Moment istoric: România are oficial peste 1.000 de kilometri de autostradă. "Vom atinge borna 2.000 până în 2030 sau chiar mai devreme"

Joi, 21 Septembrie 2023, ora 15:15
4453 citiri
Moment istoric: România are oficial peste 1.000 de kilometri de autostradă. "Vom atinge borna 2.000 până în 2030 sau chiar mai devreme"
Porțiune din A3 FOTO Facebook/ Irinel Ionel Scriosteanu

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu a anunțat că în România s-a atins joi, 21 septembrie, pragul de 1.000 kilometri de autostradă.

Totul s-a întâmplat după ce porțiunea Nușfalău - Suplacu de Barcău a Autostrăzii Transilvania a fost dată în circulație.

Așa cum spuneam în luna ianuarie, și anume că anul acesta depășim borna de 1.000 kilometri de autostradă dați în trafic, astăzi am îndeplinit acest obiectiv prin darea în trafic a Subsecțiunii 3B5 Nușfalău - Suplacu de Barcău din cadrul Autostrăzii Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea (Autostrada Transilvania) A3, ajungând astfel la 1008 km de drum de mare viteză deschiși circulației rutiere.

Știu că a durat mult, mult prea mult, iar acest moment nu îmi doresc să fie unul festiv, ci un moment de reflecție a clasei politice pentru a evita repetarea greșelilor trecutului pentru următoarea mie de kilometri, iar ceea ce am demarat până acum la nivel de licitații, contracte și execuție, să continuăm și să accentuăm, astfel încât să finalizăm în câțiva ani următorul obiectiv - următorii 1000 km, pregătind, în paralel, proiecte și șantiere care să ne ducă prin țară, în toate zonele, pe drumuri de mare viteză”, a transmis secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu.

Oficialul din transporturi spune că până î anul 2030 vom atinge și pragul de 2.000 de kilometri.

„Cum am mai spus, având în vedere trendul ascendent din ultimii 3 ani în ceea ce privește investițiile în infrastructură rutieră, ne permitem să spunem că vom atinge borna de 2.000 de kilometri până în anul 2030 sau chiar mai devreme. Important este să înțelegem cu toții și să păstrăm tradiția de a aloca finanțările necesare pentru investițiile în infrastructură de transport”, adaugă Scrioșteanu.

Pentru această secțiune de autostradă Nușfalău - Suplacu de Barcau, antreprenorul a executat la timp:

  • 13,55 km lungime traseu
  • 12 poduri și pasaje
  • nodul rutier de la Nușfalău (km 67+500)
  • descărcare provizorie în zona comunei Marca
  • parcare de scurtă durată, pe ambele căi

Iar ca un rezumat al principalelor lucrări avem:

  • 1,7 milioane metri cubi de umpluturi
  • 127.000 metri cub de balast pentru stratul de formă
  • 204.000 metri cub de fundație din balast
  • 68.000 metri liniari de șanțuri și rigole din beton
  • 78.000 tone strat de bază AB 31.5
  • 45.000 tone strat de legătură BAD 22.4
  • 36.000 tone strat de uzură MAS 16

Contractul pentru proiectarea și execuția acestui tronson de autostradă a fost semnat în septembrie 2020, iar lucrările au început în august 2021.

Antreprenorul este NUROL İNŞAAT VE TİCARET A.Ş, iar valoarea contractului este 384,138,887.89, fără TVA, din fonduri europene.

Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Veste mare pentru turismul românesc: Nouă autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral FOTO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a trimis marți, 23 aprilie, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, documentaţia de atribuire a contractului pentru...
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
#autostrada, #Autostrada A3, #irinel scriosteanu, #autostrazi Romania , #transport