Ce șanse sunt să mergem șnur de la Pitești la Constanța. ”Suntem singura țară din Balcani fără o autostradă de centură în jurul Capitalei”

Marti, 21 Iunie 2022, ora 21:30
7157 citiri
Ce șanse sunt să mergem șnur de la Pitești la Constanța. ”Suntem singura țară din Balcani fără o autostradă de centură în jurul Capitalei”
Lucrări pe Autostrada A0 FOTO / Facebook Irinel Ionel Scriosteanu

Un inel de autostradă de peste 100 de kilometri, paralel cu Șoseaua de Centură, urmează să preia traficul din jurul Capitalei. S-au făcut studii de fezabilitate, s-a împărțit pe tronsoane, s-au făcut licitații, au fost contractate lucrări. Când va fi gata, s-ar putea ajunge de la Autostrada A2 la A1 în 20 de minute cu viteză constantă.

Cu toate acestea, se pare că cei care vor să ocolească în viteză Bucureștiul mai au de așteptat.

A0 costă undeva la 6-7 miliarde de lei fără ajustările de prețuri de TVA și este finanțată integral din fonduri europene. Întreaga autostradă a fost împărțită în 7 loturi: pe sud sunt 3 loturi, pe nord sunt 4 loturi.

O parte din această autostradă ar trebui să fie dată în folosință anul viitor. Ba mai mult, aproximativ 10 kilometri, chiar anul acesta. Însă mai sunt unele ”probleme”.

Se pare că lucrurile se mișcă mai lent decât s-a estimat.

Cătălin Drulă: ”Au apărut întârzieri semnificative”

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii, cel care în 2021 spune că întreg inelul sudic va fi gata în 2023, iar o parte importantă chiar la finalul anului 2022, iar pe inelul nordic al Autostrăzii A0 se va putea circula din anul 2024, acum nu mai este așa sigur că se va întâmpla acest lucru.

”Anul trecut, când am plecat de la minister, potrivit calendarului, semi-inelul sudic trebuia să fie gata în 2023, iar semi-inelul nordic, în 2024. Față de acest calendar, în cele 10 luni care au trecut, au apărut întârzieri semnificative.

Pe zona de sud, unde se lucrează de doi constructori, unul dintre ei este mai avansat, are un lot la stadiul de 39%, celălalt la stadiul de 57%, fiind plauzibil să rămână calendarul pentru 2023, la limită. Și discutasem cu ei ca între cele două loturi combinate, 10 kilometri, între DN5 și DN6, să fie deschise chiar anul acesta. Numai că la cum se prioritizează în teren, șansele devin minime.

Cel de-al treilea lot de pe zona de sud, care are intersecția Autostrăzii de Centură cu Autostrada București-Pitești, este la doar 8%.

Este foarte slabă mobilizarea și ministrul și cu CNAIR-ul nu au reușit deloc să impulsioneze lucrările acolo. Astfel că în momentul de față nu este nicio șansă să se termine în 2023. Practic, termenul care era programat pentru anul viitor, deja se aruncă pe 2024, pe sud, în cel mai bun caz”, a explicat Cătălin Drulă într-un interviu pentru Ziare.com.

”Pe partea de nord, lucrurile stau și mai prost”

Și dacă pe partea sudică a Autostrăzii de Centură a Capitalei termenul se devansează cel mai probabil pentru 2024, pe partea de nord, sunt probleme și mai mari.

”Pe partea de nord, lucrurile stau și mai prost”, a mai spus Cătălin Drulă.

”Sunt patru tronsoane, dintre care două sunt semnate, încă din anii trecuți și au câștigători. Însă, ce nu s-a reușit este rezolvarea părții birocratice. Nu există exproprieri complete, nu există acord de mediu și nu există autorizație de construire pe aceste două loturi semnate.

Firma este una românească, o companie care a construit foarte mulți kilometri de autostradă în România.

Pentru celelalte două tronsoane, am lăsat pe final licitațiile, când am plecat de la minister și încă nu sunt desemnați câștigătorii. Licitațiile sunt lansate din 2019, iar acum, la trei ani de zile, încă nu sunt finalizate.

Este vorba despre lotul 1 care merge de la autostrada A1 până la DN1, zona Therme- Corbeanca, iar lotul 3 este aproximativ între Afumați și Cernica.

Deci aici, acest termen de finalizare de 2024 este aruncat spre 2025 dacă nu mai mult chiar, cu condiția să se semneze.

Aceasta este situația autostrăzii de Centură în acest moment”, a mai spus fostul ministru al Infrastructurii.

