Autostrada blocată de răspunsurile în bătaie de joc date de CNAIR ofertanților. ”E mai ușor de realizat față de alte proiecte”

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 03:25
29337 citiri
Autostrada blocată de răspunsurile în bătaie de joc date de CNAIR ofertanților. ”E mai ușor de realizat față de alte proiecte”
Experți verifică dacă studiul corespunde cu realitatea din teren FOTO: CNAIR

Un proiect important de autostradă care leagă sudul Moldovei de sudul Transilvaniei străbătând Carpații Orientali pe o distanță de 281 de kilometri este blocat în acest moment de contestații. Situația aproape hilară este că cei interesați nu contesă rezultatul licitației, ci răspunsurile date de CNAIR la clarificări.

Este vorba despre Autostrada A13, cea care va străbate județele Sibiu, Brașov și Bacău dar momentan este încă în stadiul de planificare. Iar acest lucru se întâmplă din cauza unor probleme care au apărut pe diverse proiecte.

1.500 de cereri de clarificare pentru trei tronsoane din patru

”Sunt foarte multe probleme”, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

”Să începem de la Sibiu pentru că aici avem primii kilometri de autostradă licitați pentru lucrări, între Sibiu și Făgăraș, undeva la 65 de kilometri. Licitația a fost lansată într-un final, după foarte multe tergiversări anul trecut în toamnă.

Din păcate însă, trei dintre cele patru loturi sunt suspendate și astăzi. Au fost niște contestații în instanță. Se așteaptă acum o decizie pentru aceste contestații, fiindcă la documentație, potențialii ofertanți au avut foarte multe neclarități, întrebări, iar Compania de Drumuri a răspuns pur și simplu bătaie de joc la neclaritățile lor. Am citit și eu, au fost nu știu, undeva la vreo 1500 de cereri de clarificare”, a spus expertul în infrastructură.

Era vorba despre întrebări simple de genul: ”aici, în documentație apare că un pod are lungimea X, dar în plan apare o altă lungime. Vă rog să ne spuneți care e până la urmă cea corectă? Ce doriți să vă construim, un pod de 100 de metri sau unul de 200 de metri?

”Iar răspunsul era în felul următor: ”se va respecta documentația”. Adică așa, foarte în bătaie de joc fără să ofere practic răspunsul. Unul dintre potențialii ofertanți a spus ”eu nu accept astfel de răspunsuri o să le atac în justiție și cu mâna justiției o să oblig Compania de Drumuri să răspundă profesionist”. Și acum trei din patru tronsoane sunt blocate în instanță din cauza Companiei de Drumuri.

La al patrulea tronson nu s-a depus contestație. Probabil același ofertant nu era interesat. Au fost depuse 6 oferte la finalul anului trecut și acolo se așteaptă evaluarea lor”, a spus Horațiu Cosma.

Cât ar dura să se rezolve în instanță aceste contestații?

Potrivit fostului angajat în Ministerul Transporturilor, aceste contestații au fost depuse în noiembrie-decembrie. ”Ar trebui în orice moment să apară o decizie, dar decizia asta poate fi ceva de genul: da, acceptăm contestația, dăm o decizie de acceptare prin care obligăm Compania de Drumuri să răspundă clar, la obiect, profesionist, la întrebări și atunci se va reveni la partea de clarificări, la partea de răspunsuri, după care s-ar putea debloca lucrurile. Se vor depune oferte și mai departe desemnare de câștigători, semnare contracte, etc.

Deci este o situație de durată, dar totuși depinde de Compania de Drumuri dacă se ocupă competent de această licitație. Ele se întâmplă și am avut exemple în trecut de licitație care au mers foarte bine și în 4-5-6 luni de la lansarea licitației s-a desemnat câștigătorul, s-a semnat contractul. Dar repet, pentru asta trebuie să fie niște oameni cărora chiar le pasă de proiecte. Altfel poate să dureze și 3-4 ani”, a mai spus expertul.

Studii geotehnice între Făgăraș și Brașov

Pe tronsonul dintre Făgăraș și Brașov lucrurile sunt puțin mai avansate. Aici este un contract de proiectare cu același proiectant care se ocupă și de Timișoara-Moravița.

Compania de Drumuri a anunțat zilele trecute că au început studiile geotehnice și aici, cu mici întârzieri.

”Dacă se mișcă bine anul acesta ar trebui să fie finalizat studiul de fezabilitate. Este un singur contract pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic deci proiectarea la cheie completă, ca și pe A 7 unde imediat după ce se licitează lucrările se intră în teren a 2-a zi deci dacă lucrurile s-ar mișca bine și eu sper să se întâmple asta. Până la finalul anului ar trebui să vedem lansată licitația de lucrări și pe Făgăraș-Brașov, dacă guvernanții se ocupă și de acest proiect nu ajung să-l amâne ca și pe Timișoara-Moravița cu anii”, a mai spus Horațiu Cosma.

Licitație suspendată pe tronsonul Brașov Bacău

De la Brașov la Bacău s-a reziliat contractul de proiectare de oarece au fost probleme cu prețurile. Ajustarea lor nu a fost considerată suficientă. ”Acum e în relicitare, ar fi trebuit să depună zilele trecute ofertele pentru licitația de finalizare a studiului de fezabilitate, dar înțeleg că procedura e suspendată, fiindcă nu ar fi răspuns Compania de Drumuri a la neclaritățile ofertanților. Deci o licitație care e suspendată în momentul de față”, a mai spus Cosma.

Deci este importantă autostrada asta A 13?

Autostrada 13 este unul dintre proiectele care ar fi cel mai ușor de realizat, în comparație cu alte astfel de drumuri de mare viteză din România. Cu toate acestea pare să se realizeze foarte greu.

”Este o autostradă destul de importantă deoarece conectează partea de sud a Moldovei cu sudul Transilvaniei, cu zona Brașov-Sibiu și mai departe cel mai scurt drum spre Deva, Timișoara, până la granița spre vest și există o foarte mare dezvoltare economică și umană pe traseu.

E cea mai densă zonă de traversare a Carpaților Orientali, cu foarte multe localități, cu foarte mulți oameni care o pot folosi și care au nevoie de acest traseu și e și cea mai scurtă traversare a Carpaților Orientali. Teoretic, aici ar fi cel mai facil de construit.

Sigur e nevoie și de A8 și de A 14 - Autostrada Nordului, dar ca dificultate, constructiv efectiv aici ar fi să zic cel mai facil de construit și practic există doar acel Pas Oituz care va trebui trecut cu un tunel mai mare, dar în rest nu ar trebui să fie lucrări de o complexitate deosebită”, a mai spus Horațiu Cosma.

Un alt proiect de anvergură, Autostrada Nordului (A 14) pare că avansează în secret. Autoritățile centrale țin totul sub tăcere în timp ce pe plan local oamenii dau impresia că știu ce au de făcut.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#autostrada A 13, #faza proiectare, #intarzieri lucrari, #studii fezabilitate, #contestatii proiect , #infrastructura