Prima autostradă din România unde se va instala sistemul video de măsurare a vitezei. Investiția va costa aproape 10 milioane de euro

Autor: N.G.
Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 11:32
10141 citiri
Prima autostradă din România unde se va instala sistemul video de măsurare a vitezei. Investiția va costa aproape 10 milioane de euro
FOTO arhivă Ziare.com

Autostrada A1, între Sibiu și Holedea (Huendoara) va deveni prima șosea de mare viteză din țară unde se va implementa sistemul video de măsurare a vitezei șoferilor. Este vorba despre o distanță de peste 150 de kilometri de autostradă, din județele Sibiu, Alba și Hunedoara.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 17 februarie o licitație pentru implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu – Holdea. Valoarea totală a contractului este estimată între 44.836.192,67 și 49.319.811,94 de lei, fără TVA.

Sistemele ITS sau STI reprezintă sistemele de transport inteligente. Acestea sunt aplicații avansate, care au ca scop furnizarea de servicii inovatoare privind diferitele tipuri de transport și management al traficului, cât și de a permite diverșilor utilizatori să fie mai bine informați și să folosească rețelele de transport într-un mod mai sigur, mai coordonat și mai „inteligent”.

Mai exact, CNAIR va primi, în timp real, printre altele, viteza cu care circulă mașinile pe autostradă, dacă au sau nu rovinieta plătită, dar și dacă TIR-urile respectă limitele de greutate și gabarit impuse.

CIM Săliște va prelua toate fluxurile informaționale

În momentul de față, în cadrul Centrului de Întreținere și Coordonare Săliște există Centrul de Monitorizare și Informare (CIM) asupra traficului rutier ce se desfășoară pe sectorul de autostradă Sibiu – Orăștie, lotul 4.

Tot aici vor trebui să ajungă toate fluxurile informaționale de interes în ceea ce privește traficul rutier de pe întreg sectorul Holdea – Sibiu, inclusiv varianta de ocolire a municipiului Sibiu, astfel încât să se asigure informarea rapidă și eficientă cu privire la starea efectivă a drumurilor, valorile de trafic, condițiile meteo, avertizări, controlul greutății și gabaritul vehiculelor, etc.

„Prin soluțiile de detecție adoptate se vor îndeplini cerințele de numărare a vehiculelor, clasificarea acestora în funcție de lungime și viteze de deplasare, gabaritul și densitatea traficului. De asemenea vor fi instalați și senzori meteo care să furnizeze toate informațiile solicitate”, se precizează în caietul de sarcini.

Sistem de recunoaștere automată a numărului de înmatriculare

Sistemul ITS va identifica automat orice mașină ajunge pe autostradă după numărul de înmatriculare, ceea ce va permite ulterior verificarea plății rovinietei.

„Sistemul trebuie să preia imaginea vehiculelor, indiferent de banda pe care se află și să recunoască în regim automat numărul de înmatriculare, atât pe timp de zi cât și pe timp noapte, ceață sau ploaie, pe care să-l înregistreze în format text. Sistemul va prelua atât o imagine globală a autovehiculului, cât și o imagine detaliată cu numărul de înmatriculare al acestuia”, se mai explică în caietul de sarcini.

Sistem de măsurare a vitezei

”Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul.

Echipamentul va putea înregistra secvențe video din timpul detecției. Prin intermediul rețelei de telecomunicații, echipamentul de măsurare a vitezei transmite toate datele detectate în dispecerat unde acestea sunt procesate în vederea acordării sancțiunilor de contravenție”, mai specifică documentul CNAIR.

Sistem de cântărire dinamică

Sistemul trebuie să măsoare fără contact dimensiunile vehiculelor care circulă pe benzile 1 și 2 și să transmită către Centrul de Monitorizare și Informare dimensiunile vehiculelor (lungime, lățime, înălțime).

Pentru vehiculele care depășesc greutatea pe axă, grupuri de axă, totală, dimensiunea maximă de gabarit sau viteza maximă legală, sistemul trebuie să înregistreze și să trimită o alertă către Centrul de Monitorizare și Informare, care să conțină și imaginea vehiculului precum și numărul de înmatriculare”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Un sistem similar va fi instalat și pe Autostrada Transilvania (A3), între Târgu Mureș și Nădășelu.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#autpstrada, #camere video, #viteza, #soferi, #A1, #Sibiu , #infrastructura
Comentarii