Cum sunt împărțite tronsoanele A0, ce firme au câștigat licitațiile și cât costă lucrările SURSA: 100km.ro

”Finanțare există. Păcat este să o pierdem. Situația este complet blocată pe nord cu cele două tronsoane pentru care nu au fost finalizate licitațiile deși erau aproape de final, celelalte două nu au autorizație de construire. Iar pe sud, nu s-a prioritizat acest sector de 10 kilometri dintre DN6 Bragadiru și DN5 zona Jilava, care ar fi putut deschis chiar anul acesta.

Iar pe sectorul unde este o firmă grecească, lucrurile merg foarte slab cu progres de numai 8%”, a mai explicat Cătălin Drulă.

Suntem singura țară din Balcani fără autostradă de centură în jurul Capitalei?

Se pare că suntem în urma tuturor în ceea ce privește o astfel de infrastructură în jurul Capitalei.

”Nu cred că mai sunt alte țări fără o astfel de infrastructură. La Sofia (Bulgaria) există o infrastructură mult mai bună decât la noi, din câte știu că la Skopje (Macedonia de Nord) este și la Belgrad (Serbia), iar în UE suntem pe ultimul loc din acest punct de vedere.

Problema este că acum avem o oportunitate foarte mare. Avem finanțare europeană la proiectul la care am muncit din 2016 când eram consilier de stat. Atunci nu era niciun ban european pentru această autostradă. A fost un studiu al Băncii Europene de Investiții care și acum stă ca bază a fundamentării pentru care s-a aprobat de Comisie finanțarea”, a mai explicat Cătălin Drulă.

Autostrada de Centură a Bucureștiului, stadiul construcției SURSA: captură HARTĂ INTERACTIVĂ ProInfrastructura

Motivul pentru care lucrările pe Autostrada A0 nu respectă calendarul inițial

Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura spune că atunci când firmele foarte serioase ajung să facă afaceri cu statul român, încep să preia din comportamentul statului însuși.

Astfel, cel mai important lot al semi-inelului de sud al autostrăzii A0 are toate șansele să nu fie finalizat anul viitor dacă firma care l-a contractat va lucra în ritmul de acum.

”Pe semi-inelul de sud, cele trei loturi sunt în execuție. În mod normal, ar trebui să fie gata anul viitor. Însă Aktor (compania care se ocupă de lucrările pentru primul lot al inelului sudic), în ritmul acesta nu o să termine anul viitor. Și este cel mai important lot. Cel de la A1, până la DN5, ieșirea spre Giurgiu.

Celelalte două loturi, 2 și 3 ar trebui și au șanse bune să fie gata în 2023. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Dacă anul acesta nu o să tragă tare, nu o să termine nici acestea”, a explicat Ionuț Ciurea.

De asemenea, pe sud, încă este posibil dar nu vor - noi îi pistonăm de șase luni de zile, dar degeaba- să termine parțial lotul 2, între DN5 și DN6. Încă este posibil, dacă mă întrebați acum. Peste o lună este șansa să vă spun contrariul, adică nu mai este posibil. Dacă se mobilizează, într-o lună de zile sunt vreo 10 kilometri Jilava-Bragadiru care pot să fie folosiți.

Drumul acesta ar fi util mai ales pentru cei care tranzitează așa-zisa zonă metropolitană.

Nu există semnale nici din partea Companiei de Drumuri, iar constructorul nu are niciun fel de obligație contractuală sau morală sau de orice altceva, să termine parțial acest drum. Dacă Compania de drumuri ar avea un pic de cap și de dorință ar putea pune presiune și să inaugureze acest tronson. Dar timpul merge, leafa merge”, a explicat Ionuț Ciurea.

”Teoretic, este posibil să ocolim Bucureștiul pe partea de sud, însă tehnic, birocratic, nu”

Președintele Asociației ProInfrastructura a mai explicat că, anul viitor, porțiunea între A2 și DN5 ar trebui să fie gata. Dar, ”în mod realist, lotul 1 o să ducă în 2024”.

”Lotul 1 este de la Autostrada Soarelui până în zona Olteniței, urmează lotul 2, iar lotul 3 este conexiunea cu Autostrada București-Pitești.

Teoretic, este posibil să ocolim Bucureștiul pe partea de sud, însă tehnic, birocratic, nu.

Doar Compania de Drumuri ar putea să facă ce trebuie, să fie pro-cetățean, nu pro-buzunar sau pro-lălăială, să pistoneze așa cum trebuie, iar aceștia să își facă treaba lor. Dar constructorii nu-și fac treaba dacă nu sunt deblocați și pistonați de către stat decât în foarte puține excepții.

