Autostrada din România care va avea tuneluri speciale pentru urși. Când vor fi gata

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 10:57
4330 citiri
Autostrada din România care va avea tuneluri speciale pentru urși. Când vor fi gata
Imagine panoramică de pe autostradă FOTO captură video adevarul.ro

Lucrările la viitoarele tuneluri pentru urși de pe Autostrada Lugoj - Deva ar putea începe în următoarele luni.

9 kilometri au rămas nefinalizați din autostrada în lungime totală de 100 de kilometri.

O asociere condusă de companie Spedition UMB a fost desemnată câștigătoarea contractului de proiectare și execuție, înainte de contestații.

„O Asociere de constructori români și bosniaci a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru construcția secțiunii lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (9,13 km) După semnarea contractului, asocierea va avea la dispoziție 11 luni pentru proiectare și 34 de luni pentru execuția propriu zisă a secțiunilor E și D ale lotului 2 din această autostradă”, a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, pe pagina sa de Facebook.

Suma de 1,82 miliarde de lei (fără TVA), asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, va fi folosită inclusiv pentru construcția a două tuneluri pentru urși forate, cu o lungime totală de 2,13 kilometri.

„În cazul în care nu vor fi contestații, în 10 zile pot fi demarate procedurile pentru semnarea contractului”, a mai precizat ministrul Sorin Grindeanu.

Sectorul de nouă kilometri pe care vor fi construite ecoductele se află între localitățile Holdea, din județul Hunedoara și Margina, din județul Timiș, la limita nordică a Munților Poiana Ruscă, la poalele Dealurilor Lipovei și ale Munților Metaliferi și Zarandului, scrie adevarul.ro.

Traseul trece printr-o zonă aflată în rețeaua ariilor protejate Natura 2000, acoperită în mare parte de pădure.

„Situl este extrem de important pentru carnivorele mari (lup, urs şi râs), include singura zonă cu habitate favorabile pentru toate cele trei specii din Podişul Lipovei. Contribuie la eficienţa şi coerenţa reţelei Natura 2000, făcând parte din singurul coridor ecologic structural şi funcţional care conectează Munţii Apuseni cu Carpaţii Meridionali.

Prin intermediul sitului Natura 2000 Defileul Mureşului Inferior este conectat la coridorul ecologic din Munţii Apuseni, iar prin intermediul siturilor Ţinutul Pădurenilor şi Rusca Montană la zonele cu densităţi ridicate de carnivore mari din Carpaţii Meridionali”, se arată în fişa ariei protejate, prezentată pe site-ul Ministerului Mediului.

Pasajele pentru urşi au fost solicitate încă din 2010 de organizaţiile de mediu, printr-un memorandum transmis Comisiei Europene. Ele ar urma să faciliteze traversarea autostrăzii printr-un culoar verde și să evite problemele de stabilitate ale terenului şi să diminuează impactul negativ pe care autostrada îl va avea asupra mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Șoferii care circulă pe Valea Oltului ar fi bine să se înarmeze cu multă răbdare deoarece traficul este greoi din cauza unor lucrări la ieșire din localitatea Călimănești....
Se deschide circulația pe încă 13 kilometri de pe Autostrada A0 Centura București. Anunțul făcut de directorul general al CNAIR
Se deschide circulația pe încă 13 kilometri de pe Autostrada A0 Centura București. Anunțul făcut de directorul general al CNAIR
Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol anunţă deschiderea circulaţiei pe încă 13 kilometri din A0 Sud. ”Circulaţia pe încă 13 km din A 0Sud, între DN 5 şi DN 4 se deschide...
#autostrada, #lugoj deva, #ursi, #tuneluri, #lucrari , #autostrada