Am fost la un pas să inaugurăm 10 km din Autostrada București, chiar anul acesta. Motivul ”legal” pentru care ”nu se poate”

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 21:30
29294 citiri
Am fost la un pas să inaugurăm 10 km din Autostrada București, chiar anul acesta. Motivul ”legal” pentru care ”nu se poate”
Lucrări pe A0 FOTO: Facebook/ Irinel Ionel Scriosteanu

Zece kilometri din Autostrada de Centură București (A0) puteau fi inaugurați cu mare fast anul acesta. Însă acum șansele sunt aproape inexistente să se mai întâmple acest lucru.

Este vorba despre segmentul dintre DN5 și DN 6 (Jilava-Bragadiru) din Lotul 2 din A0 Sud. Drumul ar fi fost foarte util pentru cei care tranzitează sona metropolitană.

Puteam avea un trafic mai lejer dar nu s-a vrut

Pe 21 iunie 2022, într-un interviu acordat Ziare.com, președintele Asociației Pro-Infrastructura, Ionuț Ciurea, spunea că sunt șanse ca segmentul Jilava-Bragadiru de pe A0 să fie gata, însă și-a păstrat rezerva că este foarte posibil ca acest lucru să nu se întâmple totuși la cum merg lucrurile în țara noastră.

”Încă este posibil, dacă mă întrebați acum. Peste o lună este șansa să vă spun contrariul, adică nu mai este posibil. Dacă se mobilizează, într-o lună de zile sunt vreo 10 kilometri Jilava-Bragadiru care pot să fie folosiți”, a explicat Ionuț Ciurea.

La fix o lună, pe 21 iunie, l-am întrebat dacă mai este posibil ca acel segment să fie dat în circulație.

Acum constructorul nu mai are timp să facă o deschidere parțială între DN5 și DN6 și nici nu dă vreun semn că ar vrea să facă lucrul acesta”, a spus expertul în infrastructură.

”Tot lotul are peste 16 km, însă acest segment de 10 km Jilava-Bragadiru putea fi deschis anul acesta dacă se făcea la timp ce trebuia să se facă: constructorul să se focalizeze și să fie motivat de Compania de drumuri. Din punct de vedere contractual, scriptic, nu are nicio șansă să termine anul acesta porțiunea respectivă.

Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, se pare că știa cu cine se lucrează. ”Discutasem cu ei ca între cele două loturi combinate, 10 kilometri, între DN5 și DN6, să fie deschise chiar anul acesta. Numai că la cum se prioritizează în teren, șansele devin minime”, a spus Drulă în luna iunie 2022.

De ce nu se vrea finalizarea lucrărilor înainte de termen

Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura a spus că atunci când firmele foarte serioase ajung să facă afaceri cu statul român, încep să preia din comportamentul statului însuși.

Nu există semnale nici din partea Companiei de Drumuri, iar constructorul nu are niciun fel de obligație contractuală sau morală sau de orice altceva, să termine parțial acest drum. Dar timpul merge, leafa merge, pentru cei de la CNAIR”, a explicat Ionuț Ciurea.

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii, cel care în 2021 spune că întreg inelul sudic va fi gata în 2023, iar o parte importantă chiar la finalul anului 2022, iar pe inelul nordic al Autostrăzii A0 se va putea circula din anul 2024, acum nu mai este așa sigur că se va întâmpla acest lucru.

”Anul trecut, când am plecat de la minister, potrivit calendarului, semi-inelul sudic trebuia să fie gata în 2023, iar semi-inelul nordic, în 2024. Față de acest calendar, în cele 10 luni care au trecut, au apărut întârzieri semnificative”, a spus Drulă.

Când se va circula pe A0 de la un cap la celălalt

Când Autostrada de Centură a Bucureștiului va fi gata, s-ar putea ajunge de la Autostrada A2 la A1 în 20 de minute cu viteză constantă.

Cu toate acestea, se pare că cei care vor să ocolească în viteză Bucureștiul mai au de așteptat.

Pe partea de sud s-ar putea finaliza în 2024, iar pe nord, unde lucrurile stau și mai prost, lucrările ar putea fi finalizate în 2025, poate chiar mai târziu.

Anul acesta se inaugurează 13 km de autostradă

”Când vorbim de autostrăzi, anul acesta se va inaugura un singur lot. Este lotul Sibiu – Boița pe o lungime de 13 kilometri, de la Centura actuală, nodul DN1/DN7 până în Gura Boiței, intrarea pe Valea Oltului dinspre Sibiu. Este prima secțiune din autostrada A1 Sibiu-Pitești”, potrivit șefului Asociației ProInfrastructura.

Este vorba despre cei 13 kilometri din A1 Sibiu- Pitești care vor fi inaugurați în această toamnă.

Însă un proiect important va fi inaugurat mai mult ca sigur pe Centura de Sud a Capitalei Este vorba despre nodul rutier de la Domnești care ”face cât o autostradă”, conform lui Ionuț Ciurea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#autostrada A0, #segmentul jilava Bragadiru, #autostrada Bucuresti, #inaugurare autostrada, #autostrada de centura bucuresti , #infrastructura