiri
Când vom primi primele F-16 din Norvegia. Klaus Iohannis a dat undă verde cumpărării a 32 de aeronave multirol
Contractul este estimat la 354 de milioane de euro, plus 100 de milioane suport logistic FOTO Pixabay

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 14 iulie, legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Documentul prevede realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” (PL-x370/20.06.2022).

Legea vizează atribuirea, de către Guvernul României, Guvernului Regatului Norvegiei a contractelor de achiziţie a 32 de avioane F-16 din excedent, pachet de suport logistic şi instruire personal tehnic-ingineresc, cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Se autorizează Ministerul Finanţelor, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale să asigure suplimentar credite de angajament, reprezentând echivalentul în lei la data intrării în vigoare a prezentei legi a 494 milioane de euro, necesare semnării contractelor.

Creditele bugetare necesare derulării contractelor prevăzute la art. 1, precum şi creditele de angajament suplimentate în condiţiile alin. (2) se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita creditelor bugetare alocate prin legile bugetare anuale.

Când vor ajunge în România primele avioane F-16 din Norvegia

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, pentru DefenseRomania, că Forțele Aeriene vor primi primele avioane din Norvegia în 2023.

”Am discutat recent și am avut inclusiv o bilaterală cu ministrul Apărării din Norvegia pentru a reuși mai rapid să aducem avioanele. Primele vor ajunge anul viitor și vor veni într-un ritm destul de rapid. Vom vedea în măsura în care reușim și noi, și ei să ne mobilizăm resursele. Dar, dacă Norvegia îți promite ceva, trebuie să ai mare încredere, sunt state care își planifică foarte bine răspunsul”, a spus ministrul Apărării.

Parlamentul a aprobat, la finalul lunii decembrie 2021, iniţierea achiziţiei a 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Contractul este estimat la 354 de milioane de euro, plus 100 de milioane suport logistic.

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#avioane F16, #Norvegia, #Klaus Iohannis presedinte, #contract , #armata