Avertismentul șefului Organizației Mondiale a Sănătății Animale: Guvernele ar trebui să vaccineze păsările împotriva gripei aviare

Luni, 22 Mai 2023, ora 08:57
1272 citiri
Avertismentul șefului Organizației Mondiale a Sănătății Animale: Guvernele ar trebui să vaccineze păsările împotriva gripei aviare
Păsări de curte FOTO / pexels

Guvernele ar trebui să ia în considerare vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare pentru a evita ca virusul, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat mamifere în întreaga lume, să se transforme într-o nouă pandemie, a declarat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animale (OMSA), citat de Reuters.

Severitatea focarului actual de gripă aviară şi daunele economice şi personale pe care le-a provocat au determinat guvernele să reconsidere vaccinarea păsărilor de curte.

Cu toate acestea, unele ţări, precum Statele Unite, rămân reticente, în principal din cauza restricţiilor comerciale pe care le-ar presupune acest lucru.

”Ieşim dintr-o criză Covid în care fiecare ţară şi-a dat seama că ipoteza unei pandemii este reală”, a declarat directorul general al WOAH, Monique Eloit, pentru Reuters într-un interviu.

”Deoarece aproape fiecare ţară care face comerţ internaţional a fost acum infectată, poate că este timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică, care rămâne principalul instrument (pentru controlul bolii)”, a spus ea.

WOAH organizează o sesiune generală de cinci zile, începând de duminică, şi se va concentra pe controlul global al gripei aviare înalt patogene sau HPAI.

îUn sondaj al WOAH a arătat că doar 25% dintre statele sale membre ar accepta importurile de produse de păsări vaccinate împotriva IAAP.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit anul trecut să implementeze o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare.

Franţa urmează să fie prima, începând cu raţele, din toamnă.

”Dacă un bloc precum UE, care este un mare exportator, începe să se mişte în această direcţie, va avea un impact”, a spus Eloit.

Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a declarat vineri pentru Reuters că ”în interesul de a nu lăsa o piatră neîntoarsă în lupta împotriva HPAI, USDA continuă să cerceteze opţiunile de vaccin care pot proteja păsările de curte de această ameninţare persistentă”.

Cu toate acestea, încă consideră că măsurile de biosecuritate sunt instrumentul cel mai eficient pentru atenuarea virusului în efectivele comerciale, a spus în răspunsurile trimise prin e-mail.

Riscul pentru oameni al gripei aviare rămâne scăzut, dar ţările trebuie să se pregătească pentru orice schimbare a status quo-ului, a spus Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Eloit a spus că vaccinarea ar trebui să se concentreze asupra păsărilor de curte crescute în aer liber, în principal raţe, deoarece gripa aviară este transmisă de păsările sălbatice migratoare infectate.

Vaccinarea puilor de carne, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de păsări de curte, are mai puţin sens, a spus ea.

Tulpina H5N1, care a fost răspândită în focarul actual de HPAI, a fost detectată la un număr mai mare de mamifere şi a ucis mii dintre ele, inclusiv lei de mare, vulpi, vidre şi pisici.

SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
SUA avertizează Franța asupra amenințării cu atacuri teroriste. Noi alerte de securitate în vestul Europei
După atacul terorist din Rusia, ambasada SUA în Franța avertizează asupra unei amenințări mari de acte teroriste în această țară. Americanii au dat același avertisment cu câteva...
Avertisment privind terorismul în Europa
Avertisment privind terorismul în Europa
Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de...
#avertisment, #animale, #gripa aviara, #vaccin, #pandemie, #pasari , #vaccin