Ce s-a ales de sloganul "autostrada A0 sud deschisă în 2023": "Gogoși tradiționale românești amestecate cu baclavale turcești" VIDEO

Marti, 30 Mai 2023, ora 11:38
5323 citiri
Ce s-a ales de sloganul "autostrada A0 sud deschisă în 2023": "Gogoși tradiționale românești amestecate cu baclavale turcești" VIDEO
Secțiune din autostrada A0 sud, realizată de constructorul turc Alsim Alarko FOTO YouTube/ RaducuPeDrum

Experții independenți în infrastructură au analizat recent stadiul lucrărilor la autostrada Bucureștiului, unul dintre cele mai importante proiecte rutiere aflat în derulare în România.

Specialiștii de la Asociația Pro Infrastructură au cercetat modul în care se lucrează pe inelul sudic al A0, tronsonul de autostradă unde reprezentanții autorităților centrale promiteau că vor fi inaugurate secțiuni până la finalul lui 2022.

"Alsim Alarko a ajuns la un progres fizic de aproximativ 60%, respectiv 72% pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A0 Sud. Asta deși atât autoritățile autohtone, cât și antreprenorul, ne promiteau că până în decembrie 2022 circulăm între DN5 și DN6. În ciuda insistențelor organizației noastre din prima jumătate a lui 2022, deschiderea parțială pe DN5-DN6 a rămas o nălucă. În loc de autostradă între DN5 și DN6 încă din 2022, primim în continuare gogoși tradiționale românești amestecate cu baclavale turcești.", arată Pro Infrastructură.

Cele două loturi menționate au o lungime cumulată de 33,2 kilometri. Monitorizarea independentă arată că ritmul lucrărilor e decelerat drastic în primăvara anului 2023. Firma turcească Alsim Alarko progresează cu doar 1-1,5% lunar pe fiecare dintre cele două loturi, fapt pentru care autoritățile n-au oferit o explicație până acum.

Filmarea aeriană realizată pe 23 mai 2023 între nodul rutier al autostrăzii cu DN4 și cel cu DN6 arată zeci de kilometri pe care nu s-a turnat încă asfalt. În plus, utilajele firmei de construcții apar sporadic în imagini.

"Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în MT, ne asigura în decembrie 2021 că "în decembrie 2022 se va circula pe Autostrada Bucureștiului, între DN5 și DN6 și, cu o mobilizare bună a constructorilor, în 2023 pe toată A0 Sud".

Ce să vezi. În 14 mai 2023, același "secretar de stat" Scrioșteanu ne spune că "acest tronson de autostradă [între Jilava și Bragadiru] (n.r. - secțiune din lotul 2) va fi dat în trafic în toamnă împreună cu lotul 1 la o diferență de 2-3 luni".

Realitatea din teren între DN4 și DN6 este grăitoare. Cu această mobilizare la mișto, abia dacă vom vedea cei 10 kilometri dintre DN6 și DN5 inaugurați prin toamnă. Întreg lotul 1 iese din discuție pentru 2023. În opinia noastră, cu mari eforturi și forțe concentrate ale constructorului și multe insistențe din partea oficialilor CNAIR, (încă) este posibilă și o deschidere parțială pe relația DN5-DN4 în decembrie 2023. Atât", consideră reprezentanții Pro Infrastructura.

Alsim Alarko a semnat contractele pe loturile 1 și 2 ale A0 Sud în 26.08.2019, respectiv 09.03.2019, cu ordine de începere lucrări emise în 01.03.2021 și 05.11.2020. Ambele prevăd câte 12 luni de proiectare și alte 30 de execuție.

"Așadar, termenele de finalizare sunt septembrie 2023, respectiv mai 2023. Ambele vor fi ratate, în mod evident. Turcii merită niște penalizări de întârziere, chiar dacă luăm în considerare blocajele birocratice tergiversate de stat și problemele cu aprovizionarea cu balast pentru terasamente", mai scrie Pro Infrastructură.

Situația pe lotul 3 al inelului sudic din A0 (n.r. - între DN6 și A1) este și mai proastă. Tronsonul în lungime de 18 kilometri a ajuns la un stadiu fizic de doar 33,65%, conform datelor de monitorizăre disponibile în aprilie.

Șansele ca șantierul administrat de firma grecească Aktor să fie finalizat în 2023 sunt nule. Deși Ministerul Transporturilor a amenințat vag cu rezilierea contractului, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Cu actuala mobilizare a constructorului, există șanse infime ca tronsonul să fie dat în folosință în 2024.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#autostrada A0, #monitorizare infrastructura, #intarziere autostrada bucuresti , #infrastructura