Iar turcii au ritmul lor. Deocamdată nu poți să-i cerți prea tare, dar nici nu îi poți lăuda pentru că nu rup norii și o lălăie cu porțiunea DN5-DN6. Iar Aktor, este companie majoră, în regiune, care a făcut niște proiecte fantastice iar la noi, se manelizează. Multe companii care sunt decente când vin la noi în țară iau forma statului degeaba”, a mai precizat Ionuț Ciurea.

El este de părere că, ”dacă am fi avut niște construcții serioși și o companie de drumuri decentă, am fi putut susține clar că în vara viitoare vom merge de la A1 la A2, este perfect fezabil”.

”Acum doar sperăm doar 2 loturi în 2023. De la A2 până în DN5, iar de la DN5 până la A1, lotul 3, care este la Aktor, în 2024, realist vorbind, dacă nu se schimbă nimic”, a mai spus Ciurea.

Ce probleme grave sunt pe partea de nord a Autostrăzii de Centură

Pe partea de nord semi-inelul este împărțit în patru loturi. ”Primul lot, de la A1, până la vest de Corbeanca, este în contestație de luni de zile.

Greu de spus când se va semna contractul. Sper să se semneze anul acesta. Lotul 2, de la Corbeanca până în zona DN2, este semnat și se lucrează.

Lotul 3 este și el în contestații iar lotul 4 este semnat dar acolo este semnat în procedura de mediu. Probabil va fi gata acordul de mediul anul acesta și se vor apuca de treabă, dacă nu anul acesta, anul viitor”, a mai explicat Ionuț Ciurea.

Situația la zi pe Autostrada de Centură A0

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu, a postat pe pagina sa de Facebook, ”s𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁𝗶𝗮 𝗹𝗮 𝘇𝗶 𝗽𝗲 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝟯 𝗮𝗹 𝗔𝟬 𝗦𝘂𝗱, 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲ș𝘁𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶”.

”Chiar dacă, în ultima perioadă, constructorul s-a mobilizat mai bine, sunt în continuare nemulțumit de ritmul lucrărilor și i-am solicitat antreprenorului să crească numărul de muncitori și de utilaje în șantier, în așa fel încât să se respecte graficul și termenul contractual de finalizare a lucrării.

Vă reamintesc că lucrările pe Lotul 3 al A0 Sud au început în urmă cu 8 luni. Acum se lucrează la 5, dintre cele 13 poduri și pasaje de pe acest tronson de autostradă.

  • La pasajul nodului rutier peste A1 (km 0+000) a fost turnat primul radier, iar până joi va fi turnată și prima pilă. La acest pasaj au fost forați, armați și turnați toți piloții necesari.

  • 40 de piloți au fost forați, armați și turnați deja la pasajul peste râul Ciorogârla (km 99+932).

  • La pasajul peste DJ 601 mai sunt de forat, armat și turnat 18 piloți, 86 fiind executați deja (km 98+272).

  • 8 dintr-un total de 40 de piloți au fost forați, armați și turnați și la pasajul peste râul Sabar (km 94+322).

  • La pasajul peste calea ferată (km 93+396) au fost executați 16, dintre cei 256 de piloți necesari.

Au fost executate 18 dintre cele 36 de podețe pentru a permite trecerea apelor pluviale.

Se lucrează la relocarea rețelelor de utilități din zonă pentru a permite desfășurarea lucrărilor.

Se desfășoară lucrări de îmbunătățire teren de fundare cu liant hidraulic, lucrări de decopertare strat vegetal, umplutură corp drum cu material necoeziv.

La acest moment, constructorul are în șantier 200 de oameni, 4 utilaje de forat, 130 de camioane și 50 de alte tipuri de utilaje”, scrie secretarul de stat.

𝗗𝗶𝗻 𝟭𝟵 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭 𝘀𝗲 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗲𝗮𝘇𝗮 𝗽𝗲 𝗟𝗼𝘁𝘂𝗹 𝗜𝗜𝗜 𝗮𝗹 𝗔𝟬 𝗦𝘂𝗱

”Lotul III al A0 Sud leagă DN6, în zona Bragadiru – Cornetu, până la A1, în zona localităților Ciorogârla – Dragomirești Vale (inclusiv nodul rutier dintre A0 și A1) și are o lungime de 18 km. Constructor este Asocierea Aktor SA - Euro Construct Trading SRL, iar valoarea contractului este de 853,4 milioane de lei”, a mai arătat demnitarul.

Conform acestuia, vor fi construite 9 pasaje și 4 poduri, un nod rutier la intersecția cu A1, două parcări de scurtă durată și două spații de servicii.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#autostrada de centura bucuresti, #autostrada A0, #autostrada, #infrastructura, #finalizare lucrari autostrada , #infrastructura